fbpx
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Μάσκα παντού στην Αττική – Ύστατο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μάσκα παντού στην Αττική – Ύστατο μέτρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Μάσκα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής από την στιγμή που αποφασίσουν να κινηθούν εκτός των σπιτιών τους δρομολογεί ως ύστατο μέτρο η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του KEDENEWS το μέτρο της καθολικής μάσκας, με βάσει το μοντέλο Μυκόνου και Χαλκιδικής, είναι πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των επιδημιολόγων και της Πολιτικής Προστασίας και όλα θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα. Πάντως, η κυβέρνηση έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ένα νέο lockdown, ακόμη και λίγων εβδομάδων όπως έκαναν άλλα κράτη, καθώς θα είναι η χαριστική βολή για την οικονομία της χώρας.

Η τελευταία εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, δεν ικανοποιεί ούτε την κυβέρνηση ούτε τον ΕΟΔΥ καθώς ο δείκτης R που αφορά την μετάδοση του ιού έχει ανέβει από το μηδέν που ήταν τον Ιούνιο – Ιούλιο και «σκαρφαλώνει» στο 1 με τάσεις ανοδικές.

Στο μεταξύ στοχευμένοι μαζικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται από το πρωί σε κοινωνικές δομές και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στην Αττική από κλιμάκια της Περιφέρειας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα που παρατηρήθηκαν.

Αυτό βέβαια που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι οι 800 παραβιάσεις της καραντίνας που έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα αλλά οι σιωπηλοί μεταδότες του ιού. Πρόκειται κυρίως για νέους που είτε είναι ασυπτωματικοί, είτε γνωρίζουν ότι νοσούν αλλά προτιμούν να το ξέρουν οι ίδιοι κάνοντας μια υποτυπώδη καραντίνα σπίτια τους με ότι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία.

Η μεγάλη δοκιμή με την μάσκα θα γίνει αύριο, 1η του μηνός, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους αλλά προαιρετική για τα παιδιά.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για την κυβέρνηση είναι το πρώτο μεγάλο τεστ για το τι θα ακολουθήσει στα σχολεία τα οποία ακόμη δεν έχουν πάρει ημερομηνία έναρξης, κυρίως για αυτό το λόγο. Δηλαδή αν θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου ή στις 14. Και εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στους παιδικούς σταθμούς.

Για παράδειγμα ο δήμος Κηφισιάς αποφάσισε οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της πόλης να ξεκινήσουν να λειτουργούν την ίδια μέρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία για τους μαθητές. Επίσης υπάρχει η πληροφόρηση ότι πολλοί γονείς δεν θα στείλουν τα παιδιά τους τις πρώτες μέρες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι να διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια σχετική ασφάλεια σχετικά με τον κορονοϊό.

Τα σχολεία

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει τα σχολεία όπως και στο εξωτερικό αφού στην ουσία είναι ο καθρέπτης της χώρας σχετικά με την μετάδοση του ιού. Και δεν είναι καθόλου τυχαίες οι αποφάσεις που θέλουν τους μαθητές να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τις απουσίες τους λόγω του κορονοϊού ή αν δεν φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Όποιος μαθητής δεν θα φορά μάσκα στο σχολείο θα αποβάλλεται και θα παίρνει απουσία. Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία έναρξης της φετινής σχολικής χρονιάς αναμένεται πιθανότατα να ανακοινωθεί αύριο από το υπουργείο Παιδείας. Πάντως το υπουργείο Εσωτερικών ήδη από σήμερα έστειλε τα 6,2 εκατ. ευρώ στην ΚΕΔΕ για να γίνει ο σχετικός διαγωνισμός για την προμήθεια μασκών για μαθητές και καθηγητές. Κάθε μαθητής δικαιούται τρεις μάσκες πάνινες.

Δεν αλλάζει το ωράριο

Δεν αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο καθώς η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας. Ο ΕΟΔΥ όσο και η Πολιτική Προστασία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της “KEDENEWS”, αναμένουν να μετρήσουν την εξέλιξη της νόσου από το άνοιγμα των σχολείων, ενώ παράλληλα θα περιμένουν το «κλείσιμο» του τουρισμού τον Οκτώβριο και μετά θα εκτιμήσουν την κατάσταση για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Πάντως, με τα τελευταία δεδομένα, δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες θα εξακολουθούν να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυκτα μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2021, δηλαδή ακόμη και όταν θα έχει ξεκινήσει η χορήγηση του εμβολίου. Ειδικά για το εμβόλιο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις από τους επιστήμονες.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος έχει δηλώσει ότι ασφαλή συμπεράσματα για το εμβόλιο θα έχουμε την Άνοιξη επισημαίνοντας ότι «Τα μόνα όπλα που έχουμε για την αντιμετώπιση του ιού είναι ο εγκλεισμός και η μάσκα»

Ο δείκτης R

Ο αναπαραγωγικός ρυθμός ή R0, ενός ιού, μετρά τη μετάδοσή του, ή τον αριθμό νέων κρουσμάτων που παράγονται από κάθε κρούσμα. Ένα R0 στο 1, για παράδειγμα, σημαίνει πως κατά μέσο όρο κάθε μολυσμένο άτομο θα μολύνει άλλο ένα άτομο με το οποίο έρχεται σε επαφή. Ένας αναπαραγωγικός ρυθμός κάτω του 1 σημαίνει πως μια επιδημία υποχωρεί, αφού κάθε κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε κάτω από ένα άτομα.

Ένα R0 πάνω από 1 σημαίνει πως ο ιός εξαπλώνεται εκθετικά, με κάθε μολυσματικό άτομο να μολύνει άνω του 1 άλλα άτομα. Ένα R0 άνω του 1 είναι επίσης ένδειξη πως τα νοσοκομεία και τα συστήματα υγείας είναι ευάλωτα σε υπερφόρτωση.

Κατά την ταχεία εξάπλωση στο αρχικό ξέσπασμα του κορονοϊού στη Γουχάν της Κίνας, ο ρυθμός αναπαραγωγής υπολογιζόταν γύρω στο 2,5, σύμφωνα με ανάλυση του ΠΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ