Δήμαρχος Σαρωνικού: Αγωνία και άγχος για την επόμενη ημέρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Την αγωνία τη δική του, αλλά και των περισσοτέρων δημάρχων της Αττικής, εξέφρασε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου. Με επιστολή του προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), την οποία κοινοποίησε στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, αλλά και στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με τηλεδιάσκεψη.

Θέμα αυτής η οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την επόμενη ημέρα από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, ενώ παράλληλα μετέφερε την ανησυχία και των άλλων δημάρχων, όπως αυτή εκφράστηκε στην τελευταία τηλεδιάσκεψη.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει, οι δήμοι θα πρέπει να είναι πολλαπλώς προετοιμασμένοι και στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό οικονομικά θωρακισμένοι, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της επόμενης ημέρας, τόσο στο επίπεδο της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που ανέστειλαν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, όσο και σε επίπεδο διάθεσης πόρων για τις δημοτικές λειτουργίες και τα δημοτικά έργα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φιλίππου είπε:

«Η αγωνία αυτή δεν είναι μόνο δική μου, αλλά είναι των περισσοτέρων δημάρχων. Σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι έχουμε αυτό το άγχος της επόμενης ημέρας. Έχουμε αναλάβει ένα μεγάλο φορτίο και αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξοδα και ταυτόχρονη μείωση των εσόδων. Πώς θα βγουν οι δήμοι από αυτή την κατάσταση; Αν καταρρεύσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε θα καταρρεύσει η τοπική κοινωνία».

Αναφερόμενος στον δικό του δήμο, τόνισε με έμφαση:

«Εμείς αυτή τη στιγμή στις εισπράξεις είμαστε κατά 13,5% κάτω σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή και βρισκόμαστε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, που σημαίνει ότι αυτό θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Κάποιοι δήμοι έχουν για τη μισθοδοσία του επόμενου διμήνου, όμως υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν. Τι θα γίνει με αυτούς τους δήμους;».

Και ως προς την πρότασή του για έκτακτη Γενική Συνέλευση που ζήτησε από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΑ, ο δήμαρχος Σαρωνικού είπε: «Θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πέρα των άλλων, θα πρέπει να υπάρχει και η συμμετοχή ειδικών σε θέματα οικονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα είναι σε θέση να καταθέσουν προτάσεις για βιώσιμες λύσεις».

Στο τέλος ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε: «Εμείς θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε την κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το κάνουμε από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, θα είμαστε δίπλα στον κάθε πολίτη για τις ανάγκες του και θα φροντίσουμε για να προστατευθούν τα μέτρα της Πολιτείας κατά της διασποράς του κορονοϊού, όμως το φορτίο που έχει αναλάβει αυτές τις ημέρες η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι τεράστιο, και οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και για την επόμενη ημέρα της κρίσης».

Πηγή: amna.gr

 

Περισσότερα σε Ειδήσεις