Σεπόλια: Κοροπούλη και ΒΟΤΡΥΣ ένα βήμα πριν την κατάρρευση - Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Τύχη βουνό είχαν οι ένοικοι της πολυκατοικίας απέναντι από το «Κοροπούλη» (σ.σ. παλιό εργοστασιακό συγκρότημα που ανήκει πλέον στον δήμο Αθηναίων) στα Σεπόλια μετά από την πτώση τοίχου-μάντρας 7-8 μέτρων, που έπεσε πάνω στα μπαλκόνια τους.

Ρεπορτάζ: Λυδία Μπέντρος

Η πτώση προκλήθηκε από τους ισχυρούς ανέμους του Φεβρουαρίου, όταν το καιρικό φαινόμενο Μήδεια χτύπησε την Αττική, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Πέτρες και χαλάσματα κατέκλυσαν τα σπίτια που βρισκόντουσαν στους χαμηλούς ορόφους ενώ έσπασαν πόρτες και παράθυρα. «Από θαύμα δεν είχαμε κάποιο θύμα», δήλωσε στο kedenews.gr ένοικος της πολυκατοικίας. Μάλιστα, στο σημείο όπου έπεσε ο τοίχος οι πολίτες είχαν φτιάξει με δική τους πρωτοβουλία έναν πράσινο κήπο με δέντρα και λεμονιές για να δώσουν μια άλλη νότα στην περιοχή.

Σήμερα, αγωνίζονται να λάβουν αποζημιώσεις από τον δήμο Αθηναίων για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Οι ίδιοι κατήγγειλαν στο kedenews.gr πως εδώ και πολύ καιρό ζητάνε από τον δήμο να πραγματοποιήσει μια ανάπλαση στο «Κοροπούλη» το οποίο είναι ετοιμόρροπο και σε άλλα του σημεία.

Ο τοίχος που κατέρρευσε αντικαταστάθηκε από ένα «πρόχειρο» συρματόπλεγμα, οδηγώντας ωστόσο σε άλλο πρόβλημα όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι. Την εύκολη πρόσβαση επίδοξων διαρρηκτών στις πολυκατοικίες τους.

συρματόπλεγμα στο Κοροπούλη

Τα συνεργεία του δήμου δεν προχώρησαν σε άλλες ενέργειες σχετικά με την αποκατάσταση ή ασφάλιση του χώρου για την πρόληψη άλλων καταστροφών. Το υπόλοιπο μέρος της μάντρας που δεν κατέρρευσε δεν γκρεμίστηκε παρά μόνο ο δήμος μείωσε το ύψος της για να μην πέσει. Παρ’ όλα αυτά οι ένοικοι της πολυκατοικίας πίσω από τον υπόλοιπο τοίχο όπως ανέφεραν στο kedenews.gr συνεχίζουν να φοβούνται μην τυχόν και πέσει ο υπόλοιπος τοίχος στα δικά τους τα σπίτια. Πάνω από 200 κάτοικοι μάζεψαν υπογραφές ζητώντας από τον δήμο Αθηναίων να κατεδαφίσει όλη τη μάντρα στο «Κοροπούλη» φοβούμενοι για νέες καταστροφές.

μάντρα στο Κοροπούλη

Τα σοβαρά προβλήματα όμως των κατοίκων δεν τελειώνουν εδώ. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για υγειονομική βόμβα στο παλιό εργοστάσιο «Κοροπούλη» ειδικά το καλοκαίρι καθώς ο χώρος είναι κατακλυσμένος από μπάζα και σκουπίδια που μόνο κατά καιρούς καθαρίζονται από τον δήμο Αθηναίων.

Από την άλλη, ο χώρος παραμένει αφύλακτος και προσβάσιμος για οποιονδήποτε με τους κατοίκους να τοποθετούν αυτοσχέδια συρματοπλέγματα για να αποτρέψουν την είσοδο.

Είσοδος στο Κοροπούλη

ΒΟΤΡΥΣ: Το διατηρητέο εργοστάσιο όπου διαμένουν Ρομά

Μερικά βήματα πιο κάτω από το «Κοροπούλη» στην οδό Αυλώνος και Σιώκου βρίσκεται το παλιό διατηρητέο οινοποιείο «ΒΟΤΡΥΣ». Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί διατηρητέο καθώς και σε αυτήν την περίπτωση ο χώρος παραμένει αφύλακτος και προσβάσιμος για οποιονδήποτε.

είσοδος στο ΒΟΤΡΥΣ

Οικογένειες Ρομά κατοικούν γύρω από τον χώρο ενός παλιού εργοστασίου όπου σχετικά πρόσφατα είχε πάρει και φωτιά. Πολλές φορές όπως αποκαλύπτουν οι κάτοικοι ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί και για διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή, με το 53ο Λύκειο αλλά και τον 20ο δημοτικό παιδικό σταθμό να βρίσκονται μόλις μια ανάσα από αυτά τα δύο σημεία.

Κάτοικοι: «Να γίνει πράσινη ανάπλαση στα παλιά εργοστάσια»

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι με την κατάσταση στους χώρους των παλιών εργοστασίων αλλά και την μεγάλη επικινδυνότητα που υπάρχει εξαιτίας της παλαιότητας των κτηρίων έχουν απευθύνει έκκληση προς τον δήμο Αθηναίων και τους αρμόδιους φορείς να γίνει ανάπλαση πρασίνου στους χώρους. «Τα παιδιά μας δεν έχουν χώρο να κάνουν ποδήλατο, ή πάρκα για να παίξουν στην περιοχή. Γιατί, λοιπόν να μην διαμορφωθούν οι χώροι ανάλογα για να υπάρξει περισσότερο πράσινο και στη δική μας περιοχή; Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο αλλά και τα Σεπόλια». Πολλοί κάτοικοι της περιοχής απελπισμένοι από την παραγκωνισμένη εικόνα της πόλης τους έφτιαξαν και κατέθεσαν την δική τους πρόταση προς τον δήμο Αθηναίων, για την αλλαγή της εικόνας στην περιοχή.

πρόταση ανάπλασης ΚΤΥΠ

Περισσότερα σε Ειδήσεις