Μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου αποκτά το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Μέσα στους επόμενους 3 μήνες το Πανεπιστημιακό γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα αποκτήσει τη δική του, πλήρη μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, που θα συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας για το νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σημειώνεται πως το μέσο κόστος παραγωγής οξυγόνου από μονάδες εγκατεστημένες σε Νοσηλευτικές Μονάδες ανέρχεται σε 26 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, ενώ η αγορά οξυγόνου από ιδιώτες σε 67 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, πλέον μεταφορικών εξόδων.

Η σύμβαση μεταξύ της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της αναδόχου εταιρείας υπεγράφη στις 17/7/2020. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 389.347 ευρώ, το οποίο είχε εγκριθεί πριν ακριβώς δύο χρόνια, μέσω του ΕΣΠΑ και της ανάλογης έγκρισης του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται πως πρώτο νοσοκομείο που προχώρησε στην εγκατάσταση δικής του μονάδας παραγωγής οξυγόνου ήταν αυτό της Καλαμάτας, που άνοιξε το δρόμο, ώστε πριν περίπου 4 χρόνια να αποφασιστεί η επέκταση του προγράμματος σε άλλα 21 δημόσια νοσοκομεία.

Είναι γεγονός πως η υψηλή ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο έχει ως αποτέλεσμα υψηλές δαπάνες για την προμήθεια του, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Η δαπάνη αυτή γίνεται δραματικά υψηλότερη για απομακρυσμένα νοσοκομεία, καθώς γι’ αυτά η προμήθεια του οξυγόνου επιβαρύνεται από τα – ιδιαίτερα υψηλά – έξοδα μεταφοράς, εκτοξεύοντας την τελική τιμή σε όρια εκτός των εγκεκριμένων του παρατηρητηρίου τιμών.

 

Πηγή: gnomionline.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις