Πότε ξεκινά η πόντιση του αγωγού από την Σαλαμίνα

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, με τον μηχανικό της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Χρήστο Γεωργαλή, έγινε γνωστό ότι την Παρασκευή 19 Ιουνίου, εγκρίθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Γ. Πατούλη η συμπληρωματική σύμβαση για την δεξαμενή αναρρύθμισης του υποθαλάσσιου αγωγού.

Η επικοινωνία έγινε μετά από ερώτηση του κ. Παναγιώτη Κουκούλη, που αφορούσε στην προμήθεια δύο ηλεκτρομαγνητικών υδρομέτρων (σύμφωνα με το θέμα της ημερήσιας διάταξης) που θα τοποθετηθούν στο νέο φρεάτιο στην Περάνι Σαλαμίνας, για να μετρά την παροχή ύδατος που περνά από την Σαλαμίνα προς την Αίγινα, λόγω της επικείμενης σύνδεσης της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ. Η απάντηση του κ. Γεωργαλή ήταν ότι η επιλογή της διαμέτρου έγινε μετά από μελέτη που είχε κάνει ο ανάδοχος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του κ. Γεωργαλή με τον κ. Ζορμπά, διευκρινίστηκε και ένα άλλο τεχνικό ζήτημα, που αφορούσε στην συμβατότητα της διαμέτρου του σιδερένιου αγωγού της ΕΥΔΑΠ, που θα ενωθεί με τον πλαστικό υποθαλάσσιο αγωγό της Αίγινας. Αυτός της ΕΥΔΑΠ είναι Φ500, ενώ της Αίγινας Φ630 με εσωτερική διάμετρο Φ510, οπότε η ένωση των δύο αγωγών θα γίνει χωρίς προβλήματα. Υπενθυμίζεται ένα μήνα πριν ο κ. Παναγιώτης Κουκούλης είχε απαντήσει σε ερώτηση το Aegina Portal για το τεχνικό αυτό ζήτημα, δηλαδή της ένωσης των δύο αγωγών.

Επίσης, από την ίδια ενημέρωση έγινε γνωστό ότι το φρεάτιο στην Σαλαμίνα σε ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο. Ο κ. Γεωργαλής είπε ότι μέχρι τέλος Ιουλίου τόσο το φρεάτιο της ΕΥΔΑΠ, όσο και το φρεάτιο του υποθαλάσσιου αγωγού της Αίγινας (που βρίσκονται στην Σαλαμίνα) θα είναι έτοιμα. Οι εργασίες από τον εργολάβο του έργου θα συνεχιστούν κανονικά και τον Αύγουστο. Σύμφωνα με το πλάνο που έχει σχεδιαστεί από την κατασκευαστή, η ημερομηνία που δόθηκε για την έναρξη της πόντισης του αγωγού είναι στις 21 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφιέρωμα: Η Οικία του Άγγελου Σικελιανού στη Σαλαμίνα

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργαλής, όταν τα 14 χιλιόμετρα του αγωγού ποντιστούν και ο αγωγός φτάσει στο φρεάτιο της Αίγινας, η δεξαμενή αναρρύθμισης του Λεοντίου λόγω της βαρυτικής ροής έχει κεντρικό ρόλο. Αν η δεξαμενή αυτή δεν είναι έτοιμη, τότε το τελευταίο τμήμα του αγωγού θα πρέπει να ταπωθεί. Αυτό που θα πρέπει να αναμένουμε, ότι την ίδια περίοδο που θα ξεκινήσει η πόντιση του αγωγού, θα ξεκινήσει και η κατασκευή της δεξαμενής αναρρύθμισης στο Λεόντι.

Είναι πιθανόν να δούμε το θέμα της νέας αυτής κατασκευής να έρθει σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς το Σώμα δεν έχει ενημερωθεί. Όπως επισήμανε ο κ. Κουκούλης σε συζήτηση με τον κ. Γιάννη Ζορμπά υπάρχει μία συμπληρωματική σύμβαση για την οποία ο κύριος του έργου δεν έχει ενημερωθεί, δεν έχει έχει παραχωρηθεί ο χώρος για την νέα κατασκευή (ο χώρος νοικιάζεται από κληροδότημα του δήμου – Κληροδότημα Κάππου) κτλ.

Πηγή: aeginaportal.gr