Χρήστος Στάθης: «Προστατευμένος πια ο δήμος μας από πλημμύρες»

Για τις ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει προκειμένου να σταθεί δίπλα στους δημότες, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζουν εξαιτίας της πανδημίας και του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε στην περιοχή, μίλησε στην «kedenews» ο δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης.

Υπογράμμισε τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν ολοκληρωθεί και καθιστούν τον δήμο προστατευμένο από ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΑΝΗ

-Ο Δήμος Μάνδρας - Ειδυλλίας περιλαμβάνεται στις περιοχές όπου από τις 18 Δεκεμβρίου ισχύει αυστηρό lockdown. Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες έχετε προβεί προκειμένου να ενισχύσετε οικογένειες και δημότες που βρίσκονται σε ανάγκη αυτή τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού;

Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την απόφαση, παρά τα πολύ λίγα κρούσματα σε έναν πληθυσμό περίπου 20.000 κατοίκων σε επικράτεια 427 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Δεν επιβλήθηκε lockdown σε όλη τη Δυτική Αττική, αλλά σε ένα τμήμα της, και είμαστε και εμείς σε αυτό… Ως δημοτική αρχή έχουμε δρομολογήσει από τον περασμένο Μάρτιο, μέσω της Επιτροπής Διαχείρισης της Πανδημίας που δημιουργήσαμε, τις ενέργειες με τις οποίες επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Συνοπτικά σας αναφέρω ότι πραγματοποιήσαμε απολυμάνσεις δημόσιων κτιρίων, σχολείων, κάδων, οικισμού Ρομά, ενώ προμηθευτήκαμε μηχανήματα ψυχρής εκνέφωσης ώστε οι απολυμάνσεις να εκτελούνται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου. Αναστείλαμε την είσπραξη τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας». Ενισχύσαμε τη λειτουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Βιλίων, καθώς και την παροχή υγειονομικού υλικού στα σχολεία και στο προσωπικό των Υπηρεσιών μας, ενώ ήμασταν από τους πρώτους δήμους που εντάχθηκαν στην «Εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση» myKEPlive. Ενισχύσαμε, επίσης, την Κοινωνική μας Υπηρεσία και καταρτίσαμε πρόγραμμα κατ’ οίκον υποστήριξης των ευπαθών ομάδων, καθώς ο δήμος δεν διέθετε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Υποστηρίξαμε, με επιπλέον γεύματα από δωρεές, το πρόγραμμα διανομής γευμάτων της περιφέρειας. Προχωράμε, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων, στην παροχή laptop και tablet σε μαθητές, σύμφωνα με τα κριτήρια του υπουργείου Παιδείας. Μείναμε σε επαφή με τους πολίτες με την έκδοση εντύπου για τον Covid-19 και με διαδικτυακές συναντήσεις ψυχολογικής υποστήριξης και συνήψαμε σύμβαση με διαγνωστικό κέντρο για την πραγματοποίηση μοριακών τεστ στο προσωπικό μας. Θα συνεχίσουμε, με όπλο τη συνέπεια των πολιτών μας, την καθημερινή μάχη κόντρα στον κορονοϊό, που δεν χωρά σε λέξεις.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η περιοχή της Μάνδρας αυτή τη στιγμή μετά τις πλημμύρες του 2017; Ποια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα και οι εργασίες αποκατάστασης που βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια βρίσκονται στα άμεσα σχέδιά σας ώστε να υλοποιηθούν;

Θα αρχίσω από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας. Σε συνεργασία με την περιφέρεια, τα αντιπλημμυρικά έργα εξελίχθηκαν με γρήγορους ρυθμούς, κι αν δεν είχαμε την πανδημία, θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει και τα τελευταία έργα που εκκρεμούν, που είναι αυτά της ορεινής υδρονομίας, της διαχείρισης δηλαδή της ροής των υδάτων στα βουνά. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση των υπόλοιπων επεμβάσεων στα δύο ρέματα (Σούρες και Αγ. Αικατερίνης) και, κατά μήκος αυτών, την τοποθέτηση των τηλεμετρικών σταθμών από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο δήμος μας είναι προστατευμένος.

Το αποτύπωμα εκείνης της τραγωδίας στην ψυχολογία παραμένει. Δεν μπορεί να σβήσει, γιατί θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ και θα αποτελούν κινητήρια δύναμη σε κάθε προσπάθειά μας να κάνουμε καλύτερη την τοπική μας κοινωνία. Ο κόσμος κοιτάζει πια τον ορίζοντα μπροστά, αλλά δεν ξεχνά ό,τι βίωσε. Έχουμε γυρίσει σελίδα και διεκδικούμε τη θέση που μας αξίζει ως δήμος στο ψηφιδωτό της περιφέρειας.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων που αντιμετωπίζει ο δήμος σας;

Συντάσσουμε ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Η βασική του αρχή είναι η μέγιστη δυνατή ανακύκλωση και η ελαχιστοποίηση των διαδρομών των απορριμματοφόρων. Προβλέπει πράσινες γωνίες και στους 17 οικισμούς μας. Τέσσερα πράσινα σημεία στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες (Μάνδρα, Οινόη, Βίλια, Ερυθρές). Επίσης, προβλέπονται δύο σημεία μεταφόρτωσης για χρήση μόνο από τον δήμο μας - ένα στην Οινόη για την Ειδυλλία και ένα για τη Μάνδρα. Θα περιλαμβάνει όλα τα συστήματα ανακύκλωσης, με έμφαση στα βιοαπόβλητα. Θα έχουμε «έξυπνους» κάδους και συστήματα βέλτιστων διαδρομών, ιδίως για τους οικισμούς, με GPS και κατάλληλο λογισμικό. Για τον αστικό ιστό προωθούμε τη λογική των υπόγειων κάδων για αισθητικούς και λειτουργικούς λόγους. Τέλος, διοργανώνουμε μεγάλες καμπάνιες στα σχολεία και στις επιχειρήσεις με σκοπό την προώθηση της προσπάθειας για ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ.

-Στον Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας ανήκουν μερικές από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς παραλίες του Λεκανοπεδίου, όπως το Αλεποχώρι και το Πόρτο Γερμενό. Υπήρξε τουρισμός φέτος στις περιοχές αυτές;

Όπως έχω πει και στο παρελθόν, θεωρώ ότι είμαστε ένας δήμος ευλογημένος από τον Θεό. Με πλούσιο φυσικό κάλλος και τόσο κοντά στο κέντρο της Αττικής. Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω στις παραλίες που αναφέρατε και αυτήν της Ψάθας, καθώς όλες τους αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους κατοίκους της Αττικής. Με συντονισμένες ενέργειες προβολής, ενισχύσαμε τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις του δήμου εν μέσω της πανδημίας.

-Ποια είναι τα μέρη που θα προτείνατε σε κάποιον που δεν έχει έρθει ποτέ στην περιοχή σας να επισκεφθεί οπωσδήποτε και γιατί;

Σας παροτρύνω να παρακολουθήσετε το σποτ στο κανάλι του δήμου μας στο YouΤube για να γνωρίσετε τις ομορφιές του όσοι δεν τον έχετε επισκεφθεί και, βέβαια, να μας επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν για να συναντήσετε φυσικό κάλλος σε μοναδικές αποχρώσεις που δημιουργούν το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο των βουνών… Στις παραλίες που αναφέραμε και στα μοναδικά χωριά μας των Βιλίων, των Ερυθρών, της Οινόης. Εκτός όμως από την ομορφιά της φύσης, θα «ακούσετε» την ηχώ της Αρχαίας Ελλάδας στο κάστρο των Ελευθερών, των Αιγόσθενων και στον πύργο της Οινόης. Μπορείτε, επίσης, να βιώσετε την κατανυκτική ατμόσφαιρα στις μονές της περιοχής όπως της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, του Οσίου Μελετίου, του Προφήτη Ηλία, ή τα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Ερνέστου Τσίλερ, τους ναούς των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Περισσότερα σε Συνεντεύξεις