Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Αγία Σοφία στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση – διαμαρτυρία στο Ηρώο της Κομοτηνής για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί πραγματοποίησαν την Παρασκευή 24 Ιουλίου η ΠΑΕ Ποντίων Ροδόπης σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών και Πατριωτικές Κινήσεις του νομού Ροδόπης.

Μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας με αίτημα την ανάκληση της ανιστόρητης απόφασης και την απόδοση της Αγίας Σοφίας ως ιστορικό θρησκευτικό μνημείο της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

Οι διαδηλωτές αφού φώναξαν συνθήματα κατά του Ερντογάν και της Τουρκίας και έψαλλαν τον εθνικό ύμνο αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό, ενώ τη συγκέντρωση καθ’ όλη τη διάρκεια της παρακολουθούσαν διακριτικά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΞ της Τουρκίας:

«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την απόφαση σας να μετατρέψετε την ιστορική Αγία Σοφία η οποία επί 1.500 χρόνια αποτελεί το σύμβολο της Ορθοδοξίας, σε ισλαμικό τόπο λατρείας.

Η Αγία Σοφία δημιούργημα του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και φως της Ορθόδοξος Χριστιανοσύνης δεν μπορεί να μετατραπεί σε τόπο λατρείας μωαμεθανών καθώς αποτελεί παγκόσμιο μνημείο υπό την προστασία της Unesco.

Οι πολίτες της Ροδόπης οι οποίοι υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα διαβιούμε και συνυπάρχουμε με συμπολίτες μας μουσουλμάνους σεβόμενοι στο έπακρο τις θρησκευτικές αντιλήψεις τους καθώς και τους χώρους λατρείας τους, τα τζαμιά.

Ζητούμε λοιπόν όπως ανασκευάσετε την ανιστόρητη απόφαση σας και να αποδώσετε την Αγία Σοφία ως μνημείο στον κόσμο, να το επισκέπτεται ελεύθερα και να απολαμβάνει την λάμψη του ως ιστορικό θρησκευτικό μνημείο της Ορθοδοξίας».

 

https://youtu.be/-KyKVc_R_iY

 

Πηγή: fonirodopis.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις