fbpx
Κυριακή, 16 Μαΐου, 2021
Αρχική Π.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι στον Δήμο Αθηναίων - Έρχονται πρόστιμα για παραβάτες

Επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι στον Δήμο Αθηναίων – Έρχονται πρόστιμα για παραβάτες

Η επιχείρηση καθαρισμού των μεγάλων επιφανειών της Ακαδημίας, ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο 40 τέτοιων παρεμβάσεων που γίνονται για πρώτη φορά από τον Δήμο Αθηναίων

Γραφικές γωνιές της Αθήνας, μνημεία, αγάλματα, προσόψεις καταστημάτων, πάρκα, «πνίγηκαν» από την μπογιά και τα συνθήματα και το χρώμα εμβληματικών σημείων της πόλης, αντικαταστάθηκε από τη μιζέρια και το μαύρο. Με καθαρισμό και την εφαρμογή ενός σχεδίου που θα οργανώνει τις παρεμβάσεις στις επιφάνειες των δημόσιων χώρων. Έτσι, ο Δήμος Αθηναίων, σε πρώτη φάση, ξεκίνησε ένα μπαράζ επιχειρήσεων για τον καθαρισμό όλων αυτών των επιφανειών.

Έως σήμερα έχουν γίνει 40 επιχειρήσεις αντιγκράφιτι. Περίπου 19.000 τ.μ. έχουν καθαριστεί. Πέτρινες, μαρμάρινες και γυάλινες επιφάνειες, μεταλλικοί φράχτες, ρολά καταστημάτων και κολώνες, έχουν αποδοθεί στην πόλη καθαρές, έπειτα από την προσπάθεια της ομάδας καθαριότητας αλλά και την σημαντική συμβολή του προγράμματος «Υιοθέτησε την πόλη σου», στο οποίο συμμετείχαν φορείς και επιχειρήσεις.

Καθαρίστηκαν επιφάνειες στα Αναφιώτικα, σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Πατησίων, στην Ερμού, στο Θησείο, την Σταδίου αλλά και σε δεκάδες σημεία στις γειτονιές. Η πιο πρόσφατη, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημίας. Μία επιχείρηση που επανέφερε τις επιφάνειές της, καθαρές και φωτεινές. Στην Ακαδημίας, όπως και σε όλες τις περιοχές όπου γίνονται οι επιχειρήσεις, εφαρμόζεται ειδική αντί-γκράφιτι επικάλυψη, ώστε να είναι στο μέλλον εύκολη η αφαίρεση της μπογιάς.

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει χώρους σε καλλιτέχνες

Παράλληλα, ξεκίνησε και μία οργανωμένη προσπάθεια, να διατεθούν χώροι, ώστε ομάδες καλλιτεχνών να μπορούν να δημιουργήσουν έργα που μετέτρεψαν «αδιάφορα» σημεία, σε πίνακες ζωγραφικής. Καφάο, τοίχοι, μεγάλες επιφάνειες, φιλοξενούν πλέον έργα ανθρώπων που θέλουν να συνδυάσουν τη δημιουργία με το φως της πόλης.

Έρχονται πρόστιμα

Στο ίδιο πλαίσιο στρατηγικής, κινείται και ο νέος κανονισμός καθαριότητας που σύντομα τίθεται σε διαβούλευση και προβλέπει πρόστιμα για εκείνους που συνεχίζουν να καταπατούν το δικαίωμα των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, να την απολαμβάνουν καθαρή. Είναι πρόστιμα κατά του γκράφιτι σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, αγάλματα, δημόσια και δημοτικά κτίρια, στον αστικό εξοπλισμό αλλά και κατά της αφισορύπανσης και των διαφημιστικών αυτοκόλλητων στους τοίχους και τις κολώνες της Αθήνας.

Μπακογιάννης: Καθαρισμός, χώροι δημιουργίας, επιπτώσεις

Αυτοί είναι οι άξονες του σχεδίου, όπως τους αναλύει ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, με στόχο «Να αποκαλύψουμε την πραγματική Αθήνα κάτω από τη μουτζούρα». «Καθαρισμός, χώροι δημιουργίας, επιπτώσεις. Με αυτό το τρίπτυχο έχει ξεκινήσει να απλώνεται η στρατηγική μας σε όλη την Αθήνα. Από τη μία πλευρά, να αποκαλύψουμε την πραγματική εικόνα της πόλης και από την άλλη, να στείλουμε ένα μήνυμα που λέει ότι το δικαίωμα των Αθηναίων να ζουν σε μία καθαρή γειτονιά είναι αναφαίρετο, είναι ο σεβασμός στην ποιότητα της ζωής τους. Αυτό που τώρα προέχει, είναι να επιμείνουμε σε αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις καθαρισμού, για να σβήσουμε όλη αυτή τη μιζέρια από την καθημερινότητά μας. Και αυτό κάνουμε» συμπληρώνει ο κ. Μπακογιάννης.

Νίκος Αβραμίδης: «Επαναφέρουμε με πράξη την ομορφιά στην πόλη»

Ο Νίκος Αβραμίδης, αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Μηχανολογικού του Δήμου της Αθήνας, με την πολυετή αυτοδιοικητική του εμπειρία, βρίσκεται στο τιμόνι της ευθύνης εδώ και 16 μήνες για την στρατηγική αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας στην Αθήνα.

«Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το φαινόμενο των βανδαλισμών από γκράφιτι στο κέντρο και τις γειτονιές της Αθήνας, επαναφέροντας στην πράξη την ομορφιά στην πόλη. Από τις πιο σημαντικές μας παρεμβάσεις είναι οι επιχειρήσεις αντιγκράφιτι που πραγματοποιούμε με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την πόλη. Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει 40 επιχειρήσεις antigraffiti μεγαλύτερης και μικρότερης κλίμακας, καθαρίζοντας ήδη συνολική επιφάνεια 19.000 τ.μ. – από tags, μουτζούρες και άναρχα graffiti σε πέτρινες, μαρμάρινες και γυάλινες επιφάνειες, κολώνες, ρολά καταστημάτων, τοίχους και στόρια ενώ το σημαντικότερο είναι ότι μεριμνούμε για την προστασία τους, καθώς στο τέλος της κάθε επιχείρησης εφαρμόζουμε ειδικό αντιγκράφιτι φιλμ στα σημεία για συντήρηση και εύκολη αφαίρεση σε περίπτωση που βανδαλιστούν ξανά.

Ενδεικτικά μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις αντιγκράφιτι έχουμε πραγματοποιήσει στην Ομόνοια, Σταδίου, Ερμού, Πατησίων, Αθηνάς, στα Αναφιώτικα στην Πλάκα, στις Γραμμές ΗΣΑΠ στην Αδριανού, στον Περιφερειακό Πετραλώνων, το Πεδίον Άρεως και στο Θησείο ενώ μόλις ολοκληρώσαμε και την Ακαδημίας.

Επίσης, στο νέο Κανονισμό Καθαριότητας που σε λιγες μέρες θα είναι σε διαβούλευση, έχουν προβλεφθεί ειδικά πρόστιμα για βανδαλισμούς και γκράφιτι από 4.000€ -8.000€ για τους παραβάτες.

Έχουμε αποφασίσει να βάλουμε τέλος στα στοιχεία εκείνα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της καθημερινότητας των πολιτών και των επισκεπτών της πόλης μας. Κάθε μέρα, με επιμονή, προσπάθεια και πολύπλευρες δράσεις, αποκαλύπτουμε το όμορφο πρόσωπο της Αθήνας, με σεβασμό σε κάθε Αθηναία και κάθε Αθηναίο πολίτη. Οι επιχειρήσεις αντιγκράφιτι θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς μέχρι να επαναφέρουμε την Αθήνα μας στην θέση που της αξίζει, ψηλά.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ