fbpx
Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ Μεγάλο έργο της ΕΥΔΑΠ για την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Μεγάλο έργο της ΕΥΔΑΠ για την αξιοποίηση του Αδριάνειου Υδραγωγείου

Ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ δρομολογείται για το Αδριάνειο Υδραγωγείο προκειμένου να μειωθεί ο όγκος υπογείων υδάτων που καταλήγει στην θάλασσα και να αξιοποιηθεί για την άδρευση των δήμων που διατρέχει.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Να σημειωθεί ότι η ροή των υδάτων επηρεάζει τους δήμους Αθηναίων, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Φιλοθέης-Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Η συμφωνία για την ένταξη του έργου της ΕΥΔΑΠ στο ΕΣΠΑ επικυρώθηκε κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων Δήμων, της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Τα έργα αφορούν την διαχείριση των υδάτων στην διαδρομή του υπόγειου υδραγωγείου από τις πηγές της Πάρνηθας έως το Κολωνάκι, συνολικού μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων.

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση υδάτινου πόρου και μνημείου που προτείνει η ΕΥΔΑΠ ανταποκρίνεται σε στόχους για:
  •  Προστασία του μνημείου.
  • Ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη.
  • Αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει.
  •  Ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, και αποπερατώθηκε από τον διάδοχό του, Πίο Αντωνίνο τον 2ο αιώνα μ.χ. με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Τμήμα των ερειπίων του μεγαλοπρεπούς Αδριάνειου υδραγωγείου διακρίνονται σήμερα στην Νέα Ιωνία στην συνοικία Ελευθερούπολη, στα σύνορα με την Καλογρέζα.

Το μνημείο μοναδικής ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς λειτουργεί για 1900 χρόνια μετά την κατασκευή του. Η διαχείριση των υδάτων του βρίσκεται στη δικαιοδοσία της ΕΥΔΑΠ. Η χρησιμότητα της ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ στην μείωση της ετήσιας διαρροής υδάτων και της κατάληξή τους στην θάλασσα. Πρόκειται για τουλάχιστον 800.000 κυβικά μέτρα υπόγειου νερού της πόλης, που προέρχεται από το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Εφ’ όσον, λοιπόν, αξιοποιηθούν τα ύδατα «αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μη πόσιμες χρήσεις καλύπτοντας σημαντικές ανάγκες των Δήμων από τους οποίους διέρχεται», διαβεβαιώνει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

«Η υπόγεια υδάτινη διαδρομή από την Πάρνηθα έως το κέντρο της Αθήνας μπορεί να εξελιχθεί σε έναν αγωγό ανάπτυξης, πράσινου και οξυγόνου για όλους τους δήμους από τους οποίος διέρχεται. Η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να προσφέρει όσα χρειάζονται για την επιτυχία της κοινής προσπάθειας», επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χαράλαμπος Σαχίνης.

Με την επισήμανση ότι «τα αρχαιολογικά κατάλοιπα του Αδριάνειου Υδραγωγείου είναι εμφανή σε πολλά σημεία της διαδρομής του Υδραγωγείου», η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δεσμεύτηκε ότι «προφανώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δια των υπηρεσιών του είναι πολύ πρόθυμο να συνεργαστεί μαζί σας για την ανάδειξη αυτού του έργου». «Παράλληλα, σε συνεργασία με τους Δήμους μπορούμε να κηρύξουμε –άρα να προστατεύσουμε δυνάμει των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου- νεότερες κατασκευές, έργα μετά το 1830, που κρίνονται σημαντικές και χρήζουν προστασίας και αποκατάστασης», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη.

Την δέσμευσή του «η Περιφέρεια Αττικής να συνδράμει στο σχεδιασμό, τη διαχείριση και την υλοποίηση αυτής της ολοκληρωμένης και βιώσιμης παρέμβασης ανάδειξης του Αδριάνειου Υδραγωγείου», εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατουλής. «Η νέα Προγραμματική Περίοδος 2021-2027 βρίσκεται ήδη εδώ!», τόνισε ο Γ. Πατούλης προσθέτοντας: «Η Διαχειριστική μας Αρχή και εγώ προσωπικά, έχουμε ξεκινήσει το προκαταρκτικό σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, ενός επιχειρησιακού προγράμματος που φιλοδοξούμε να είναι αντάξιο της ιστορίας της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ