Εγκρίθηκε ο ανάδοχος για το έργο κομποστοποίησης αποβλήτων στην Προσοτσάνη

Εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Προσοτσάνης ο ανάδοχος για το έργο κομποστοποίησης (εγκατάστασης αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων) και του σταθμού μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) τού Δήμου Προσοτσάνης, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στο ποσό των 1.388.800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αφορά την κατασκευή της εγκατάστασης αερόβιας επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων τα οποία θα συλλέγονται με το πρόγραμμα “Διαλογή στην Πηγή”. Εντός του χώρου της εγκατάστασης θα διαμορφωθούν δύο ανοιχτοί χώροι στους οποίους θα γίνονται οι διαδικασίες της κομποστοποίησης και της ωρίμανσης του κομπόστ. Θα τοποθετηθεί γεφυροπλάστιγγα και θα κατασκευαστεί στεγασμένος χώρος αποθήκευσης των εισερχομένων βιοαποβλήτων και πρασίνων καθώς και του τελικού προϊόντος.

Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Ο χώρος θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να χωρίζεται το οικόπεδο σε δυο επίπεδα υψομετρικής διαφοράς 4,5μ με την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης και επίχωσης. Στο κάτω επίπεδο θα τοποθετηθεί η πρέσα και θα αποθηκεύονται τα κοντέινερ για μεταφορά στον ΧΥΤΑ, ενώ στο πάνω επίπεδο θα κατευθύνονται τα απορριμματοφόρα τα οποία θα αδειάζουν στην ειδικά διαμορφωμένη χοάνη.

Το κρίσιμο ζήτημα της ορθολογικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΠΕ Δράμας φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη παρά τις απρόβλεπτες καθυστερήσεις και τις δυσκολίες που αναπόφευκτα συναντά είτε συγκυριακά είτε λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει και από τα στοιχεία της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι υπήρξαν και απροσδόκητες εξελίξεις όπως αυτή με την παύση της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Δράμας για την παραλαβή και διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας των δήμων της ΠΕ Δράμας και του χαρτιού – χαρτονιού από τον Δήμο Δράμας, λόγω ελλείψεων στις υποδομές και προβλημάτων που ανέκυψαν. Λόγω αναγκαίων παρεμβάσεων που σχετίζονται, τόσο με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας όσο και με τα συνεχή πρόστιμα που προηγήθηκαν αποφασίστηκε από την ΔΙΑΑΜΑΘ η αναστολή της λειτουργίας του στο τέλος του 2019.

Από τότε υπάρχει μια διαρκής αναμονή για την επαναλειτουργία του, με τελευταία εξέλιξη την εκτίμηση που εξέφρασε μιλώντας στα “Χ” ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ κ. Γ. Βογιατζής μέσα στον Αύγουστο, ότι η επαναλειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Δράμας αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου του 2020.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις