Μήνυμα του Δημάρχου Βύρωνα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Μήνυμα του Δημάρχου Βύρωνα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:

H Ώρα της Φύσης. Μία ώρα που έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, αν σκεφτούμε πως ό,τι μας διατηρεί στη ζωή, το φαγητό μας, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, έρχονται όλα από την Φύση. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος μας βρίσκει σε μία δύσκολη συγκυρία στην οποία οι νόμοι για την προστασία του Περιβάλλοντος που αναθεωρούνται, αναθεωρούνται δυστυχώς επί τα χείρω με στόχο το κέρδος.

Το κέρδος είναι αυτό που οδηγεί και στην επιβολή χρέωσης στους Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ για τα ανακυκλώσιμα υλικά 27 ευρώ ανά τόνο ενώ μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν. Σε μια συγκυρία όπως αυτή, που πολλοί δήμοι ζητούν τη μείωση των ανταποδοτικών τελών προς τον ΕΔΣΝΑ και συζητούν τη συνακόλουθη μείωση των δημοτικών τελών, η απόφαση του συγκεκριμένου φορέα, δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η απόφαση αυτή, όχι μόνο δεν βοηθάει την ανακύκλωση αλλά ενθαρρύνει την ταφή των ανακυκλώσιμων υλικών στη Φυλή.

Σε μία τέτοια συγκυρία όμως, όλοι μας μπορούμε και πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας, ο καθένας μας ξεχωριστά, για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και για να βελτιώσουμε τις συνθήκες για τα παιδιά μας.

Ο Δήμος Βύρωνα από σήμερα, είναι πλέον μέλος του Δικτύου CIVINET CY-EL υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την χάραξη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την βιώσιμη κινητικότητα και την μείωση των εκπομπών ρύπων. Προφανώς δεν μπορούμε να φτάσουμε σε έναν τέτοιο στόχο από τη μία ημέρα στην άλλη, από κάπου όμως πρέπει να ξεκινήσουμε.

Η τεχνογνωσία του Δικτύου θα αποτελέσει πολύτιμο στοιχείο ώστε ο Βύρωνας να περάσει σε μία νέα εποχή. Μία εποχή διευκόλυνσης της κινητικότητας, της κίνησης των ΑμεΑ και εν τέλει της πράσινης κίνησης.

Ο Βύρωνας είναι μία πυκνοδομημένη πόλη, με μικρά πεζοδρόμια και πολλά αυτοκίνητα. Ξέρουμε τα προβλήματα, τα βλέπουμε άλλωστε όλοι μας σε καθημερινή βάση. Γι’αυτό και έχει ξεχωριστή σημασία η άντληση γνώσης από άλλες πόλεις για τους τρόπους που θα αντιμετωπίσουμε την σημερινή κατάσταση, τρόποι που θα φέρουν μία νέα εποχή στην πόλη μας.

Περισσότερα σε Ειδήσεις