Πώς προχωρούν οι εντάξεις στο σχέδιο πόλης στο δήμο Σαρωνικού - Για καθυστερήσεις μιλά ο δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου

«Παγωμένες» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, τις ενέργειες που θα έπρεπε να γίνονται προκειμένου χιλιάδες στρέμματα του δήμου να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης και να σταματήσει η αυθαιρεσία και βέβαια η άναρχη δόμηση.

Ο δήμος Σαρωνικού αποτελείται από τις πέντε κοινότητες Καλυβίων, Koυβαρά, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο και Φώκαια, στις οποίες και βρίσκονται σε εξέλιξη πολεοδομικές μελέτες. Είναι μια περιοχή που τις τελευταίες δεκαετίες έχει υποστεί τεράστια πίεση για οικιστική εγκατάσταση και για παραθερισμό, αλλά και για μόνιμη κατοικία.

«Αποτέλεσμα των εγκαταστάσεων είναι να έχουμε πάρα πολλά σπίτια αυθαίρετα, που με τις διάφορες κατά καιρούς πολεοδομικές ρυθμίσεις που γίνονται τακτοποιούνται, ώστε να πληρώνουν πρόστιμα στο κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά στην kedenews, ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχει τεράστια εκκρεμότητα στην πολεοδομική μελέτη των συγκεκριμένων περιοχών. «Δυστυχώς η πολιτεία τα χρήματα που εισπράττει από τις «τακτοποιήσεις» - «νομιμοποιήσεις» δεν τα επιστρέφει στους δήμους, προκειμένου να κάνουν τις ανάλογες πολεοδομικές μελέτες και να προχωρήσουν τα σχέδια πόλης, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της μη ολοκλήρωσης των πολεοδομικών μελετών να παραμένει για πολλές δεκαετίες σε εκκρεμότητα.

Συγκεκριμένα στις πολεοδομικές μελέτες περιλαμβάνονται:
  • Για την Κοινότητα Κουβαρά βρίσκεται σε εξέλιξη η επέκταση του σχεδίου Β' κατοικίας
  • Για την Κοινότητα Καλυβίων δεν έχει κυρωθεί η επέκταση του σχεδίου πόλης των Καλυβίων
  • Το Βιοτεχνικό πάρκο
  • Για το Λαγονήσι που ανήκει στα Καλύβια είναι η περιοχή Λαγονησίου - γαλάζιας ακτής περίπου 5.000 στρέμματα
  • Η περιοχή της Τραπουριάς
  • Μια καινούρια ανάθεση πάλι στην περιοχή Λαγονησίου

Παράλληλα εκκρεμούν τα σχέδια επέκτασης Β' κατοικίας της κοινότητας Αναβύσσου και στο Μαύρο Λιθάρι. Τέλος στην Παλαιά Φώκαια είναι η περιοχή επέκτασης του κυρίως οικισμού και η ένταξη στην περιοχή του Θυμαρίου.

Γιατί έχουν «παγώσει» οι πολεοδομικές μελέτες

Όλες οι παραπάνω πολεοδομικές μελέτες, οι περισσότερες έχουν σταματήσει για οικονομικούς λόγους, γιατί το κόστος υλοποίησης αυτών είναι τεράστιο. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή -όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού- με τη Ρένα Δούρου είχε χρηματοδοτήσει αρκετούς δήμους για μελέτες, προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση των σχεδίων πόλεως.

«Καλώ και τη νέα Διοίκηση του κ. Πατούλη να συνεχίσει αυτή την πολιτική χρηματοδότησης πολεοδομικών μελετών που είναι ένα ουσιαστικό έργο αναγκαίο υποδομής για όλη την Ανατολική Αττική» υπογράμμισε ο κ. Πέτρος Φιλίππου.

«Ένας δεύτερος λόγος που έχουν καθυστερήσει οι πολεοδομικές μελέτες είναι γύρω από την παράνομη δόμηση λειτουργεί ένα τεράστιο οικονομικό παρακύκλωμα και είναι τεράστια τα ποσά της παραοικονομίας που διακινούνται και στις αγοραπωλησίες γης και στις αυθαίρετες καταστάσεις οικιών, αλλά ακόμα και στις νόμιμες. Αυτό βάζει φρένο στην όποια βούληση κι έχει η εκάστοτε δημοτική αρχή» συμπλήρωσε ο κ. Φιλίππου.

Περισσότερα σε Ειδήσεις