Μεταφορά της Νοσηλευτικής στην Αλεξανδρούπολη και νέες σχολές στο Διδυμότειχο

Η πρόταση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, την οποία στηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Διδυμότειχο, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 20/7 από τον Πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη, τον Αντιπρύτανη Φώτη Μάρη και τον Υφυπουργό Βασίλη Διγαλάκη στους φορείς του Έβρου.

Σύμφωνα με τις βασικές γραμμές της πρότασης, το τμήμα Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου, που ιδρύθηκε το 2007, ως παράρτημα του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και επί ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίστηκε σε τμήμα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, προτείνεται, μελλοντικά, να λειτουργήσει στην Αλεξανδρούπολη. Στο Διδυμότειχο προτείνεται να δημιουργηθούν δύο νέα τμήματα, τα οποία θα ενταχθούν στο ΔΠΘ, στις ειδικότητες ψυχολογίας και διαιτολογίας.

Η απόφαση για την υιοθέτηση ή όχι αυτού του σχεδίου, σε πρώτη φάση, καθώς και για τον ακριβή χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του σε δεύτερη, θα ληφθεί από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου. Εφόσον η Σύγκλητος δώσει το «πράσινο φως», η εισήγησή της θα τεθεί στην κρίση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Παιδείας, ώστε, εφόσον εγκριθεί, να υλοποιηθεί.

Αυτό που επισημάνθηκε από την πλευρά του ΔΠΘ και του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ήταν ότι με τα σημερινά δεδομένα, η Νοσηλευτική δεν μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα στο Διδυμότειχο, καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από διδακτικό προσωπικό, ενώ το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρακτική εκπαίδευση των σπουδαστών της.

Έτσι, προτείνεται ως έδρα η Αλεξανδρούπολη, που διαθέτει ένα Νοσοκομείο καταλληλότερο για όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες. Αυτό που επισημάνθηκε, αναφορικά με το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα για αυτές τις αλλαγές, ήταν να λειτουργήσει άλλο ένα έτος η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο, δηλαδή για το εκπαιδευτικό έτος 2020-2021 και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη με ταυτόχρονη λειτουργία στην πόλη των κάστρων του τμήματος ψυχολογίας (το οποίο, παρεμπιπτόντως, προορίζονταν για την Κομοτηνή μέχρι πρόσφατα). Τον μεθεπόμενο χρόνο (2022), κατά πάσα πιθανότητα, θα μπορούσε να λειτουργήσει και το τμήμα διαιτολογίας.

Στις αναφορές αυτές, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη (δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, βουλευτές Έβρου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Δημοσχάκης, Δερμεντζόπουλος, Κελέτση και Γκαρά, ενώ μέσω skype συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Διδυμοτείχου Χρήστος Τοκαμάνης και ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός) εξέφρασαν απορίες και προβληματισμούς, βάζοντας ως βασικό παράγοντα την τοπική κοινωνία και τα οφέλη που έχει αποκομίσει από την παρουσία της Νοσηλευτικής όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και τον κίνδυνο όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα να χαθούν στα ξαφνικά. Τονίστηκε ακόμη πως θα πρέπει να δοθούν 2 ή και 4 χρόνια για τις αλλαγές αυτές ή ακόμη και να διασφαλιστεί πρώτα η ταυτόχρονη ίδρυση των δύο νέων τμημάτων, προτού παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για τη Νοσηλευτική.

Συνοψίζοντας, ο Υφυπουργός Παιδείας, σημείωσε πως δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει κάτι βιαστικά, ούτε να φύγει αύριο η Νοσηλευτική από το Διδυμότειχο. Όπως τόνισε, θα γίνει συγκεκριμενοποίηση της πρότασης του ΔΠΘ, κι αν περάσει από τη Σύγκλητο, ο διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους φορείς θα συνεχιστεί.

 

Πηγή: gnomionline.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις