Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Σουφλί για τους εκτελεσθέντες από τους Ναζί

Συμπληρώνονται φέτος 76 χρόνια από την 30η Ιουνίου του 1944 όπου οι ΝΑΖΙ κατακτητές εφαρμόζοντας το νόμο των αντιποίνων προχώρησαν στην εκτέλεση 8 νέων πατριωτών σε κεντρικό σημείο του Σουφλίου και μάλιστα σε δημόσια θέα.

Αντιπροσωπεία από τα παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδ/χου – Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ και ΔΣΕ πραγματοποίησε το Σάββατο 27 Ιουνίου, στο Σουφλί, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 8 εκτελεσμένους αγωνιστές πατριώτες από τους Ναζί κατακτητές.

Για την ιστορία οι εκτελεσμένοι ήταν οι: Αλεξανδρίδης Απόστολος, Ασλανίδης Ιωάννης , Ιωαννίδης Γεώργιος, Καλέτσος Αλέξανδρος, Καρακατσάνης θωμάς (17 χρόνων) , Μιχαηλίδης Ανέστης, Παπουτσάς Βασίλης Τσεπετσεκλής Στρατής.

Στην ανακοίνωση τους τα παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου – Ορεστιάδας ΠΕΑΕ και ΔΣΕ αναφέρουν:

«ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ – ΕΜΠΝΕΟΜΑΣΤΕ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου – ληστεία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1938 που πήραν οι Ναζί από την κατεχόμενη Ελλάδα.
  • Την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκάλεσαν τα Γερμανικά κατοχικά στρατεύματα στις οικογένειες, στις υποδομές, και στην οικονομία της χώρας. Η διάσκεψη των Συμμάχων στο Παρίσι ( Δεκέμβρης 1945 – Ιανουάριος 1946) αναγνώρισε στην Ελλάδα αποζημιώσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αγοραστικής αξίας 1946)
  • Την επιστροφή όλων των αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας που λεηλατήθηκαν από τις Γερμανικές κατοχικές δυνάμεις».

εκτέλεση

Πηγή: faros-24.gr