fbpx
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική Π.Ε. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΒΑΡΗΣ - ΒΟΥΛΑΣ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ O δήμος Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένη πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση

O δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένη πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση

Τη δημιουργία του πρώτου συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων με την παράλληλη δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου δέκα διπλών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, παρουσίασε ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Το παρόν έδωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ο γενικός διευθυντής ηλεκτροκίνησης της ΔΕΗ, Κυριάκος Κοφινάς, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και αιρετοί εκπρόσωποι του δήμου.

Σε λίγες ημέρες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του δήμου θα μπορούν μέσω εφαρμογής στα κινητά του τηλέφωνα (vvveCarSharing) να κάνουν χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που προμηθεύτηκε ο δήμος με ιδιαίτερα χαμηλή χρέωση, καθώς όπως τόνισε ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κατά την παρουσίαση του συστήματος, στόχος της Δημοτικής Αρχής δεν είναι η δημιουργία εσόδων από το σύστημα, αλλά να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να κάνουν χρήση και να εξοικειωθούν με ένα αυτοκίνητο αθόρυβο, που δεν παράγει ρύπους και δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον.

Σταθμοί φόρτισης

Παράλληλα με το σύστημα κοινόχρηστων αυτοκινήτων, παρουσιάστηκε και ο πρώτος
από τους δέκα διπλούς σταθμούς φόρτισης ιδιωτικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που θα
εγκατασταθούν στην πόλη μέχρι το τέλος του έτους, στην προσπάθεια της Δημοτικής
Αρχής να παρέχει τις απαιτούμενες υποδομές για την προαγωγή της ηλεκτροκίνησης
στο δήμο.

Οι σταθμοί φόρτισης μετά από συμφωνία του δήμου με τη ΔΕΗ θα τροφοδοτούνται αποκλειστικά με ρεύμα που παράγεται από τους ηλιακούς φορτιστές ή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας έτσι πραγματικά πράσινη κινητικότητα με μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Πρωτοβουλίες και δράσεις

Κατά την εκδήλωση, ο δήμαρχος παρουσίασε στο κοινό τις νέες καινοτόμες πρωτοβουλίες του δήμου, ενώ αναφέρθηκε και συνολικά στις περιβαλλοντικές δράσεις των τελευταίων χρόνων, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν:

  • τη σύγχρονη διαχείριση των αστικών αποβλήτων,
  • την εξοικονόμηση ενέργειας,
  • τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αλλά και
  • τις ενέργειες για την προαγωγή της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ολοκλήρωσε τη σύντομη τοποθέτηση του δηλώνοντας: «Με τις ενέργειες που σας παρουσιάζουμε σήμερα ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία της πόλης που ονειρευόμαστε, της πόλης που χρωστάμε στα παιδιά μας. Μία πόλη με εξωστρέφεια, με ανάπτυξη, φιλική στον πολίτη, τον κάτοικο και τον επισκέπτη που την επιλέγει και όλα αυτά με όρους αναβάθμισης και προστασίας του φυσικού μας πλούτου. Μία πόλη ευφυή, πράσινη και αποτελεσματική».

Τις δράσεις του δήμου για το περιβάλλον εξήρε στην τοποθέτηση του ο υπουργός
Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δήλωσε: «Ο δήμος Βάρης Βούλας
Βουλιαγμένης είναι ένας πράσινος δήμος, ένας δήμος που πρέπει το υπουργείο να
χρησιμοποιεί ως παράδειγμα προς μίμηση σε όλη τη χώρα για τις καλές πρακτικές του
για το περιβάλλον».

Στη συνέχεια συνεχάρη το δήμαρχο για τη δημιουργία του πρώτου συστήματος κοινοχρήστων αυτοκινήτων της χώρας, και αναφερόμενος συνολικά στις ενέργειες του
δήμου για το περιβάλλον τόνισε: «Αυτές τις δράσεις που παρουσίασε ο δήμαρχος να
γίνονται, όχι απλώς να σχεδιάζονται στο δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, τις
οραματιζόμαστε και αγωνιζόμαστε να γίνουν πράξη σε όλους τους δήμους της χώρας».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, συνεχάρη τον δήμαρχο
Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για τις πρωτοβουλίες του και τόνισε πως μέσα από
τέτοιες πρωτοβουλίες η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεικνύει πως αυτή ανοίγει το δρόμο.

Την καλή συνεργασία του ομίλου της ΔΕΗ με το δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, αλλά και το γεγονός ότι είναι η πρώτη συνεργασία του ομίλου με φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέδειξε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής Ηλεκτροκίνησης του ομίλου κ. Κυριάκος Κοφινάς, ο οποίος δήλωσε πως η ΔΕΗ επιθυμεί να αναδείξει πανελλαδικά τη συνεργασία αυτή.

Αναλυτική παρουσίαση του συστήματος

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αναλυτική παρουσίαση του συστήματος κοινοχρήστων ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το κ. Γιώργο Βουλγαρούδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Brainbox η οποία συνεργάστηκε με το δήμο για τη δημιουργία του.

Μετά την παρουσίαση κάλεσε τον δήμαρχο και τον υπουργό Περιβάλλοντος να κάνουν την
πρώτη σύντομη βόλτα με το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο του δήμου.

Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του συστήματος μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή, η οποία είναι διαθέσιμη για συσκευές IOS και Android, να εγγραφούν ως χρήστες ανεβάζοντας φωτογραφίες της άδειας οδήγησης τους και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τις σχετικές οδηγίες για το ξεκλείδωμα και τη χρήση του αυτοκινήτου.

Η χρέωση είναι ιδιαίτερα χαμηλή και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 1,50 € / δέκα λεπτά για τους περιστασιακούς χρήστες, ενώ όσοι επιλέξουν να γίνουν συνδρομητές του συστήματος πληρώνοντας 20€ / μήνα ή 180€ / έτος, μπορούν να κάνουν χρήση του αυτοκινήτου με χρέωση 1,00 € / δέκα λεπτά, δηλαδή με 6 -9 ευρώ ανά ώρα μπορούμε πλέον να κάνουμε χρήση ηλεκτρικό αυτοκινήτου μέσο του πρώτου συστήματος κοινοχρήστων αυτοκινήτων της χώρας και ένα από τα πρώτα συστήματα κοινοχρήστων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ