Διαγωνισμός για την προμήθεια βυθιζόμενων κάδων στο δήμο Προσοτσάνης

Στην έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και στον καθορισμό των όρων του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου που αφορά την προμήθεια βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων με κάδους συμβατούς με τα κοινά απορριμματοφόρα και συνολικού προϋπολογισμού 148.000 ευρώ, αποφάσισε να προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Προσοτσάνης.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προμήθεια και η τοποθέτηση βυθιζόμενων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές σχετικής μελέτης της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Προσοτσάνης.

Στην προμήθεια περιλαμβάνονται και όλες οι εργασίες για τη σωστή τοποθέτηση των συστημάτων όπως οι εκσκαφές των τάφρων , οι ηλεκτρολογικές εργασίες, οι εργασίες αποκατάστασης των πλακοστρώσεων, το σύστημα των βυθιζόμενων κάδων, καθώς και όλες οι δοκιμές για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του συστήματος. H χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του «Πράσινου Ταμείου» συνολικού ύψους 104.160 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό του προϋπολογισμού της προμήθειας, ύψους 44.640 ευρώ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Προσοτσάνης.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η τοποθέτηση αυτών των νέων βυθιζόμενων κάδων στον Δήμο Προσοτσάνη θα βοηθήσει στην σταδιακή εξάλειψη των υπέργειων κάδων απορριμμάτων οι οποίοι εκτός από το πρόβλημα αισθητικής που δημιουργούν στους δημόσιους χώρους προκαλούν σημαντικά προβλήματα δυσοσμίας, ειδικά το καλοκαίρι. Με την συνέχιση της τοποθέτησης περισσότερων υπόγειων κάδων μπορεί να βελτιωθεί το επίπεδο υγιεινής τόσο στον Δήμο Προσοτσάνης όσο και σε όποιον δήμο χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος.

Είναι σαφές λοιπόν ότι με αυτή την κίνηση, θα υπάρξουν περιβαλλοντικά οφέλη που έχουν να κάνουν καταρχάς με την αισθητική των δημόσιων χώρων αφού οι κάδοι θα βρίσκονται κάτω από το έδαφος και δεν θα είναι ορατοί. Ταυτόχρονα, η χρήση των βυθιζόμενων κάδων θα βοηθήσει και στην βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών ιδιαίτερα των ατόμων με κινητικές δυσκολίες λόγω του ύψους των δεκτών απορριμμάτων του νέου συστήματος.

Το συγκεκριμένο σύστημα δεν προκαλεί θόρυβο και είναι καταλληλότερο για κατοικημένες περιοχές ενώ βελτιώνεται το αστικό περιβάλλον λόγω της έλλειψης προβλημάτων δυσοσμίας και απουσίας έκθεσης των απορριμμάτων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες αλλά και σε αδέσποτα ζώα. Ακόμη, υπάρχει μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων εξαιτίας των λιγότερων δρομολογίων που απαιτούνται για τα οχήματα αποκομιδής. Αυτό σημαίνει και μικρότερο λειτουργικό κόστος αλλά και κέρδος χρόνου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αφού απαιτούνται λιγότερα καύσιμα για μετακινήσεις των απορριμματοφόρων αλλά λιγότερος χρόνος απασχόλησης για την συγκεκριμένη λειτουργία από το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις