Ορίστηκαν ζώνες προστασίας για τον καταρροϊκό πυρετό στη Δράμα

Στον ορισμό ζωνών προστασίας και επιτήρησης για τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων προχώρησε με χθεσινή απόφαση το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ Δράμας. Η Δράμα είναι η μοναδική Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου μέχρι στιγμής εμφανίστηκε η νόσος του καταρροϊκού πυρετού των προβάτων.

Οι εστίες του προβλήματος μέχρι στιγμής βρίσκονται κυρίως σε κτηνοτροφικές μονάδες του Νευροκοπίου, αλλά υπάρχουν και δυο περιπτώσεις κτηνοτροφικών μονάδων όπου εντοπίστηκε η νόσος στα όρια του Δήμου Προσοτσάνης.

Στο πλαίσιο των μέτρων ελέγχου και αντιμετώπισης του προβλήματος ορίστηκαν στη Δράμα, Ζώνες Προστασίας ακτίνας 100km με κέντρο την κοινότητα Κεφαλαρίου του Δήμου Δοξάτου και Ζώνες Επιτήρησης με ακτίνα σε βάθος 50 χιλιομέτρων επιπλέον από τα όρια της Ζώνης Προστασίας για τον Καταρροϊκό Πυρετό.

Στη Ζώνη Επιτήρησης τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι τα εξής:

1. Καταγράφονται όλες οι εκτροφές των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ζώων.

2. Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών (sentinel) ομάδων δεικτών βοοειδών ή άλλων μηρυκαστικών σε περίπτωση που δεν υπάρχει επαρκής αριθμός βοοειδών, και στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων φορέων.

3. Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών (μηρυκαστικά) από την Ζώνη Επιτήρησης χωρίς την έγγραφη άδεια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας.

4. Όλα τα μηρυκαστικά της Π.Ε. Δράμας και όλα τα μηρυκαστικά των Περιφ. Ενοτήτων που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης μπορούν να μετακινηθούν για άμεση σφαγή σε οποιοδήποτε σφαγείο της Π.Ε. Δράμας υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Την ημέρα της μετακίνησής τους στο σφαγείο έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού. Πριν τη μετακίνησή τους στο σφαγείο στα προς σφαγή ζώα (μηρυκαστικά) θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα). Επίσης να έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν στο σφαγείο πριν από την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.

5. Η μετακίνηση των ζώων προς το σφαγείο γίνεται τις ώρες με μειωμένη δραστηριότητα των εντόμων-φορέων (δηλ. όχι τις απογευματινές και βραδινές ώρες).

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Προσοτσάνης, η έκταση του προβλήματος με τον καταρροϊκό πυρετό είναι μικρότερη από ότι στην περιοχή του Λεκανοπεδίου, καθώς φαίνεται ότι οι μονάδες της περιοχής πρόλαβαν να θωρακιστούν εφαρμόζοντας ψεκασμούς σε προληπτικό επίπεδο, προκειμένου να μην τα πλησιάζουν τα έντομα τα οποία μεταδίδουν την ασθένεια, όπως εξήγησε χθες ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης στα «Χ». Σε δηλώσεις του σημείωσε ότι αυτό που κυρίως φοβίζει τους κτηνοτρόφους είναι το θέμα των αποβολών των ζώων που εγκυμονούν. Πολλά από αυτά θα γεννήσουν Οκτώβριο, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο, για να ξεκινήσει η παραγωγή της νέας σεζόν. Αν, δηλαδή, νοσήσει ένα μεγάλο μέρος του κοπαδιού, αυτό θα είναι οικονομικά καταστροφικό για τον κτηνοτρόφο της μονάδας.

Στο Νευροκόπι εμφανίζεται πρόβλημα με κρούσματα καταρροϊκού πυρετού σε 9 ή 10 μονάδες, εξήγησε στα «Χ» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Νευροκοπίου κ. Χρήστος Τσέρνιος. Πρόσθεσε επίσης ότι σε κάποιες από αυτές τις μονάδες υπάρχουν και απώλειες ζώων λόγω της νόσου. «Τα ζώα έχουν περάσει την γαλακτοπαραγωγική περίοδο και η νόσος τα βρήκε πιο εξαντλημένα, ενώ σε αυτό διαδραμάτισε ρόλο και ο καύσωνας του τελευταίου μήνα που τα ταλαιπώρησε αρκετά» εξήγησε ο κ. Τσέρνιος, διευκρινίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι αιγοπροβατοτρόφοι της περιοχής έχουν προβεί σε εντομοκτονίες και αρκετοί έχουν προχωρήσει και σε εμβολιασμούς.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από τις ζημιές που θα προκληθούν εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού, ο κ. Τσέρνιος είπε ότι κανονικά οι κτηνοτρόφοι δικαιούνται αποζημιώσεις, αλλά αναμένεται να γίνει ό,τι είχε συμβεί και την προηγούμενη φορά που είχε εμφανιστεί πρόβλημα με τη νόσο πριν από περίπου 4 χρόνια. Τότε έγινε η καταγραφή των ζώων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της ασθένειας, αλλά δεν ακολούθησε η αποζημίωση των παραγωγών. Οι αποζημιώσεις τότε χάθηκαν από λάθη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Η προβατοτροφία βάλλεται για ακόμη μια φορά από κάποια ασθένεια. Το κράτος θα πρέπει να δει κάποια στιγμή περισσότερο ένθερμα την στήριξη των παραγωγών» σημείωσε ο κ. Τσέρνιος.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις