Ο βουλευτής Δ. Χαρίτου στο σημείο της πυρκαγιάς στις Σάπες

Στο σημείο της πυρκαγιάς σε δασική έκταση δίπλα στον οικισμό παλιννοστούντων Ποντίων του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, βρέθηκε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο και τον πρόεδρο ΚΕΜΑΣ Ηλία Εμιρζά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια ανακοίνωσε:

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ σήμερα με τον δήμαρχο Μαρωνείας - Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο στο σημείο που εκδηλώθηκε η εκτεταμένη φωτιά στις Σάπες. Η φωτιά έφτασε πολύ κοντά στον οικισμό, απείλησε σπίτια, αλλά η έγκαιρη αντιμετώπισής της από τις Αρχές με την εκκένωση του οικισμού, την κατάσβεση από επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα μέτρα προστασίας (αντιπυρικές ζώνες), είχε ως αποτέλεσμα να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε περιουσίες. Όμως η φωτιά προκάλεσε ζημιές σε πολλές εκατοντάδες στρέμματα πευκοδάσους, έναν πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.

Η πυρκαγιά αυτή ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω αντιπυρικής θωράκισης της περιοχής, ενώ είναι αδιανόητο το γεγονός ότι το ειδικό ελικόπτερο κατάσβεσης πυρκαγιών που όφειλε να είναι από τα μέσα Ιουνίου στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης, δυστυχώς δεν είναι ακόμη στη θέση του. Αυτό που επείγει τώρα, όπως προέκυψε από τη συνομιλία μου με τον δήμαρχο, είναι να ληφθούν όλα τα μέτρα αποκατάστασης των καμένων δασικών εκτάσεων. Ταυτόχρονα να εκτελεστούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να αποτραπούν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Κοινή ήταν η διαπίστωση για την ανάγκη ενίσχυσης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαπών και του Κέντρου Υγείας Σαπών, που καλύπτουν τις ανάγκες μίας μεγάλης περιοχής με ορεινούς και απομακρυσμένους οικισμούς και ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Ευχαρίστησα τον δήμαρχο για την ενημέρωση, με τον οποίον άλλωστε ήμουν σε συνεχή επικοινωνία, όπως επίσης και με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ροδόπης και την διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης. Συνομίλησα και με πυροσβέστες, που συνεχίζουν να βρίσκονται και σήμερα στο σημείο επιτηρώντας για τυχόν αναζωπυρώσεις, τους οποίους ευχαρίστησα για τη συμβολή τους, όπως και το σύνολο των φορέων και των εθελοντών.

 

Πηγή: xronos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις