Έναρξη Λειτουργίας Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στο δήμο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν εχθές (12/07) τα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια Δήμου Σαλαμίνας, στον αύλειο χώρο της Κοινότητας Αμπελακίων.

Της Νατάσσας Βουδούρη

Καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών

Το πρόγραμμα «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας» είναι ένα καινοτόμο μοντέλο παροχής υπηρεσιών για την άνοια, που υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ). Το έργο αφορά στη δημιουργία συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας, ώστε να υποστηρίζονται και να εξυπηρετούνται άτομα με προβλήματα μνήμης και Άνοια καθώς και οι φροντιστές τους.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Σταθμών, υποστηρίζεται η δικτύωση και η διασύνδεση, τόσο οριζόντια -μέσα στις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης- όσο και με εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας, διασφαλίζοντας το συνεχές της φροντίδας.

Τον Συμβουλευτικό Σταθμό μπορούν να επισκεφτούν: 
  • άτομα με προβλήματα μνήμης, οποιασδήποτε ηλικίας
  • και μέλη των οικογενειών τους
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Παιδείας και Πολιτισμού  Παντελής Διολέτης “άνοιξε” την ομιλία δηλώνοντας:

“Αυτή η δημοτική αρχή έχει δώσει εξαρχής πρωτεραιότητες στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών. Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό κέντρο το οποίο στοχεύει να αντιμετωπίσει μια μάστιγα της εποχής, το αλτσχάιμερ”.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος του νησιού Γιώργος Παναγόπουλος τόνισε:

“Ταλαιπωρείται πολύς κόσμος από αυτή την ασθένεια. Είναι χρέος μας όσο μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους”. Και συμπλήρωσε: “Ξεκινάμε αυτό το βήμα με το προσωπικό του δήμου μας, απολύτως εξειδικευμένο, ώστε να μπορούμε σύμφωνα  με τις δυνατότητες μας να βοηθήσουμε σε αυτό το πρόβλημα”.

Εξαιτίας αυξημένων υποχρεώσεων ο περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Γιώργος Πατούλης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στα εγκαίνια. Παρόλα αυτά έδωσε το δικό του μήνυμα μέσα από ένα βίντεο που ετοίμασε για τους δημότες της Σαλαμίνας.

“Οφείλουμε να προστατέψουμε τους πολίτες από την ασθένεια. Συμπράττουμε ως φορείς με την κατάλληλη επιστημονική και έγκυρη καθοδήγηση, παρέχοντας στην τοπική αυτοδιοίκηση άλλο ένα σημαντικό εργαλείο υπέρ της προαγωγής υγείας των δημοτών”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης.

Τέλος η  Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη τόνισε πόσο σημαντική είναι αυτή η μέρα:

“Περνάμε το μήνυμα ότι κανένας δεν είναι μόνος του αν δοκιμαστεί”. Ακόμη ανακοίνωσε πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την βιβλιοθήκη των  Αμπελακίων.

Ομιλητές για στην σωστή ενημέρωση των δημοτών σε σχέση με την νόσο ήταν:
  • Θεοχαρούλα Κοντούλη (Νεφρολόγος, Συντονίστρια ΕΔΔΥΠΠΥΔ Σαλαμίνας)
  • Μιχαήλ Λάβδας (Ψυχολόγος MSc, Yπεύθυνος προγράμματος Άνοιας Εταιρείας Alzheimer Aθηνών)
  • Στυλιανός Α. Φραγκής (Νεφρολόγος ΜD)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Άνοιξε πανιά» το 57ο Ράλλυ Αιγαίου από την περιοχή της Σαλαμίνας