fbpx
Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Πρώτη φορά στην Ελλάδα η πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα

Πρώτη φορά στην Ελλάδα η πιστοποίηση κομπόστ από βιοαπόβλητα

Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ: Εξασφάλισαν Διαδικασία Πιστοποίησης Κομπόστ από Βιοαπόβλητα

Της Αναστασίας Αρτεμιάδη και Νατάσσας Βουδούρη 

Ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία πιστοποίησης του κομπόστ που παράγεται από τον ΕΔΣΝΑ από διαλεγμένα βιοαπόβλητα. Η σχετική πιστοποίηση, η οποία δόθηκε από την Ιταλική Εταιρεία Κομποστοποίησης και Βιοαερίου, είναι η πρώτη που εξασφαλίζεται στην Ελλάδα, με την Περιφέρεια Αττικής να πρωτοπορεί ακόμη μία φορά.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είχε ανακοινωθεί από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη από τις 4 Ιούνιου στην ημερίδα που είχε πραγματοποιηθεί σχετικά με τη διαχείριση των βιοαποβλήτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρότυπης διαδικασίας ελέγχου, με βάση το Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κομποστοποίησης, τόσο η επεξεργασία των βιοαποβλήτων όσο και η ποιότητα του παραγόμενου κομπόστ πληρούν τις απαιτήσεις και τα όρια που ορίζουν η ιταλική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα λιπάσματα και τα εδαφοβελτιωτικά.

Σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ τα οικονομικά οφέλη της Περιφέρειας Αττικής

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη της δράσης:

«Κάνουμε τις δεσμεύσεις μας πράξεις. Πρώτη φορά στην Ελλάδα κομπόστ που παράγεται από διαλεγμένα στην πηγή δημοτικά βιοαπόβλητα πιστοποιείται ως υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό, επιβεβαιώνοντας ότι το παραγόμενο προϊόν αποτελεί δευτερογενές εμπορικά αξιοποιήσιμο υλικό.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος διαχείρισης βιοαποβλήτων της Περιφέρειας Αττικής, που στοχεύει να εκτρέψει πάνω από 600.000 τόνους βιοαποβλήτων από την ταφή, διασφαλίζοντας 300 νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας οικονομικά οφέλη της τάξης των 30-40 εκατομμυρίων ευρώ ανά έτος και μειώνοντας δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ΧΥΤΑ Φυλής μέχρι το οριστικό κλείσιμο αυτού».

Κομπόστ στην Αττική

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης, σε συνέντευξή του στην «kedenews» ανέλυσε τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Παράλληλα, τόνισε: «Η πιστοποίηση του κομπόστ έρχεται να ανοίξει τον δρόμο στην Αττική για να λυθεί το πάγιο πρόβλημα της απορρόφησής του».

Πόσο σημαντική θεωρείτε πως είναι η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας;

«Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και ο ΕΔΣΝΑ έχουν ήδη δρομολογήσει μια σειρά από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν κεντρικό στόχο την οριστική επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Μέρος του σχεδιασμού είναι η εκτροπή χιλιάδων τόνων βιοαποβλήτων από την ταφή, κάτι που θα μειώσει δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του χώρου ταφής και θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής αυτού. Ωστόσο, η εκτροπή των βιοαποβλήτων συνεπάγεται τη διακριτή επεξεργασία τους, κάτι που ήδη κάνουμε στον ΕΔΣΝΑ, και σκοπεύουμε στην ενίσχυσή της με τις καινούργιες αποκεντρωμένες μονάδες κομποστοποίησης, που αρχικά θα ωριμάσουν μελετητικά και στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν. Από αυτή την επεξεργασία προκύπτει κομπόστ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εδαφοβελτιωτικό ή και ως υποκατάστατο λιπασμάτων. Η πιστοποίηση του κομπόστ που παράγει ο ΕΔΣΝΑ σήμερα έρχεται να ανοίξει τον δρόμο στην Αττική για να λυθεί το πάγιο πρόβλημα της απορρόφησης του καλής ποιότητας κομπόστ. Το κομπόστ μας δεν αρκεί να είναι καλής ποιότητας, πρέπει και να φαίνεται, και πλέον το κομπόστ του ΕΔΣΝΑ είναι πιστοποιημένο ως υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικό. Σημειώνω εδώ ότι ο ΕΔΣΝΑ, με την εμπειρία που αποκτήθηκε, θα υποστηρίξει όλους τους δήμους που θα χρειαστούν αντίστοιχες πιστοποιήσεις και τις αμέσως επόμενες ημέρες σκοπεύουμε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της ανακύκλωσης;

«Εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, και θα εξηγήσω γιατί. Σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κομποστοποίησης και την Ιταλική Εταιρεία Κομποστοποίησης αποδεικνύεται, με εξαντλητικές εργαστηριακές αναλύσεις σε δείγματα κομπόστ, από πιστοποιημένα γι’ αυτή την υπηρεσία ιταλικά εργαστήρια, ότι το προϊόν που παράγεται, και συσκευάζεται σε κατάλληλους σάκους, είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δεκάδες αγροτικές χρήσεις και καλλιέργειες με υψηλή προστιθέμενη αξία σε θρεπτικά. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το κομπόστ που παράγει ο ΕΔΣΝΑ μπορεί πλέον να θεωρείται προϊόν κατάλληλο προς εμπορία και με τιμή, σύμφωνα με τις τιμές των σχετικών προϊόντων από ευρωπαϊκές χώρες, που μπορεί να φτάσει ως και τα 70-80 ευρώ ανά τόνο ‒ φυσικά εμείς θα εξακολουθήσουμε να το δίνουμε δωρεάν στους πολίτες της Αττικής, αλλά θέλουμε όλοι να ξέρουν ότι από την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων που κάνουν οι δημότες παράγουμε προϊόν με υψηλή προστιθέμενη αξία. Έτσι δείχνουμε την αξία και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στην καθημερινότητα του πολίτη. Και πιστεύουμε ότι με το παράδειγμά μας πείθουμε τους πάντες για την αξία της διακριτής διαχείρισης των βιοαποβλήτων που προωθούμε, μοιράζοντας διακόσια απορριμματοφόρα και χιλιάδες καφέ κάδους σε όλους τους δήμους».

Βιοαπώβλητα

Τι είναι τα βιοαπόβλητα;

Βιολογικά απόβλητα ή βιοαπόβλητα ορίζονται τα απορρίμματα κήπων, τα υπολείμματα τροφών και μαγειρείων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις οµαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις μεταποίησης τροφίµων, τα οποία μπορούν να βιοαποδομηθούν. Ανήκουν στα αστικά στερεά απόβλητα, ωστόσο η ανωτέρω ιδιαιτερότητά τους καθιστά απαραίτητη την ιδιαίτερη διαχείριση και αξιοποίησή τους.

Ποια είναι τα οφέλη για το περιβάλλον;

Τα σημαντικότερα οφέλη που εντοπίζουμε από τη διαχείριση των βιοαποβλήτων είναι η μεγαλύτερη οικονομική αποδοτικότητα, η καλύτερη ανακύκλωση και η μείωση της ρύπανσης. Η ορθολογική διαχείριση των συγκεκριμένων αποβλήτων έχει στόχο τη μείωση των ποσοτήτων που καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής, την ανάκτηση πολύ μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας από αυτά, την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας λιπασματοποίησης, ενώ βελτιώνει ποσοτικά και ποιοτικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Ωστόσο, η ακατάλληλη διαχείριση των αστικών οργανικών αποβλήτων έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον στο οποίο απελευθερώνονται και μπορεί να προκαλέσει ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, να επηρεάσει την κλιματική αλλαγή, τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και ιδιαίτερα την ανθρώπινη υγεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ