Γεύσεις παράδοσης: Κουγκουλούαρι με κολοκύθα

  • Παραδοσιακό γλυκό της εποχής

Tα οικογενειακά τραπέζια μας αφήνουν ευχάριστες αναμνήσεις στο μυαλό, ειδκά όταν συνδέουμε γέυση με εικόνα. Οι άνθρωποι από την εξέλιξη έχουν σχεδιαστεί για να θεωρούν την τροφή ως την κύρια πηγή επιβίωσης, η οποία με τη σειρά της έχει εκπαιδεύσει τον εγκέφαλό τους για να σχηματίσει αναμνήσεις σχετικά με τα τρόφιμα. 

Της Νατάσσας Βουδούρη

Γλυκό “Κουγκουλούαρι”

Από τις πιο έντονες αναμνήσεις του ανθρώπου είναι εκείνες που ανακαλούνται από το άρωμα και τη γεύση μιας σπιτικής συνταγής. Η θαλπωρή, η αίσθηση ασφάλειας και η οικειότητα που συνεπάγεται το σπιτικό φαγητό αποτελούν πανανθρώπινο βίωμα. Οι παραδοσιακές συνταγές κάθε τόπου κρύβουν την δική τους ιστορία χρόνων.

Η Σαλαμίνα φημίζεται για τις νοστιμιές της και κυρίως για εκείνες τις συνταγές που έχουν ως βάση την ζύμη.  Από τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες της Σαλαμίνας λάτρευαν να μαζεύονται όλες μαζί σε ένα σπίτι και να ετοιμάζουν εδέσματα. Πολλές ονομασίες φαγητών έχουν μείνει μέχρι και σήμερα με την αρβανική τους ονομασία, από όπου και προέρχονται.

Μία από αυτές τις παραδοσιακές συνταγές αφορούν και τα μπουρέκια γεμισμένα με κολοκύθα και σταφίδες (αλλιώς σε ταψί). Ωραιότατο γλυκάκι με τραγανή ζύμη και μελωμένη γέμιση από κολοκύθα που έχει καραμελώσει από τη ζάχαρη μαζί με σταφίδες που δίνουν την δική τους γλυκιά ένταση μέσα σε κάθε μπουκίτσα.

Δες πώς μπορείς και εσύ να φτιάξεις αυτά τα νόστιμα μπουρεκάκια:

Για τη ζύμη:
1/2 κιλό σταρένιο αλεύρι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουτ. του γλυκού ξύδι
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί

για τη γέμιση:
μισό κιλό κολοκύθα τριμμένη και στυμμένη
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 μπολάκι ζάχαρη
1 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 μικρό μπολάκι βρασμένο ρύζι
νισεστές για το άνοιγμα του φύλλου
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
κανέλλα για το σερβίρισμα

Σ’ ένα μπολ, βάζεις το αλεύρι το μπέικιν και το αλάτι και ανακατεύεις καλά. Κάνεις ένα λακκουβάκι στη κορυφή του αλεύρου ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ξύδι και αρχίζετε να ζυμώνετε. Προσθέτεις σιγά το χλιαρό νερό ζυμώνοντας συνέχεια μέχρι να πάρεις μία ζύμη μαλακή. Αφήνεις τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύεις τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε να μαριναριστούν. Όταν έλθει η ώρα να πλάθεις τη ζύμη πασπαλίζεις με νισεστέ μια επιφάνεια παίρνετε κομματάκια από τη ζύμη και ανοίγεις μικρά φύλλα.

Μ ένα κουτάλι τα γεμίζειςμε τη γέμιση, τα διπλώνεις στις δύο άκρες και μετά τα τυλίγεις σε ρολό και τα τοποθετείς σε ταψί που έχεις στρώσει λαδόκολλα. Όταν γεμίσει το ταψί, τα λαδώνεις από πάνω με ένα πινέλο.

Ψήνεις στο φούρνο, στους 175-180 βαθμούς, για 30 λεπτά.

Πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη και κανέλα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κουλουριώτικες συνταγές: Τα έθιμα του γάμου