Αλλάζει η μορφή της Καισαριανής - Έργα 20 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

Αναβαθμίζεται η Καισαριανή - Έργα υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών 

Έργα, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αλλάζουν τη μορφή της Καισαριανής ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, σε επίσκεψή του στο Δημαρχείο της Καισαριανής.

Στόχος των έργων, που θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι να αξιοποιηθεί το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και να αναδειχθεί η Καισαριανή σε έναν υπερ-τοπικό πόλο ενδιαφέροντος για όλους τους Έλληνες αλλά και για τουρίστες.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, σκοπός του υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης είναι «να αναδείξουμε την ιστορία της και να κάνουμε τη ζωή των πολιτών της καλύτερη, με περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές για τους νέους ανθρώπους που αξίζει να αγαπούν τη γειτονιά και την πόλη, στην οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι γονείς τους ή ήρθαν από άλλες περιοχές της Αθήνας σε μια γειτονιά που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά».

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι η ενότητα των Ελλήνων κι επισήμανε, ότι στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, «η Καισαριανή πρέπει να είναι ένα σύμβολο της Εθνικής μας ενότητας».

Τα έργα που ανακοίνωσε ο κ. Θεοδωρικάκος είναι τα εξής:Αστική Αναζωογόνηση

Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής είναι ένας ιστορικός χώρος 465 στρεμμάτων που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης.

Στο χώρο αυτό έχουν ωριμάσει και θα προταθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
  • Σκοπευτική εταιρεία. Θα γίνει αποκατάσταση πτέρυγας όπου θα στεγαστεί βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος κ.ά.
  • Το ιστορικό κέντρο Χάραμα θα αποκατασταθεί και θα γίνει χώρος διδασκαλίας μουσικών παραδοσιακών οργάνων, θα στεγάσει αρχείο ρεμπέτικου τραγουδιού, μουσικό ραδιοφωνικό σταθμό κ.ά.
  • Θα διαμορφωθεί πάρκινγκ έξω από το Χάραμα
  • Θα δημιουργηθεί ανοιχτό θέατρο 700 θέσεων
  • Θα αναπλαστεί Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
  • Θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις (υπαίθρια γυμναστήρια κ.ά.)
  • Παιδικές χαρές. Θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις
  • Πάρκο δεσποζόμενων ζώων, ενώ μελετάται η κατασκευή τοίχου αναρρίχησης και πίστας σκέιτμπορντ
  • Αστικός εξοπλισμός θα γίνει στο σύνολο του Σκοπευτηρίου (φωτισμός, παγκάκια, μονοπάτια, περίφραξη, βρύσες κ.λπ.)
Μελέτες

Ο Δήμος Καισαριανής προτίθεται να υποβάλλει τρείς μελέτες. Ειδικότερα, θα αφορούν:

  • Κατασκευή πάρκινγκ στο Κρητικόπουλο, που θα περιλαμβάνει στο πάνω μέρος πράσινο σημείο με γωνιά ανακύκλωσης
  • Γίνεται προσπάθεια αποδέσμευσης χώρου για σχολείο και θα ζητηθεί η σχετική μελέτη
  • Επιπλέον, ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία αγοράς ακινήτου που θα στεγάσει το “σπίτι του Μικρασιάτη”.
Προσεισμικός έλεγχος

Ο Δήμος διενεργεί τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο και θα ζητήσει, σύμφωνα με τα σχετικά πορίσματα, επιπλέον μελέτες και παρεμβάσεις, όπου απαιτηθούν.

Συντήρηση σχολικών υποδομών και ανοιχτών αθλητικών χώρων

Ο Δήμος Καισαριανής θα υποβάλλει αίτημα για συντήρηση των σχολείων όσο και αθλητικών χώρων.

Δράσεις ηλεκτροκίνησης

Μελετάται ο χώρος φόρτισης και ο Δήμος θα προτάξει λεωφορεία για αστική συγκοινωνία και λοιπά οχήματα.

«Η Καισαριανή είναι μία πόλη σύμβολο, θα παραμείνει σύμβολο. Δεν αλλάζει αυτό στην ιστορία, αλλά είναι μία πόλη σύγχρονη. Έχει μία καθημερινότητα αντίστοιχη και εκεί, ακριβώς, είναι το σημείο που ερχόμαστε να απαντήσουμε, στην επίλυση δηλαδή των χρόνιων προβλημάτων της καθημερινότητας στην πόλη μας, είτε αυτό απλά αφορά στα απορρίμματα είτε στην κυκλοφορία είτε στους ιστορικούς μας χώρους, τα πάρκα μας και τα συναφή» δήλωσε ο δήμαρχος Καισαριανής.

Στη συνέχεια, ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καισαριανής, καθώς και δημοτικούς συμβούλους της περιοχής, επισκέφθηκε το Σκοπευτήριο, όπου και απόθεσε λίγα λουλούδια στο Μνημείο των εκτελεσθέντων.

Takis Theodorikakos sto vima

Η τοποθέτηση του Δημάρχου Καισαριανής

«Βρισκόμαστε στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, μετά από την εξαγγελία του υπουργού για τα μεγάλα, πραγματικά μεγάλα και ιστορικά έργα που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη. Είναι μία ιστορική ημέρα για την πόλη μας. Η Καισαριανή γυρίζει σελίδα».

Takis Theodorikakos katatheti louloudia

Δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών

Ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η εθνική ενότητα και ασφαλώς το ενδιαφέρον για όλες τις γειτονιές της Αθήνας κι ολόκληρης της Ελλάδας. Βρισκόμαστε, σήμερα, στην Καισαριανή. Έχουμε επεξεργαστεί από κοινού με τον Δήμο, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων, που αναβαθμίζουν αυτήν την ιστορική γειτονιά, ύψους 20 εκατ. ευρώ, την αναδεικνύουν σε υπερ-τοπικό πόλο έλξης, ενδιαφέροντος για Έλληνες, Ευρωπαίους πολίτες, για την ανάδειξη της ιστορικότητας και του πολιτιστικού αποθέματος που έχει αυτή η περιοχή».

Περισσότερα σε Εσωτερικών