Μητσοτάκης - ΠΥΡΚΑΛ: Πνεύμονας πράσινου με τη δημιουργία πάρκων 80 στρεμμάτων

Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στη ΠΥΡΚΑΛ ανακοίνωσε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης με τη δημιουργία πάρκων για τους πολίτες 80 στρεμμάτων

Εννέα υπουργεία θα μετεγκατασταθούν στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ, στην περιοχή του Υμηττού, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στο χώρο.

Η παρέμβαση θα απελευθερώσει κοινόχρηστους χώρους για τους πολίτες, δημιουργώντας ένα πάρκο 80 στρεμμάτων κάτι που αποτελούσε εδώ και δεκαετίες αίτημα των κατοίκων. Παράλληλα θα εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ σε βάθος 25 ετών βάσει των μισθωμάτων που πληρώνει σήμερα το δημόσιο σε 7 έως 8 χρόνια, από την μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων.

Μητσοτάκης: Ανακοινώνουμε την έναρξη ενός φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού -Δάφνης καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα.

Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας.

Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους.

Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκα και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Το έργο που θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ θα έχει αρχικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και προβλέπει τη μεταφορά στο κυβερνητικό πάρκο του Υμηττού εννέα υπουργείων (Εσωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Υγείας, Απασχόλησης, Τουρισμού, Πολιτισμού, καθώς και τα άλλοτε υπουργεία Προεδρίας και Βιομηχανίας).

συγκρότημα παλιάς ΠΥΡΚΑΛ

Από τα υπουργεία που εδρεύουν σήμερα στο κέντρο, αλώβητο θα μείνει μόνο το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς αυτό κρίθηκε αναγκαίο για τη διπλωματική λειτουργία. Αντιθέτως, οι αλλαγές θα μεταβάλουν και τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου. Στην Ηρώδου του Αττικού θα παραμείνει το πρωθυπουργικό γραφείο για τις συναντήσεις με ξένους ηγέτες και αποστολές, αλλά σχεδόν όλες οι άλλες υπηρεσίες και γενικότερα η καθημερινή λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου σχεδιάζεται να μεταφερθούν στον Υμηττό.

Για τον νέο σχεδιασμό, στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταγράψει τη λειτουργία του Ministry Park του Βερολίνου, παραπλεύρως της Μπούντεσταγκ, και στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ πλέον θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ενότητα αειφόρων κτιρίων δημόσιας διοίκησης στην Ευρώπη. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η μεταφορά της ΠΥΡΚΑΛ από τον Υμηττό στο Λαύριο, όπου επίσης διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022, ενώ στα μέσα του 2024 επιδιώκεται να ξεκινήσει η σταδιακή μεταφορά των υπουργείων του κέντρου στον Υμηττό.

Πηγή: news2u.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις