Στα όρια κατάρρευσης το νοσοκομείο Καβάλας - Προειδοποίηση των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Στα «όριά» του το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας καθώς τα δύο τρίτα των διαθέσιμων κλινών [41 στον 5ο όροφο του ΓΝΚ και άλλα 33 στον 4ο όροφο του κτιρίου] είναι «κατειλημμένα».

Επίσης, από τις 2 Νοεμβρίου 2020 το Νοσοκομείο έθεσε στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνολικά 12 κλίνες ΜΕΘ-Covid με τις 11 από αυτές να είναι «γεμάτες».

Σύμφωνα με τον Διοικητή του ΓΝΚ Κωνσταντίνο Κλειτσιώτη, η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα και δεν αποκλείεται να πάρουν εξιτήριο μέσα στις επόμενες μέρες, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, νέα περιστατικά αναμένεται να «συρρεύσουν» και από τις γύρω περιοχές. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Κλειτσιώτης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το Νοσοκομείο να διαθέσει και επιπλέον χώρο, στον 3ο όροφο του κτιρίου, για νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας Καβάλας (Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ.), αναφέρει σε δελτίο Τύπου:

«Στο 8μηνο που μεσολάβησε από την έναρξη της πανδημίας, η προετοιμασία που υπήρξε εν όψει του δεύτερου κύματος, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ήταν ανεπαρκέστατη. Δεν έγινε καμία προσπάθεια να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το επικουρικό προσωπικό αφέθηκε στην αβεβαιότητα κάποιας ανανέωσης της θητείας του για 6 μήνες, ή ένα χρόνο, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, οι επικουρικοί γιατροί των οποίων η σύμβαση παρατάθηκε για ένα χρόνο μόλις, εφημερεύουν απλήρωτοι από τον Ιούνιο. Οι όποιες προσλήψεις, που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφορούν προκήρυξη του 2019. Επίσης, καμία ενέργεια δεν έγινε για να εξασφαλιστεί επάρκεια προστατευτικών υλικών και μέσων, με αποτέλεσμα το προσωπικό, πλέον, να αγωνίζεται απόλυτα εκτεθειμένο στον κίνδυνο της μόλυνσης από COVID-19. Η δε οργάνωση διαμόρφωσης χώρων, κατανομής προσωπικού, δημιουργίας κλινών Μ.Ε.Θ. και κλινών COVID-19 είναι στα επίπεδα του Μαρτίου, το 8μηνο που μεσολάβησε πέρασε τελείως ανεκμετάλλευτο, ενώ και όταν διαμορφώνονται χώροι και ανοίγουν νέες κλίνες, δυστυχώς δεν υπάρχει το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να τους λειτουργήσει.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. έχει προτείνει και το επαναλαμβάνει, έστω και τώρα, πως είναι επιτακτική ανάγκη για άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, διάθεση περισσότερων κονδυλίων για τη στήριξη του Ε.Σ.Υ. με υλικά και μέσα. Απευθυνόμενοι στους πολίτες του Νομού Καβάλας, οφείλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι, αν και εργαζόμαστε σ’ ένα νοσοκομείο με πολλά από τα παραπάνω προβλήματα, κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τους εξυπηρετήσουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο καιρό χρειαστεί».

Περισσότερα σε Ειδήσεις