Πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και του πάρκου Κομοτηνής

Ο Δήμος Kομοτηνής παρουσιάζει την οπτικοποίηση της πρότασης που διαμόρφωσε η αρχιτεκτονική ομάδα Minas Kosmidis Architects για την ανάπλαση των δύο κεντρικότερων σημείων της πόλης, της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Αγίας Παρασκευής. 

Έπειτα από συζητήσεις με τον Δήμο Κομοτηνής και προβληματισμούς σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση των δύο πιο κεντρικών σημείων της πόλης, η αρχιτεκτονική ομάδα Minas Kosmidis Architects κλήθηκε να προτείνει λύσεις για τη βελτίωση της κεντρικής πλατείας και του πάρκου της Κομοτηνής. Η πρόταση εστιάζει, κυρίως, σε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, με στόχο την ανάδειξη των υπαρχουσών υποδομών και την επέκταση της χρήσης τους.

Η πρόταση στηρίχτηκε σε απαντήσεις που δόθηκαν σε ερωτηματολόγιο, που εθελοντικά σύνταξε η ομάδα του Κομοτηναίου αρχιτέκτονα, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Το πράσινο, το χρώμα, το νερό, το παιχνίδι, οι διαδρομές αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία του σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα «η πρόταση εστιάζει, κυρίως, σε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας, με στόχο την ανάδειξη των υπαρχουσών υποδομών και την επέκταση της χρήσης τους. Με κύριο σκοπό τη διατήρηση και την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης θέλουμε να συμβάλουμε στην προσπάθεια εξέλιξης και ανάπτυξης, που θέλει να επιτύχει ο Δήμος και γι’ αυτό συνθέσαμε τις πρώτες χειρονομίες αυτής της πρωτοβουλίας, σε επίπεδο ιδέας ακόμα, αλλά με την ελπίδα και την προσμονή της υλοποίησης».

Σε όλη την έκταση της πρότασης, οι επεμβάσεις που προτείνονται, καθώς και τα γραμμικά στοιχεία που ενισχύουν την πορεία που διαγράφεται, έχουν ως κύριο ενοποιητικό τους στοιχείο το κόκκινο χρώμα. Το χρώμα επιλέγεται συνειδητά για να ενισχύσει την ομοιομορφία των δύο σημείων και να αποτελέσει μέρος της ταυτότητας της πόλης, χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί μελλοντικά και να συνομιλεί και με άλλα σημεία και χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης.

Παρόμοιο ρόλο διαδραματίζει και η τοποθέτηση ενός γλυπτού άρπας σε διάφορα σημεία της πρότασης με σκοπό να αποτελέσει σύμβολο της Κομοτηνής.

Περισσότερα σε Ειδήσεις