Μια ανάσα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Δήμου Αθηναίων – Έρχεται επιδοτούμενο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση

Αξιοποιώντας τους κοινοτικούς πόρους από το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, ο δήμος Αθηναίων προωθεί πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηριακών εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις.

Της Μαρίας Θαλασσινού

Σε πρώτη φάση θα δοθούν 2,3 εκατ. ευρώ και στην δεύτερη φάση το ποσόν θα ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα εκδοθεί από τον Δήμο Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) την Τετάρτη 5η Μαΐου 2021 και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να υποβάλουν αίτηση για τη χρηματοδότησή τους.

Η περιοχή, στην οποία θα γίνουν παρεμβάσεις με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού κέντρου της Αθήνας καθώς και τις περιοχές των «πυλών εισόδου» στην πόλη των δύο βασικών Αξόνων του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ) που την διαπερνούν. Είναι η περιοχή που ορίζεται από το Σχέδιο Οολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του Δήμου Αθηναίων συν οι δύο ζώνες που περιγράφονται ως επεκτάσεις της περιοχής του ΣΟΑΠ και καθορίζονται από τους άξονες της Πειραιώς και της Συγγρού.

Σκοπός της χρηματοδότησης είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, βάσει των αρχών ενεργειακής απόδοσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Σε αυτή την κατεύθυνση παρέχεται η δημόσια χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου οι εγκαταστάσεις των αθηναϊκών επιχειρήσεων να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, να είναι «φιλικές» προς το περιβάλλον, να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση στους χρήστες και να ενσωματώνουν σύγχρονα στοιχεία λειτουργίας, αξιοποιώντας την καινοτομία.

Με βάση τους άξονες του προγράμματος οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν βελτιωμένες εσωτερικές συνθήκες λειτουργίας και ταυτόχρονα να προάγουν συνολικά την περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 5.000 έως 30.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 80% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που θα υποβάλει πρόταση για να υλοποιήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, συνολικού κόστους 5.000 ευρώ, θα μπορεί να λάβει δημόσια χρηματοδότηση ύψους 4.000 ευρώ.

Περισσότερα σε Ειδήσεις