Ο Δήμος Ξάνθης «επενδύει» στην ανακύκλωση

Στην ανακύκλωση επενδύει ο δήμος Ξάνθης και με όχημα την ψηφιακή τεχνολογία παρέχει κίνητρα αλλά και επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας κυρίως όμως τα παιδιά προκειμένου να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και να μπουν δυναμικά στο κομμάτι της ανακύκλωσης.

Για την επίτευξη του στόχο αυτού η ΔΙΑΜΑΑΘ Α.Ε. που είναι ο μοναδικός αναγνωρισμένος ΦΟΣΔΑ στην ΑΜΘ για την ανακύκλωση και την διαχείριση των απορριμμάτων μέσω προγραμματικής σύμβασης με την εταιρία Followgreen υλοποιεί σ’ όλη την περιφέρεια το έργο αυτό. Πρόκειται μια καινοτόμα διαδικτυακή πλατφόρμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, Followgreen.gr/xanthi, που επιβραβεύει την ανακύκλωσή τους παρέχοντας τη δυνατότητα να συλλέγουν πόντους που εξαργυρώνουν σε τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συμβληθεί και έτσι ωφελείται και η τοπική οικονομία.

Την παρουσίαση της πλατφόρμας πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης μαζί με τον υπεύθυνο διαχείρισης έργων της εταιρίας κ. Παναγιώτη Λεβέντη.

Ανακυκλώνεις, παίζεις, κερδίζεις πόντους και ψωνίζεις…

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης η ΔΙΑΜΑΑΘ Α.Ε. στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης για την ανακύκλωση έχει αναπτύξει αυτή τη πρωτοβουλία προκειμένου πολίτες και κυρίως τα παιδιά να γαλουχηθούν με συνέπεια στην ανακύκλωση και μελλοντικά να έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα για να επιτευχθεί ο στόχος. Ο κ. Τσέπελης τόνισε την σημασία της απόκτησης οικολογικής συνείδησης στα παιδιά γι αυτό και έδωσε έμφαση στην συλλογική ανακύκλωση μέσα από τα σχολεία και μέσω ενός διαγωνισμού ανακύκλωσης που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα συμμετέχουν όλα τα δημοτικά σχολεία της Ξάνθης.

Βήμα – βήμα πως μπαίνει στο Followgreen.gr/xanthi

Παρουσιάζοντας βήμα βήμα την εφαρμογή ό κ. Λεβέντης ανέφερε: «Αποτελεί μια ψηφιακή εφαρμογή για έξυπνες πόλεις με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από την ανακύκλωση. Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι πολύ απλή. Μέσα σ'ένα λεπτό ο πολίτης μπορεί να δημιουργήσει τον δικό τους λογαριασμό. Εισάγοντας το ονοματεπώνυμο και email και στην συνέχεια ξεκινά η διαδικασία απόκτηση πόντων επιβράβευσης. Αυτό επιτυγχάνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι από το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει μέσα στην πλατφόρμα με την μορφή άρθρων, βίντεο κουίζ . Είναι ένα υλικό διασκεδαστικό που ανανεώνεται και ο β΄ τρόπος απόκτησης πόντων είναι προσκομίζοντας αγαθά (τρόφιμα, βιβλία κ.λ.π.)στο Κοινωνικό παντοπωλείο Ξάνθης που βρίσκεται στην Σταυρούπολη. Παίρνει κουπόνι επιβράβευσης στην συνέχεια το εισάγει στην πλατφόρμα και κερδίζει πόντους. Τους πόντους μπορεί να τους εξαργυρώσει τις προσφορές των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες διαφημίζονται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας. Ο β΄ τρόπος μέσω δωρεάς στον σχολικό μαραθώνιο ανακύκλωσης που θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου στο δήμο Ξάνθης όπου θα συμμετέχουν όλα τα δημοτικά του δήμου.

Καλούμε τους μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, να ανακυκλώσουν χαρτί ,πλαστικό και μπαταρίες στους ειδικούς κάδους που θα προμηθεύσουμε τις σχολικές μονάδες. Η συνεισφορά της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου θα είναι καταλυτική καθώς θα είναι υπεύθυνη για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά και την ζύγιση ώστε τα αποτελέσματα κάθε αποκομιδής να περνιούνται στην πλατφόρμα και ώστε να υπάρχει μια κατάταξη των αποτελεσμάτων. Θα είναι επίσης διαθέσιμος χάρτης ανακύκλωσης μέσω της πλατφόρμας όπου οι πολίτες θα βλέπουν πού μπορούν να ανακυκλώνουν τα διάφορα υλικά που έχουν συλλέξει».

Αναφερόμενος στους στόχους της follow green σημείωσε πως είναι να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης του δήμου Ξάνθης, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και κυρίως τα παιδιά που είναι οι πρωταθλητές ανακύκλωσης: « Γι' αυτό διοργανώνουμε τον σχολικό διαγωνισμό αλλά και να τονώσουμε την τοπική οικονομία», κατέληξε.

Επισημαίνεται πως το έργο αυτό έχει ήδη υλοποιηθεί σε Α’ φάση σε Δράμα, Κομοτηνή και Ορεστιάδα και σημείωσε μεγάλη επιτυχία όπως ανέφερε ο δήμαρχος. Σε β΄φάση υλοποιείται σε Ξάνθη, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη στους μητροπολιτικούς δήμους.

Δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχου αν κάποιος όντως ανακυκλώνει

Ένα σημείο που δεν διευκρινίστηκε επαρκώς είναι αυτό της ταυτοποίησης και του ελέγχου ότι κάποιος ανακυκλώνει ώστε να συλλέγει τους πόντους: «Δεν μπορούμε να ταυτοποιήσουμε αν ο άλλος ανακυκλώνει, του δίνουμε το κίνητρο. Σε δεύτερη βάση μπορούμε να βάλουμε barcode σε κάδους που θα μπορεί να τo σκανάρει και να παίρνει τους πόντους», διευκρίνισε ο κ. Λεβέντης.

Στη θέση του ΧΥΤΑ Ξάνθης θα γίνει ΧΥΤΥ

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση του «Ε» σχετικά με την πορεία του έργου επέκτασης του ΧΥΤΑ ο δήμαρχος Ξάνθης τόνισε πως αυτή η ευκαιρία χάθηκε εξαιτίας διάφορων αστοχιών όπως είπε εκφράζοντας την λύπη του γι' αυτό: «Χάθηκε το προνόμιο χρηματοδότησης που είχαμε λόγω διαφόρων αστοχιών. Δεν μπορούμε να κάνουμε ΧΥΤΑ, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όμως ΧΥΤΥ με την ΔΙΑΜΑΑΘ. Πρέπει όμως να τελειώσουμε την εκκρεμότητα παραχώρησης από τον δήμο Τοπείρου και εύχομαι να μην φάμε πρόστιμα».

 

Πηγή: empros.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις