Οργισμένοι οι κάτοικοι για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων

Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του δήμου Μαρκόπουλου το γεγονός ότι το «πρόσωπο» του παραλιακού μετώπου της Ανατολικής Αττικής πρόκειται να αλλάξει με την κατασκευή και λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων.

Συγκεκριμένα, τα λύματα από το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας, που κατασκευάζεται αυτό τον καιρό δίπλα ακριβώς από το διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα καταλήγουν στη Χαμολιά, γραφική παραθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Αττικής κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Μέσω σωλήνων συνολικού μήκους 53 χιλιομέτρων τα λύματα θα καταλήγουν στο παραλιακό μέτωπο του δήμου Μαρκόπουλου, όπου ανήκει η Χαμολιά.

Η εξέλιξη αυτή -ο σχεδιασμός είναι γνωστός εδώ και χρόνια αλλά τώρα προχωρεί η κατασκευή του Κέντρου- δεν μπορεί παρά να ανησυχεί τους κατοίκους, οι οποίοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και τον περασμένο μήνα βγήκαν στον δρόμο διαδηλώνοντας κατά της υποβάθμισης, όπως καταγγέλλουν, της περιοχής τους. «Όχι τα λύματα του Σαρωνικού στη Χαμολιά», «Όχι στα σχέδια της ΕΥΔΑΠ για εμάς χωρίς εμάς», έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό που κρατούσαν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα λύματα θα μεταφέρονται με αγωγούς μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων από το Κέντρο και θα καταλήγουν στη θάλασσα. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται 13 αντλιοστάσια, ενώ το κόστος κυμαίνεται στα 133 εκατομμύρια ευρώ, όπως έχει πει ο δήμαρχος Μαρκοπούλου.

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, σύμφωνα με το δήμο Μαρκοπούλου, ωστόσο οι μελέτες εγκαταλείφθηκαν. Μια μελέτη από την ΕΥΔΑΠ αφορούσε την κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας, όπου μάλιστα ήταν και αδειοδοτημένες οι περιβαλλοντικές μελέτες. Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου με την Ψυτάλλεια.

Περισσότερα σε Ειδήσεις