Συνεδρίασε το Συμβούλιο Κοινότητας για τη διέλευση του αγωγού υπερυψηλής τάσης

Συνεδρίασε το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου, την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου και ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν η ενημέρωση για τη διέλευση του αγωγού υπερυψηλής τάσης, τμήμα του αγωγού Ισραήλ-Κύπρος-Κρήτη-Αττική, από τη Νέα Πέραμο.

Με δεδομένη την περιορισμένη πληροφόρηση περί του κατά πόσο είναι ασφαλής η ακτινοβολία η οποία θα εκπέμπεται στο περιβάλλον από τον αγωγό, η κοινωνία της Νέας Περάμου εκφράζει τις ανησυχίες της αφού ως τώρα κανείς ανεξάρτητος οργανισμός δεν είναι σε θέση να πιστοποιήσει με βεβαιότητα ότι το έργο είναι ασφαλές για τη δημόσια υγεία.

Η προγραμματισμένη συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου ότι στην πρόσκληση αναφερόταν ότι την ενημέρωση για τον αγωγό και τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις θα έκανε εκπρόσωπος της εταιρείας Αριάδνη η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του τμήματος το οποίο περιλαμβάνει την Πάχη και τη Νέα Πέραμο.

Ωστόσο  για τυπικούς λόγους ο εκπρόσωπος δεν προσήλθε και η συζήτηση έγινε μεταξύ των Συμβούλων της Κοινότητας και δημοτικών συμβούλων των Μεγάρων και επικεφαλής παρατάξεων.

Να σημειωθεί ότι το θέμα για την ενημέρωση είχε βάλει ο σύμβουλος της Κοινότητας Παναγιώτης Βάγιας ο οποίος στην εισήγησή του εξέφρασε τις ανησυχίες του οι οποίες προκύπτουν από την έλλειψη ενημέρωσης.

Στη συζήτηση προσήλθαν ο αντιδήμαρχος Σταύρος Κ. Φωτίου, ο πρώην αντιδήμαρχος Σταύρος Ν. Φωτίου, εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου, ο Κλεάνθης Βαρελάς και οι σύμβουλοί του Κατερίνα Μπαμπαλού, Σπύρος Νικολάου, Δημήτρης Δάλλας, Κατερίνα λουκά, ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μαρινάκης και οι σύμβουλοί του Παναγιώτης Παρασκευάς, και Γιώργος Κουμπέτσος.

Παρευρέθη αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Κοινότητας Κινέτας με επικεφαλής την πρόερό του Αλεξάνδρα Μπαλτσιώτη.

Όλοι όσοι πήραν μέρος στη συζήτηση συμφώνησαν στο γεγονός ότι είναι ανάγκη να αλλάξει η διαδρομή του αγωγού ο οποίος θα οδεύει προς την περιοχή Σκαραμαγκά σημπεριλαμβανομένου και του σημείου στο οποίο θα βγαίνει στη στεριά. Δηλαδή να αποκλεισθεί η Πάχη και η Νέα Πέραμος και να επιλεγούν άλλα σημεία πλησιέστερα στον τελικό προορισμό.

 

Από τους ομιλητές επισημάνθηκε το κυρίως αίτιο το οποίο προξενεί την ανησυχία. Δηλαδή ότι κανείς ανεξάρτητος Οργανισμός Πιστοποίησης, ούτε και ο Δημόκριτος, μπορούν να βεβαιώσουν ότι η ακτινοβολία του αγωγού θα είναι ασφαλής.

Επί του θέματος της διαδρομής αναφέρθηκε ότι η περιοχή των Μεγάρων επιλέχθηκε αφού είχαν απορριφθεί οι επιλογές του Λαυρίου και του Κερατσινίου όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Τον Δήμαχο Μεγαρέων εκπροσώπησε ο πρώην αντιδήμαρχος Σταύρος Ν. Φωτίου ο οποίος μεταξύ άλλων απάντησε στις κατηγορίες οι οποίες εκτοξεύονται από την αντιπολίτευση ότι δηλαδή ο Δήμος δεν έλαβε μέρος στη δημόσια διαβούλευση. Ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος πήρε μέρος στη διαβούλευση η οποία διεξήχθη με ηλεκτρονικό τρόπο.

Από τη συζήτηση τελικά έγινε κατανοητό ότι οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση του έργου εξελίσσονται και ότι όποιες ενέργειες γίνουν εκ μέρους του Δήμου θα πρέπει να στοχεύουν στην αλλαγή του σημείου προσγείωσης του καλωδίου ή αλλαγή της διαδρομής ώστε ο αγωγός να μην περνά από κατοικημένες περιοχές.

Πηγή: megara.org

Περισσότερα σε Ειδήσεις