Η ΕΡΤ στη Γιορτή της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, το Μέγαρο Μουσικής έλαβε την πρωτοβουλία για μία μοναδική online συναυλία  στο Αίθριο και στον Κήπο του Μεγάρου στις 21 Ιουνίου 2020 στις 19.00.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ γιόρτασε την μουσική, την πρώτη μέρα του καλοκαιριού και τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου συμμετέχοντας σε μια μοναδική πολυμεσική παραγωγή.

Μετά από σύντομη συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και διεθνούς φήμης πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη στην παρουσιάστρια της βραδιάς Αλεξάνδρα Γιαλίνη, και σύντομο χαιρετισμό του καταξιωμένου συνθέτη και μέλους του Δ.Σ. της ΕΡΤ Δημήτρη Παπαδημητρίου, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ άνοιξαν το πρόγραμμα της συναυλίας στο Αίθριο του Μεγάρου Μουσικής με τα έγχορδα της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας να παρουσιάζουν την «Σερενάτα για έγχορδα», έργο 48 του Pyotr Ilyich Tchaikovsky (1840-1893).

Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα έργα του ρωσικού Ρομαντισμού που καθηλώνει με το μελωδικό και συναισθηματικό του πλούτο, αποτελώντας δικαίως μία από τις αγαπημένες δημιουργίες του συνθέτη.

Το έργο που φέρει έντονες επιρροές από τον Μότσαρτ και περιέχει το δημοφιλές βαλς στο δεύτερο μέρος του, γράφτηκε το Φθινόπωρο του 1880 και έκανε πρεμιέρα στις 30 Οκτωβρίου του 1881 στην Αγία Πετρούπολη, ενθουσιάζοντας το ακροατήριο. Λέγεται δε, ότι ο Tchaikovsky δέχτηκε περήφανος τα συγχαρητήρια του μεγάλου πιανίστα και συνθέτη Anton Rubinstein ο οποίος υπήρξε δάσκαλος του. Το σύνολο εγχόρδων της ΕΣΟ διευθύνει ο Μιχάλης Οικονόμου.

Εκτός από το σύνολο εγχόρδων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, συμμετείχε το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, (Απόλλων Γραμματικόπουλος και Παναγιώτης Τζιώτης – βιολί, Πάρις Αναστασιάδης – βιόλα και Ισίδωρος Σιδέρης – τσέλο) το οποίο παρουσίασε αποσπάσματα από γνωστές συνθέσεις των Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonín Dvořák. Θα ακουσθούν επίσης μεταγραφές αγαπημένων jazz μελωδιών του Αμερικανού George Gershwin και γνωστών τσιγγάνικων tango του Δανού Jacob Gade.

Στη συνέχεια στο Αίθριο των Μουσών ακούστηκαν δημοφιλή αποσπάσματα από όπερες, μιούζικαλ και τραγούδια φημισμένων συνθετών. Η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος και ο μπάσος Χριστόφορος Σταμπόγλης ερμήνευσαν άριες και ντουέτα από τα λυρικά έργα «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Charles Gounod, «Σταχτοπούτα» και ο Τούρκος στην Ιταλία του Gioacchino Rossini, καθώς και το τραγούδι «Musica proibita» («Απαγορευμένη μουσική») του Stanislao Gastaldon.

Το ρεσιτάλ των τριών διεθνώς αναγνωρισμένων σολίστ, ολοκληρώθηκε με δύο αποσπάσματα από τα δημοφιλή μιούζικαλ Les Miserables και Kiss Me Kate. με συνοδεία από τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Γιάκα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το George Kontrafouris Trio. Ο κήπος του Μεγάρου, υποδέχεται τον σπουδαίο πιανίστα και τους συνεργάτες του, τον κοντραμπασίστα Κίμωνα Καρούτζο και τον σολίστ των τυμπάνων Jason Wastor, οι οποίοι παρουσίασαν συνθέσεις του Γιώργου Κοντραφούρη, («Τhe Passing», «Deep South») της Σαβίνα Γιαννάτου και της Τζέσσικα Ουίλλιαμς. Στην πρώτη ανήκει η σύνθεση «Αιώρα», ενώ στη δεύτερη το κομμάτι με τίτλο « Τhe Quilt».

Παρουσιάστρια ήταν η μουσικός και παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Πηγή: ert.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:https://kedenews.gr/perifereia_kritis/xaniwn/dimos-xaniwn/%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%cf%8c%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%b5/

Περισσότερα σε Ειδήσεις