fbpx
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ Κορονοϊός: «Ασφυξία» στη Δράμα – Κατέληξε και δεύτερη νοσηλεύτρια

Κορονοϊός: «Ασφυξία» στη Δράμα – Κατέληξε και δεύτερη νοσηλεύτρια

Μετά τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για την ασφυκτική κατάσταση στο νοσοκομείο της Δράμας, με διαφορά λίγων ημερών κατέληξε και δεύτερη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου από κορονοϊό. 

Με τη χώρα αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να δοκιμάζονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζεται αρκετά επιβαρυμένη. Πιο συγκεκριμένα, η Δράμα βρίσκεται στο «κόκκινο», καθώς μέσα σε λίγες ημέρες κατέληξε και δεύτερη νοσηλεύτρια του νοσοκομείου, ενώ πριν από κάποιες ημέρες πραγματοποιήθηκε αεροδιακομιδή ασθενών από την περιοχή σε νοσοκομεία της Αττικής λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου.

Οι δηλώσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αφού γνωστοποίησε τον θάνατο της δεύτερης ‒58χρονης‒ νοσηλεύτριας του νοσοκομείου Δράμας, έκανε λόγο για «λάθη και παραλείψεις» που οδήγησαν σε μεγάλη διασπορά εντός του νοσοκομείου.

«Μαζί με τη θλίψη υπάρχει και οργή. Για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε μεγάλη διασπορά του ιού εντός του νοσοκομείου», ανέφερε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

μιχάλης γιαννάκος
Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος

Την ίδια στιγμή, η Ομοσπονδία είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ελλείψεις προσωπικού αλλά και μεγάλη διασπορά του ιού στους εργαζομένους υγείας.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννάκος, μέχρι στιγμής 70 υγειονομικοί υπάλληλοι νοσούν με κορονοϊό στη Δράμα, ενώ από τις συνολικά 140 κλίνες που διαθέτει το νοσοκομείο, οι 136 είναι κατειλημμένες.

Μετά τον θάνατο των δύο νοσηλευτριών του νοσοκομείου Δράμας, δύο εργαζόμενοι εκεί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Η οργή του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας

Αντιδράσεις και οργή είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Open, ο οποίος είχε αναφέρει πως «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τη διασπορά του κορονοϊού», συμπληρώνοντας: «Και προφανώς πρέπει να αναρωτηθούμε άλλη μία φορά πώς αντιμετωπίσαμε τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα τον τελευταίο έναν-δύο μήνες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο στη Δράμα».

γιατροί με στολή κορονοϊού

Μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ο Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, που καταδίκαζε ως «ατυχέστατες» και «προκλητικές» τις τοποθετήσεις.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου

«Μετά την ατυχέστατη και προκλητικότατη χθεσινή δήλωση του υπουργού Υγείας, στην οποία ανέφερε ότι “το νοσοκομείο Δράμας δεν έχει πρόβλημα, η πόλη της Δράμας έχει πρόβλημα”, με την οποία προσέβαλε τόσο τους πολίτες της Δράμας όσο και τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, τους οποίους ουσιαστικά αποκάλεσε ψεύτες, ζητάμε δημόσια την άμεση ανάκληση αυτής της προσβλητικής δήλωσης από τον κ. υπουργό.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό, τη στιγμή που η Δράμα πλήγηκε τόσο βαριά από την πανδημία, χάνοντας μέχρι στιγμής 70 συνανθρώπους μας στο νοσοκομείο Δράμας (και άλλους 15 περίπου σε γειτονικά νοσοκομεία), ο υπουργός Υγείας να μεταθέτει τις ευθύνες της πολιτείας στους πολίτες και να απαξιώνει την υπερπροσπάθεια που κάνει το λιγοστό προσωπικό που έχει παραμείνει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον δραμινό λαό.

Ως απόδειξη της αναγνώρισης του τραγικού ψέματος που είπε και αντί συγγνώμης προς τους Δραμινούς, ζητάμε:

  • να προκηρύξει ΣΗΜΕΡΑ τις 50 κενές οργανικές θέσεις γιατρών που υπάρχουν στο νοσοκομείο Δράμας
  • να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 14 επικουρικούς γιατρούς
  • να μονιμοποιήσει ΤΩΡΑ τους 68 νοσηλευτές, που εργάζονται με διάφορες συμβάσεις εργασίας
  • να προσλάβει ΣΗΜΕΡΑ 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, όσους δηλαδή απέχουν από την εργασία τους γιατί νοσούν με κορονοϊό, μέσω της λίστας επικουρικού προσωπικού.

Κύριε Κικίλια, δείτε επιτέλους την πραγματικά τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται το δημόσιο σύστημα υγείας και το νοσοκομείο Δράμας και δώστε επείγουσες λύσεις ΤΩΡΑ.

Οι πολίτες δεν φταίνε σε τίποτα, είναι τα θύματα της τραγικής ανεπάρκειας όλων όσοι κυβέρνησαν αυτή τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι δεν ψεύδονται, είναι οι μόνοι που με κραυγές αγωνίας λένε την αλήθεια. Αν θέλετε να δείτε ποιος ψεύδεται, κοιταχτείτε απλώς στον καθρέφτη σας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

Η πρόεδρος Κιόρτεβε Παρθένα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝΔ

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος Γιάννης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Ο πρόεδρος Σιρλαντζής Ιάκωβος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ