Εμφύλια διαμάχη για το όνομα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ELEUSIS»

Ελάχιστα κράτησε το πανηγυρικό κλίμα από την ημέρα που η Ελευσίνα αναδείχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησαν πολλά και σοβαρά προβλήματα σε θεσμικό, τεχνικό και διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να χτυπήσει προειδοποιητικό καμπανάκι η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Της Νατάσσας Βουδούρη

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή ανέλαβε την εξυγίανση του Οργανισμού της ΠΠΕ, με σημαντικές αλλαγές, σε μια προσπάθεια να εξυγιανθούν τα κακώς κείμενα και να προχωρήσουν στα έργα. Πολύ σύντομα, όμως, ξεκίνησε ένας γύρος έντονων αντιπαραθέσεων και αντιδράσεων, όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοίκησης της Πολιτιστικής αποφάσισε να αντικαταστήσει το γράμμα U ή F (Eleusis ή Elefsis) με το γράμμα V, του ονόματος της πόλης, στο νέο λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023.

Μάλιστα, επιχειρήθηκε η επιβολή νέας γραφής ΕLEVSIS ως ονομασία της πόλης με τοποθέτηση πινακίδων στην ανατολική είσοδο της Ελευσίνας, οι οποίες ύστερα από θύελλα αντιδράσεων αφαιρέθηκαν.

Άμεση επαναφορά του διεθνούς ονόματος ΕLEUSIS ζητά ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Ecoeleusis, Χρήστος Χρηστάκης, μέσα από τις δηλώσεις του στο kedenews.

Συγκεκριμένα τονίζει:

«Η διοίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στην Ελευσίνα, αυθαιρετεί διπλά, όχι μόνο παραχαράσσοντας, στο νέο λογότυπο της εταιρείας, το καθιερωμένο και στον τίτλο του θεσμού διεθνές όνομα της πόλης (ΕLEUSIS), αλλά θέλοντας να επιβάλει άλλη, αδόκιμη ονομασία ως διεθνή ονομασία της πόλης! Λες κι έχει επιλύσει τα φλέγοντα ζητήματα που βαραίνουν την οργάνωση, λειτουργία και τον σκοπό για τον οποίο συστήθηκε η εταιρεία, ώστε ‒καλλιτεχνική αδεία μάλιστα– να θέλει να διοικήσει και την πόλη... Το πιο εξωφρενικό είναι πως η διοίκηση του δήμου, χωρίς γνώμη και γραμμή πλεύσης, ανέχεται αγόγγυστα όλα τα ατοπήματα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή Μιχαήλ Μαρμαρινού... Και τα δικαιολογεί μάλιστα! Ζητάμε την άμεση επαναφορά του διεθνούς ονόματος - κτήσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας - ΕLEUSIS, προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, π.χ, ΕLEUSIS 23 ή 23 ΕLEUSIS. Έλεος πια!».

Ecoeleusis

Εξώδικο προς τον δήμαρχο Ελευσίνας και την ΠΠΕ 21

Με εξώδικη επιστολή προς τον δήμαρχο και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας, η οποία επιδόθηκε στις 10/2/21, οι δημότες κάλεσαν τον δήμαρχο να θέσει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να λάβει σχετική απόφαση και να απαιτήσει την επαναφορά του παγιωμένου ονόματος «ELEUSIS» της πόλης και στο λογότυπο του φορέα του θεσμού της ΠΠΕ.

Στη συνέχεια, το Δημοτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που αφορούν το εγχείρημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Ελευσίνα 2023» και εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «το λογότυπο με V σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της Πολιτιστικής, βάζοντας τέλος στην αδράνεια των προηγούμενων χρόνων, και όχι τη μετονομασία της πόλης».

«Άφησαν την πόλη μας εκτεθειμένη απέναντι στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας»

Μιλώντας στο kedenews, ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ξεκαθάρισε τι κρύβεται πίσω από το νέο λογότυπο.

«Τα ζητήματα που άφησε ανοιχτά η προηγούμενη δημοτική αρχή, σχετικά με τη διαχείριση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, είναι τεράστια. Απέτυχε γιατί για τρία ολόκληρα χρόνια δεν κατάφερε να αφήσει ούτε μια υποδομή έτοιμη αλλά ούτε και να εγγράψει στη συνείδηση των συμπολιτών μας το στοίχημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ως μια υπόθεση που μας αφορά όλους και όχι τους λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η αιτία που κρύβεται πίσω από τη συζήτηση για το νέο λογότυπο: η εσκεμμένη προσπάθεια να φύγει το βάρος της συζήτησης στα πολλά και σημαντικά που δεν έγιναν και άφησαν την πόλη μας εκτεθειμένη απέναντι στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», τόνισε.

Δήμαρχος Ελευσίνας

Ωστόσο, πρόσθεσε πως οι δημότες θα εμπλακούν ουσιαστικά σε αυτή τη διαδικασία:

«Πλέον, η κατάσταση αυτή με συντονισμένες κινήσεις αλλάζει μέρα με τη μέρα. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε στους δημότες μας την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, να ζήσουν αυτό το ταξίδι μέχρι το ’23. Να εμπλακούν ουσιαστικά. Και οι υποδομές που θα έχουν γίνει να είναι μια ζωντανή παρακαταθήκη για τα χρόνια που θα έρθουν».

Απόδοση του ονόματος στο διεθνές στερέωμα

Για το θέμα που έχει προκύψει με την επιλογή του V στο νέο λογότυπο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φώτης Τατάκης, ξεκαθάρισε πως «οι τρεις γραφές, U ή F ή V, αποτελούν δόκιμους τρόπους καταγραφής και απόδοσης του ονόματος της πόλης μας στο διεθνές στερέωμα», παραθέτοντας στοιχεία απόδοσης της πόλης με το γράμμα V, όπως αυτό εμπεριέχεται σε ιστορικούς χάρτες και κειμήλια της περιοχής, αντικείμενα μάλιστα που περιέχονται στην κατοχή του Δήμου Ελευσίνας.

Αντιδήμαρχος Ελευσίνας

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως η πόλη ‒μια εκ των πέντε ιερών πόλεων της αρχαιότητας‒ είναι χαραγμένη με την ελληνική γραφή στο πάνθεον της ιστορίας και του πολιτισμού, καυτηριάζοντας παράλληλα την παράφραση του ιστορικού βάρους της λέξης-ονόματος της πόλης «Ελευσίνα», καθότι παρατηρήθηκαν προσβλητικές προς τη σπουδαιότητα της πόλης αναφορές, με αντικατάσταση και μετατροπή του φθόγγου «ευ» σε «β», ενώ σημείωσε πως και οι τρεις τρόποι γραφής φιλοξενούνται από τη βιβλιογραφία (νεότερη χρήση του F, παλαιότερη του U, γεωγραφική χρήση του V και απόδοσή του σε επιγραφές με βάση κυρίως την ιωνική διάλεκτο).

«2023 ELEVSIS: Θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα»

Σκηνοθέτης

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μ. Μαρμαρινός τόνισε πως «το γράμμα V, όπως εμφανίζεται σε μια μεγάλη σειρά επιγραφικών γεγονότων της αρχαιότητας, αλλά και σε μια μεγάλη σειρά σύγχρονων γραφών, εμφανίζεται στο νέο λογότυπο της εταιρείας: 2023 ELEVSIS. Σε κάθε περίπτωση, η γραφή που επιλέγει για το λογότυπο ούτε έχει ούτε είχε πρόθεση να υπεισέλθει στις ήδη επικρατούσες γραφές του ονόματος της πόλης στην ξένη γλώσσα». Και κατέληξε τονίζοντας πως το «2023 ELEVSIS θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα».

Περισσότερα σε Ειδήσεις