Αποκλειστικό! Τουλάχιστον πέντε νοσηλευτές θετικοί στον κορονοϊό λόγω εγκληματικών λαθών στο «Αττικόν»

Αλγεινή εντύπωση και συνάμα έντονο προβληματισμό προκαλούν τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο νοσοκομείο «Αττικόν», το οποίο έχει μετατραπεί σε μια μικρή «εστία υπερμετάδοσης» του κορονοϊού εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών και ολιγωρίας από την πλευρά της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Αποτέλεσμα αυτών των παραλείψεων ήταν να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό τουλάχιστον πέντε νοσηλευτές της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι άθελά τους έθεσαν σε κίνδυνο τις οικογένειες και τους συναδέλφους τους αλλά κυρίως τους νοσηλευόμενους της ΜΕΘ - ανθρώπους με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, για τους οποίους ο κορονοϊός μπορεί να αποτελέσει και το «τελειωτικό χτύπημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του kedenews.gr, όλα ξεκίνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν μια νοσηλεύτρια της μονάδας εμφάνισε συμπτώματα και μετά από εξετάσεις διαγνώστηκε με Covid-19.

Ταυτόχρονα, θετικός στον ιό βρέθηκε και ένας ηλικιωμένος ασθενής κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου προεγχειρητικού ελέγχου (σ.σ θα έμπαινε στο χειρουργείο για άλλο πρόβλημα υγείας) κι ενώ είχαν προηγηθεί δύο τεστ, τα οποία είχαν βγει αρνητικά.

Άγνωστο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα το πώς ένας διασωληνωμένος άνθρωπος κόλλησε κορονοϊό αλλά και αν ήταν αυτός που μετέδωσε την μολυσματική ασθένεια στην άτυχη νοσηλεύτρια ή συνέβη το αντίθετο.

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό, Μιχάλης Ρίζος, από την πρώτη στιγμή έπρεπε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του νοσοκομείου και να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αντ’ αυτού, η διοίκηση - που ενημερώθηκε εγκαίρως για το συμβάν - υποβάθμισε την κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την «μετρίου κινδύνου».

Συνεπώς, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι της ΜΕΘ συνέχισαν να εκτελούν κανονικά τα καθήκοντά τους και τις βάρδιές τους, αντί να τεθούν υποχρεωτικά σε προληπτική αυτοαπομόνωση, ενώ η μοναδική που μπήκε σε καραντίνα ήταν η νοσηλεύτρια, η οποία είχε ήδη νοσήσει.

Ο κορονοϊός, ωστόσο, είχε προλάβει να εξαπλωθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες τα κρούσματα άρχισαν να εμφανίζονται στο προσωπικό το ένα μετά το άλλο. Αποτέλεσμα: 13 ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα, το Αττικόν μετράει ήδη πέντε νοσηλευτές του θετικούς στον κορονοϊό.

Άπαντες έχουν ήπια - ευτυχώς - συμπτωματολογία και βρίσκονται σε κατ’οίκον περιορισμό, μακριά από τις οικογένειές τους, ενώ ο 83χρονος ασθενής της ΜΕΘ (που είχε βρεθεί κι αυτός θετικός στον ιό) απεβίωσε, αντιμετωπίζοντας βέβαια ήδη πολλά και βαριά υποκείμενα νοσήματα.

Στο πλαίσιο αυτό το Σωματείο Εργαζομένων «Η Αναγέννηση» εξέδωσε ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλία, από τους οποίους ζητά να αναλάβουν την ευθύνη και να δώσουν λύση.

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστό το πρώτο κρούσμα στη νοσηλεύτρια της ΜΕΘ, χωρίς δεύτερη κουβέντα έπρεπε να κλείσει την ίδια στιγμή η μονάδα και να μπουν όλοι οι συνάδελφοι του τμήματος σε καραντίνα, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων των τεστ, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχει μια περίοδος επώασης του ιού 3-4 ημερών. Τελικά, η μονάδα έκλεισε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση μόνο όταν τα κρούσματα στο προσωπικό είχαν φτάσει τα τέσσερα. Ο λόγος που συνέβη αυτό, προφανώς είναι επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό εφεδρείας» εξηγεί ο Μ.Ρίζος.

Και θέτει ένα εύλογο ερώτημα: «Τι θα γίνει, δηλαδή, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις (σ.σ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) θα έχουμε τη μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας;»

Το Αττικόν, ως νοσοκομείο αναφοράς Covid-19, ήδη γεμίζει με ασθενείς κορονοϊού και αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός διασποράς σε λίγο οι νοσηλευόμενοι θα ξεπεράσουν τους αριθμούς του Μαρτίου. Υπάρχουν, εξάλλου περίπου 200 συμβασιούχοι υπάλληλοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στα μέσα Οκτωβρίου και καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για την ανανέωσή τους.

 

«Από αυτούς, τα 2/3 (140-150 άτομα) είναι νοσηλευτές. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών βρίσκονται σε άδεια απόλυσης και για αυτό δεν υπήρχαν εφεδρείες, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοί τους στη ΜΕΘ να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά παρά το κρούσμα που υπήρχε. Και κάπως έτσι φτάσαμε ήδη στα 5 κρούσματα. Για αυτό επιμένουμε διαρκώς ότι υπάρχει ανάγκη για επιπλέον προσωπικό» διευκρινίζει ο πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων.

Επιλεκτικά τεστ με καθυστερημένα αποτελέσματα

Πάντως, οι κακοί χειρισμοί, όπως προκύπτει, είχαν ξεκινήσει αρκετά νωρίτερα. Από τις αρχές του καλοκαιριού και τουλάχιστον έως τα μέσα Αυγούστου, οι εργαζόμενοι που επέστρεφαν από τις θερινές τους άδειες δεν υποβάλλονταν μαζικά και υποχρεωτικά σε τεστ κορονοϊού αλλά επιλεκτικά, ανάλογα με το πού είχαν πάει διακοπές και αν είχαν παρευρεθεί σε γάμους ή... πανηγύρια. Αυτό ίσχυε τουλάχιστον μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, οπότε και άλλαξε η τακτική της διοίκησης. Έκτοτε, κι αφού προηγουμένως είχε ληφθεί ένα ακόμη αχρείαστο ρίσκο, διενεργούνται τεστ σε όλους όσοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των τεστ, που πραγματοποιούνται στο προσωπικό, μέχρι πρότινος έβγαιναν μετά από 48 ώρες. Κατά το διάστημα αυτό οι εργαζόμενοι πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους, ρισκάροντας να μεταδώσουν τον ιό - αν ήταν φορείς - στους ασθενείς και όχι μόνο.

«Υπήρξε τουλάχιστον μια περίπτωση νοσηλεύτριας χειρουργείου που έκανε το τεστ, συνέχισε να εργάζεται στο νοσοκομείο και μετά από 48 ώρες βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Από καθαρή τύχη δεν μετέδωσε τον ιό σε άλλα άτομα, με τα οποία ήρθε σε επαφή. Πλέον, μετά από πολλές πιέσεις από την πλευρά μας, τα αποτελέσματα έχουν επισπευσθεί και βγαίνουν μετά από 24 ώρες» καταλήγει ο Μ.Ρίζος.

Περισσότερα σε Ειδήσεις