«Αυγό του Κόκκορα»: Η ιστορία της ταβέρνας στην Κυψέλη από την οποία πέρασε όλη η Αθήνα

«Αυγό του Κόκκορα»: Το ιστορικό κτίριο που στεγάστηκε το στέκι των ξενύχτηδων της Αθήνας και δεν υπάρχει πια...

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 κατεδαφίστηκε το κτίριο της οδού Σποράδων 40 στην Κυψέλη όπου στεγάστηκε επί χρόνια το πρώτο «Αυγό του Κόκκορα». Μια ταβέρνα η οποία λειτούργησε από το 1982 έως το 2007 και στα τραπέζια της το… ξημέρωσαν σπουδαίοι άνθρωποι της πολιτικής και της τέχνης, όπως ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Χάρρυ Κλυνν και πολλοί άλλοι.

Η ένδοξη εποχή του

Το «Αυγό του Κόκκορα» μεγαλούργησε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, δίνοντας μεταμεσονύκτια στέγη και τροφή σε επώνυμους και απλούς Αθηναίους, πολιτικούς, καλλιτέχνες, επιχειρηματίας, αθλητές. Από τις σάλες του κτίσματος που γκρεμίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 «πέρασε όλο το θέατρο», όπως είχε δηλώσει με νοσταλγία λίγο μετά την κατεδάφιση του κτιρίου, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης Νίκος Γρέβιας.

Το «Αυγό του Κόκκορα» στην Κυψέλη

Αμέτρητα ξενύχτια και συνεχές κυνηγητό με την αστυνομία που έκανε ελέγχους, καθώς τα χρόνια εκείνα απαγορευόταν η λειτουργία των κέντρων διασκέδασης μετά τις 2 τα ξημερώματα, έχει να θυμάται ο κ. Γρέβιας. Σε αυτή την απαγόρευση, άλλωστε, είχε στηριχθεί και η επιτυχία του μαγαζιού που κατάφερνε να την παρακάμπτει λειτουργώντας με το φως των κεριών.

Το «Αυγό του Κόκκορα» βρισκόταν ακριβώς πίσω από τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης που λειτουργούσε ακόμη κανονικά. Η ταβέρνα άνοιγε στις 8 το βράδυ και εξυπηρετούσε μέχρι και τις 8 το πρωί. Την ώρα της απαγόρευσης όλα τα φώτα έσβηναν και άναβαν κεράκια. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα άρχιζε η κοσμοσυρροή και κορυφωνόταν όταν έκλειναν τα μπουζούκια.

Στα τραπέζια χωρούσαν το πολύ 90 άτομα και οι θαμώνες περίμεναν στην ουρά μέχρι να αδειάσει κάποια θέση και να μπορέσουν και εκείνοι να διασκεδάσουν και να απολαύσουν την περίφημη κοκκορόσουπα και τα υπόλοιπα εδέσματα που σέρβιρε το μικρό εστιατόριο στην Κυψέλη.

Οι διάσημοι θαμώνες

Ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Χάρρυ Κλυνν με τον Μίμη Δομάζο, η Άννα Καλουτά, η Μάρω Κοντού, ο Στάθης Ψάλτης, ο Χάρης Ρώμας, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Βαγγέλης Γιαννόπουλος, ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, ο Δημήτρης Τσοβόλας, η Μιμή Ντενίση, ο Νίκος Παπανδρέου, ο Στέφανος Τζουμάκας είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα ονόματα που πέρασαν αμέτρητα ξενύχτια στο ιστορικό στέκι της Αθήνας.

Το «Αυγό του Κόκκορα» στην Κυψέλη

Image removed.

Είκοσι πέντε ακριβώς χρόνια λειτούργησε το «Αυγό του Κόκκορα» στην οδό Σποράδων της Κυψέλης. Χρόνια ανεμελιάς και ξεφαντώματος σε μια γειτονιά που ήταν τότε ακόμη γεμάτη νυχτερινά κέντρα.

Το 2007 η ιστορική ταβέρνα έφυγε από το στέκι της Κυψέλης και μεταφέρθηκε αρχικά στην παραλία και στη συνέχεια στο Μεταξουργείο, όπου συνεχίζει την πορεία της στην εστίαση. Ωστόσο, η κατεδάφιση του κτιρίου όπου στεγάστηκε κατά την πρώτη του περίοδο προκάλεσε συγκίνηση και λύπη σε όλους όσοι έζησαν ένδοξες στιγμές εκεί.

Κατεδαφίστηκε το Αυγό του Κόκκορα

Περισσότερα σε Ειδήσεις