fbpx
Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις προς τη Διακομματική Επιτροπή

Κατατέθηκαν οι πρώτες προτάσεις προς τη Διακομματική Επιτροπή

Δημοσιεύτηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης για την Επιτροπή Ανάπτυξης της Θράκης οι πρώτες προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς το Σώμα. Φορείς, οργανώσεις, σύλλογοι αλλά και πολίτες έχουν προχωρήσει ήδη στην κατάθεση 20 προτάσεων προς τη Διακομματική. 

Προσδοκίες και προτάσεις του επιχειρείν
Προτάσεις έχει ήδη καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής: Ενοποίηση παραλιακού οδικού δικτύου από Ξάνθη έως Αλεξανδρούπολη. Διέλευση λεωφορείων από τον κάθετο άξονα Νυμφαίας – Μακάζας. Δημιουργία ανεξαρτήτου οικονομικού πλαισίου για την περιοχή.

Δημιουργία νέων τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Συντήρηση της Εγνατίας Οδού. Αξιοποίηση της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής.

Προτάσεις επίσης έχουν καταθέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα το Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης και οι Ομοσπονδίες Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Θράκης.

«Η περιοχή της Θράκης με τα σημαντικά πλεονεκτήματα, που απορρέουν από τη θέση της, τις υποδομές της και τις ενεργειακές δυνατότητές της, αντί να αποτελεί φάρο ανάπτυξης και παραγωγικότητας συνθλίβεται ανάμεσα στις οικονομίες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας με πολύ χαμηλές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες ανάπτυξης (ΑΕΠ, Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου) με γεωγραφικά και διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας και δυσάρεστα κοινωνικά αποτελέσματα (ανεργία, χαμηλούς μισθούς)», αναφέρεται στο υπόμνημα του ΕΒΕ που πρόσφατα κατέγραψε (εξαντλητικά) ο «Χ» κι απλώνεται σε μία πληθώρα θεμάτων στις εξής θεματικές: α) επιχειρηματικότητα, εμπόριο, υπηρεσίες, β) υποδομές, γ) βιομηχανία, δ) ενέργεια, ε) φορολογία, στ) τραπεζικό σύστημα, ζ) αγροτικός τομέας, η) πανεπιστήμιο,  θ) ολοκληρωμένο σχέδιο στοχευμένων κινήτρων, ι) προστασία από παρεμπόριο-λαθρεμπόριο, ια) ανθρωπογεωγραφία, υπογεννητικότητα, συγκράτηση πληθυσμού, ιβ) τουρισμός, ιγ) αντιαναπτυξιακά κίνητρα, ιδ) κονδύλια ΕΣΠΑ, ιε) μεταφορές, ιστ) μεταλλευτικός τομέας, ιζ) δίπολο Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, ιη) εξωστρέφεια.

Οι προτάσεις των ΟΕΒΕΣ είναι περισσότερο «εύπεπτες», συνοπτικές και στοχευμένες, σε σύγκριση με αυτές του ΕΒΕ που σε πολλά σημεία καταντούν ευχολόγιο. Περιληπτικά, οι ΟΕΒΕΣ ζητούν: 1. Θεσμοθέτηση ειδικού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις της Θράκης. 2. Η θέσπιση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην περιοχή της Θράκης. 3. Δημιουργία ειδικών ζωνών φθηνότερων καυσίμων στην Θράκη.

Ροδόπη: 2/4 Δήμους έχουν καταθέσει προτάσεις (ηλεκτρονικά)
Δύο από τους τέσσερις Δήμους του ν. Ροδόπης μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει και ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους. Ο λόγος για τους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Αρριανών που κατέθεσαν ηλεκτρονικά το υπόμνημα που παρέδωσαν και δια ζώσης στη Ντόρα Μπακογιάννη, όπως έχει καταγραφεί αναλυτικά παλιότερα. Οι Δήμοι Κομοτηνής και Ιάσμου έχουν δώσει δια ζώσης τα υπομνήματα, πλην όμως δεν φαίνεται να έχουν καταθέσει και ηλεκτρονικά τις προτάσεις τους, μέχρι στιγμής.

Άξιο αναφοράς είναι πως τις δικές του προτάσεις (έχουν καταγραφεί με μορφή άρθρου πρόσφατα από τον «Χ») κατέθεσε και ο πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βαγγέλης Λαμπάκης.

Περιβάλλον και ανάπτυξη
Από τις υπόλοιπες προτάσεις που αφορούν οι σχετίζονται με τη Ροδόπη, ιδιώτης-επιχειρηματίας τουρισμού προτείνει «αρχαιολογικό-γεωλογικό πάρκο» στον Ίσμαρο, με την περίληψη της πρότασης να έχει ως εξής: Πρόταση δημιουργίας θεματικού αρχαιολογικού γεωλογικού πάρκου με ανάπτυξη παράλληλων οικοτουριστικών και αγροτουριστικών δράσεων. Τοποθεσία: Κοινότητα Μαρώνειας Δήμου Μαρώνειας Σαπών.

Συνταξιούχος γεωπόνος προτείνει «τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιολάδου Θράκης (ή μελλοντικά ΠΑΜΘ) με στόχο να βγει από την Αφάνεια το εξαιρετικό ελαιόλαδο της περιοχής με την τυποποίηση, εμφιάλωση και κυρίως τον εξαγωγικό προσανατολισμό, επειδή πιστεύω ότι το “αύριο” μπορεί να είναι καλύτερο μόνο αν το προετοιμάσουμε σωστά».

Ολιστική ανάπτυξης της περιοχής Πόρτο Λάγος ζητάει με πρότασή του ο Εξωραϊστικός Μορφωτικός Σύλλογος Πόρτο Λάγος και περιφέρειας λίμνης Βιστωνίδας ν. Ξάνθης, πρόταση που συνοψίζεται ως εξής: α) προτάσεις για εξωραϊσμό και ανάπλαση 1400 στρεμμάτων βορειοδυτικά του Πόρτο Λάγος που είναι βοσκοτόπια και κοινόχρηστες εκτάσεις για την ανάπτυξη οικολογικού τουρισμού και τουρισμού αναψυχής, β) δημιουργία ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, γ) δημιουργία μαρίνας για σκάφη αναψυχής, δ) δημιουργία υδατοδρομίου, ε) δημιουργία ναυπηγίου μικρών σκαφών, στ) δημιουργία μουσείων ναυτικής τέχνης και παράδοσης, ζ) δημιουργία έδρας Υδραυλικής στο ΔΠΘ, η) επαναλειτουργία τελωνείου Λάγους με εξυπηρέτηση δύο νομών: Ξάνθης-Ροδόπης.

Οι υπόλοιπες προτάσεις που έχουν μέχρι στιγμής κατατεθεί είναι πιο εξειδικευμένες για ν. Έβρου, ν. Ξάνθης αλλά και Αν. Μακεδονία.

 

Πηγή: xronos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ