Συνεργασία Δημοκριτείου και Cambridge για την ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου

Σε ιστορική συνεργασία φαίνεται ότι προχωρούν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Cambridge υπογράφοντας πρωτόκολλο συνεργασίας με σκοπό την ανάδειξη της ποντιακής διαλέκτου.

«Το πρωτόκολλο αυτό μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά και εμένα και τη συνεργάτιδά μου Ιωάννα Σιταρίδου. Έχει ήδη υπογραφεί από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και μένει τώρα να περάσει και από τη σύγκλητο του ΔΠΘ» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του ΔΠΘ Ηλίας Πετρόπουλος, ο οποίος διδάσκει από τον Οκτώβριο του 2018 την ποντιακή διάλεκτο.

Αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει περαιτέρω την ενδυνάμωση και έρευνα της ποντιακής διαλέκτου.

«Σκοπός μας είναι το πρωτόκολλο να αποτελέσει εφαλτήριο ώστε να ξεκινήσουν εν καιρώ μεταπτυχιακά προγράμματα πάνω στην ποντιακή διάλεκτο και αργότερα και διδακτορικά τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν οι φοιτητές των δύο πανεπιστημίων» τόνισε ο καθηγητής στο pontos-news.gr.

Σύμφωνα με τον Ηλ. Πετρόπουλο, η συνεργασία αυτή είναι ιστορική αφού το Cambridge στα 800 χρόνια λειτουργίας του έχει υπογράψει ελάχιστα παρόμοια πρωτόκολλα. «Θα ενισχύσει τη συνεργασία των πανεπιστημίων, θα επισφραγίσει την άψογη συνεργασία μας με την καθηγήτρια Ι. Σιταρίδου, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν και ανταλλαγές φοιτητών καθηγητών και προγραμμάτων», συμπληρώνει.

«Στις 24 Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί και από το ΔΠΘ και ευελπιστούμε από τον Οκτώβριο του 2020, αν όλα πάνε καλά, να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και τη διεξαγωγή των μεταπτυχιακών προγραμμάτων», καταλήγει.

 

Πηγή: xronos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις