Δυο πυρκαγιές από λαθρομετανάστες τις τελευταίες ώρες στην περιοχή

Δύο πυρκαγιές προκάλεσαν χθες λαθρομετανάστες στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν και να προφυλαχθούν από το υπερβολικό κρύο που επικρατεί στην περιοχή του Σουφλίου. Μία από αυτές μάλιστα ξέσπασε λίγο μετά από τα μεσάνυχτα της Κυριακής στο χωριό Αγριάνη και χρειάστηκε η επέμβαση μηχανημάτων του δήμου Σουφλίου για να μην επεκταθεί.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής, το ίδιο είχε γίνει και στην περιοχή της Δαδιάς, όπου επίσης ξέσπασε πυρκαγιά από φωτιά που άναψαν λαθρομετανάστες και εκεί υπάρχει και το προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς Λευκίμης με τα σπάνια αρπακτικά. Είναι ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτο, αφού οι άνθρωποι που περνούν τον ποταμό Έβρο, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και του υπερβολικού κρύου, ανάβουν φωτιές προκειμένου να ζεσταθούν και στη συνέχεια τις παρατάνε. Μερικές από αυτές όταν είναι σε κλειστούς χώρους, όπως ποιμνιοστάσια και εγκαταλελειμμένα σπίτια, προκαλούν πυρκαγιές και καταστροφές. Ιδιαίτερα στα Πομακοχώρια του ορεινά όγκου είναι αρκετά τα προβλήματα και έχουν γίνει πολλές καταστροφές.

Καταδίωξαν τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μαυροκκλησίου

Ένα άλλο σοβαρότερο περιστατικό δημιουργήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο χωριό Μαυροκκλήσι, όταν λαθρομετανάστες συνέδεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα στο σύστημα χλωρίωσης του νερού στο αντλιοστάσιο, κάτι που συμβαίνει συχνά και σε άλλες χωριά. Μάλιστα ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαυροκκλησίου που πήγε εκεί για να επέμβει και να δει τι ζημιά έγινε, αναγκάστηκε να φύγει τρέχοντας γιατί τον καταδίωξαν και φοβήθηκε για τη σωματική του ακεραιότητα. Όλα αυτά είναι γεγονότα που ανάγκασαν τον δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο να κρούει συνέχεια τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που είναι πολύ δύσκολη για τους δημότες του και ν’ αναφέρεται σε όσα αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες του αλλά και η δημοτική αρχή. Γιατί είναι αναγκασμένη να κάνει αποκατάσταση των ζημιών και να ξοδεύει αρκετά χρήματα για όλα αυτά τα προβλήματα.

 

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος, τόνισε:  “Πρέπει να μπει ένα τέλος στις συνεχείς ροές που γίνονται από τον ορεινό όγκο. Προκαλούν καταστροφές όσοι έρχονται και ένας μικρός δήμος δαπανά ένα σωρό χρήματα για αποκατάσταση ζημιών και τα όσα παρατούν που πρέπει να τα μαζέψουμε. Δεν μπορούμε  να αντέξουμε αυτό το βάρος και το πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε καμιά ευθύνη. Το μήνυμα είναι αποτροπή. Πρέπει να φυλάμε τα σύνορα μας και να σταματήσουν οι ροές και να υπάρχει ασφάλεια για τους κατοίκους με την αστυνόμευση. Αυτή η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη είσοδο και την κυκλοφορία ανθρώπων που δεν γνωρίζουμε τίποτα, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι επικίνδυνη κατάσταση, οι πολίτες μας δικαιολογημένα ανησυχούν έντονα και θα πρέπει επιτέλους να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις από όσους είναι αρμόδιοι. Γιατί επαναλαμβάνω δεν αντέχουμε άλλο”.

Έτσι προέκυψε και το πρόσφατο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σουφλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά και την αυστηροποίηση των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση υπό τον Εθνικό Συντονιστή υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και τις μεικτές περιπολίες στρατού και αστυνομίας, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι ροές λαθρομεταναστών.  Ένας από τους λόγους είναι και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τώρα τον χειμώνα και όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν και τα εξεταστούν ή θα αξιολογηθούν από την άνοιξη, όταν και θα βελτιωθεί ο καιρός.

Πηγή: evros-news.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις