fbpx
Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Τα άγνωστα φρούρια της Δυτικής Αττικής

Τα άγνωστα φρούρια της Δυτικής Αττικής

«Τα φρούρια της Δυτικής Αττικής αποτελούν πολύ καλά δείγματα της αρχαίας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής τόσο στον ελλαδικό όσο και στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο.»

Της Λυδίας Μπέντρος

«Χρονολογούνται στον 4ο αιώνα π.Χ. ενώ ορισμένα σχετίζονται με ιστορικά γεγονότα. Αναφέρονται τόσο από τους αρχαίους συγγραφείς όσο και από τους νεότερους περιηγητές και μελετητές. Είναι μάρτυρες της αρχαίας ελληνικής τεχνογνωσίας, μας αποκαλύπτουν πτυχές της ζωής κατά την αρχαιότητα», όπως αναφέρει στην «kedenews» η υπεύθυνη αρχαιολόγος του Φρουρίου Ελευθερών, Ειρήνη Σβανά.

Σήμερα σώζονται πολλά από αυτά σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχουν μερικά όχι τόσο γνωστά και στην Αττική. Σε πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας έχει κάποιος την ευκαιρία να γνωρίσει το Φρούριο Ελευθερών ή αλλιώς Γυφτόκαστρο, το Φρούριο Αιγοσθένων και το Φρούριο Φυλής.

Το Φρούριο Ελευθερών

φρούριο ελευθέρων
Το Φρούριο Ελευθερών

«Το Φρούριο των Ελευθερών ή Γυφτόκαστρο αλλά και Αιγυπτόκαστρο (Gyptokastro / Aigyptokastro), σύμφωνα με ξένους περιηγητές που επισκέφθηκαν το φρούριο κατά τον 19ο αιώνα, συγκαταλέγεται στα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της αρχαιότητας» αναφέρει στην «kedenews» η υπεύθυνη αρχαιολόγος του φρουρίου, Ειρήνη Σβανά.

Χτισμένο κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. πιθανότατα από τους Βοιωτούς, το φρούριο οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη πόλη Ελευθερές, που βρισκόταν στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας. Λέγεται ότι ιδρύθηκε από τον θεό Διόνυσο, ο οποίος «ελευθέρωσε» κάθε βοιωτική πόλη (δηλαδή έδωσε ανεξαρτησία).

εσωτερικό φρουρίου ελευθέρων
Το Φρούριο Ελευθερών

«Ο αρχαιολογικός χώρος των Ελευθερών περιλαμβάνει την κάτω πόλη/οικισμό, το θεμέλιο του αρχαίου ναού του Διονύσου, τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και το φρούριο» αναφέρει η αρχαιολόγος. Ωστόσο, «όλες οι εποχές είναι καλές για επίσκεψη στο φρούριο. Τους χειμερινούς μήνες έχει αρκετό κρύο, γιατί το φρούριο βρίσκεται στους πρόποδες του Κιθαιρώνα. Κατά τους θερινούς μήνες θέλει προσοχή σε όσα σημεία υπάρχει έντονη βλάστηση, λόγω της ύπαρξης φιδιών.

γυφτόκαστρο
Παλιά φωτογραφία του Φρουρίου Ελευθερών

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη στο Φρούριο των Ελευθερών μπορεί να συνδυαστεί με βόλτα/ανάβαση στο δάσος, καθώς και με εξόρμηση σε κάποιο από τα γειτονικά χωριά (Βίλλια, Ερυθρές)».

Το Φρούριο Αιγοσθένων

φρούριο αιγοσθένων
Το Φρούριο Αιγοσθένων

Χτισμένο κατά το β’ μισό του 4ου αιώνα π.Χ., το Φρούριο Αιγοσθένων αποτελεί μαζί με τις Ελευθερές ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα φρούρια της αρχαιότητας. Στα Αιγόσθενα μαρτυρείται λατρεία του μάντη και θεραπευτή Μελάμποδα, το ιερό του οποίου εκτιμάται ότι βρίσκεται κάτω από την ακρόπολη, στον εντός των μακρών τειχών χώρο.

Ωστόσο, το 1981 κατά τη διάρκεια του ισχυρού σεισμού των Αλκυονίδων στον Κορινθιακό κόλπο προκάλεσε ζημιές και βλάβες σε πολλά σημεία του φρουρίου. Έτσι, από το 2011 το υπουργείο Πολιτισμού, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλαβε το έργο της αναστήλωσης αλλά και αποκατάστασης των ζημιών που είχαν δημιουργηθεί από τον σεισμό.

παλιά φωτογραφία φρουρίου αιγοσθένων
Παλιά φωτογραφία του Φρουρίου Αιγοσθένων

Σήμερα το έργο έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, αποτελώντας το μοναδικό παράδειγμα αρχαίου πύργου που έχει αναστηλωθεί στην πλήρη μορφή που είχε στην αρχαιότητα. Η αναστήλωση αυτή δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να περιηγηθεί στο εσωτερικό του πύργου, αλλά και να φτάσει έως τον τελευταίο όροφο ώστε να απολαύσει την πανοραμική θέα όλου του φρουρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Το Φρούριο Φυλής

φρούριο φυλής
Το Φρούριο Φυλής

Για ένα μεγάλο μέρος του τέταρτου αιώνα π.Χ. η πόλη Φυλή ήταν συνώνυμη με τη δημοκρατία και τους άνδρες που πολέμησαν εκεί. Ειπώθηκε ότι οι «ήρωες της Φυλής» είχαν επαναφέρει στην πόλη την «εξόριστη δημοκρατία». Παρόλο που στην περιοχή υπήρχαν τον ιερό της Αρτέμιδος αλλά και το σπήλαιο Πανός, δίπλα στο οποίο εκτυλίσσεται η υπόθεση της κωμωδίας του Μενάνδρου «Δύσκολος», το Φρούριο της Φυλής είναι ένα από τα πιο σημαντικά κτίσματα και ιστορικά μνημεία. Χτισμένο μετά τον 4ο αιώνα π.Χ. στη Δυτική Πάρνηθα, βρίσκεται σε υψόμετρο 687 μέτρων.

παλιά φωτογραφία φρουρίου φυλής
Παλιά φωτογραφία του Φρουρίου Φυλής

Η κύρια πύλη του φρουρίου έχει καταρρεύσει, ενώ διατηρείται ακόμα η νότια μικρότερη πύλη του φρουρίου με το υπέρθυρό της. Λέγεται πως, πριν κατασκευαστεί το σημερινό φρούριο, προϋπήρχε άλλο φρούριο, το οποίο εγκαταλείφθηκε.

**Όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ