Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης για την Αγία Σοφία

Στην Αλεξανδρούπολη και δια περιφοράς έλαβε χώρα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020, για τη λήψη απόφασης στο θέμα «Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την Αγία Σοφία».

Το Σώμα, σε σύνολο 30 ψηφισάντων αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος σχετικό με την Αγία Σοφία προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης να εκφράσει και να κοινοποιήσει σε εθνικό επίπεδο την αντίθεσή του στην τροποποίηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από Μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

Να σημειωθεί ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία και κατέθεσαν δικό τους αντίστοιχο ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης σε Έκτακτη συνεδρίασή του που έγινε την 14η Ιουλίου 2020, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο εκφράζει την αντίθεση του στην τροποποίηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από Μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος και δηλώνει ότι:

«Καταδικάζει έντονα το διάταγμα του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο ο ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος.

Η ενέργεια αυτή προκαλεί την ιστορική μας μνήμη και προσβάλλει το εθνικό και θρησκευτικό μας αίσθημα.

Η μετατροπή του ιερού Ναού της Αγίας, του Θεού, Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος, διαρρηγνύει τις σχέσεις της Τουρκίας, τόσο με την Ελλάδα, όσο και με τη διεθνή Κοινότητα.

Η Αγία Σοφία αποτελεί οικουμενικό σύμβουλο, ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα και αποτελεί αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό κομψοτέχνημα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η απόφαση αυτή του Τούρκου Προέδρου δεν πρέπει να μείνει χωρίς σοβαρή αντίδραση από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την UNESCO, καθώς και από όλο τον πολιτισμένο κόσμο, καθόσον η Αγία Σοφία αποτελεί οικουμενικό μνημείο βαθιάς πνευματικής σημασίας».

Πηγή: alexpolisonline.com

Περισσότερα σε Ειδήσεις