Προσπάθεια για να λειτουργήσει το Φαράγγι της Πετρούσας

Πολλαπλοί είναι οι τρόποι κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στο Δήμο Προσοτσάνης με στόχο να επιλυθεί το πρόβλημα αδειοδότησης και λειτουργίας στο Φαράγγι της Πετρούσας. Είναι γνωστό ότι από την έναρξη της δραστηριότητάς του μέχρι και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί άδεια λειτουργίας.

Εξαιτίας αυτής κατάστασης, ο Δήμος Προσοτσάνης θεώρησε ότι είναι πλέον ανέφικτο να πραγματοποιηθούν φέτος οι καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που επαναλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια. Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θ. Αθανασιάδης, κινείται στην κατεύθυνση εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της αδειοδότησης του χώρου θεωρώντας ότι, όσο η ιδιοκτησία του χώρου δεν ανήκει στον Δήμο Προσοτσάνης, ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει καμία εκδήλωση, όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά τις προηγούμενες ημέρες στα «Χ».

Συγκεκριμένα, είχε επισημάνει ότι «μόνο εφόσον ο χώρος περιέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου, θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις αναγκαίες εργασίες ώστε να λειτουργήσει ως υπαίθριο θέατρο και παράλληλα να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας, όπως πυρασφάλεια, ασφαλή πρόσβαση ΑΜΕΑ, πρόσβαση ασθενοφόρων κτλ.».

Ωστόσο, η δημοτική παράταξη του Δήμου Προσοτσάνης «Δημοτική Συνεργασία» θεωρεί ότι θα μπορούσε ο Δήμος Προσοτσάνης να δώσει και φέτος προσωρινή άδεια λειτουργίας, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που έχει θέσει και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, ως παράταξη κινηθήκαμε σε δυο κατευθύνσεις» σημειώνει ο πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Προσοτσάνης και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία» κ. Μιχάλης Ηλιάδης και εξηγεί: «Η μία κατεύθυνση είναι η νομιμοποίηση του χώρου του Φαραγγιού και η άλλη κατεύθυνση είναι να λειτουργήσει μετά τις 15 Ιουλίου, οπότε και θα μπορούσαν να γίνουν παραστάσεις και συναυλίες. Ωστόσο, ο Δήμαρχος Προσοτσάνης, κ. Θ. Αθανασιάδης, αρνείται επιμόνως να δώσει άδεια παράστασης. Υπάρχει ο ν.4229 (άρθρο 3), όπου προβλέπει αυτή τη διαδικασία. Προβλέπει δηλαδή την παροχή άδειας παράστασης από τον Δήμο εφόσον πληρούνται δυο προϋποθέσεις: η στατικότητα του χώρου που πρέπει να βεβαιώνεται από μηχανικό και η εξασφάλιση ενεργητικής πυρασφάλειας. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να δοθεί άδεια για έως 40 παραστάσεις τον χρόνο από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ουσιαστικά, κάτι τέτοιο έκανε ο προηγούμενος Δήμαρχος ο κ. Λύσσελης, ο οποίος με τις παραπάνω προϋποθέσεις έδινε την άδεια παράστασης».

Όσον αφορά τη νομιμοποίηση του Φαραγγιού, ο κ. Ηλιάδης σημείωσε ότι έγιναν κινήσεις ήδη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στη διάρκεια της οποίας ήταν αντιδήμαρχος. Ο κ. Ηλιάδης προσθέτει ότι με τις διατάξεις του νομοσχέδιου του Υπ. Περιβάλλοντος που αφορά στην τακτοποίηση αυθαιρέτων σε ορεινούς όγκους, αθλητικούς χώρους κτλ. γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν τακτοποιήσεις και για πολιτιστικούς χώρους. «Μίλησα προσωπικά με τους μηχανικούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόσο για την αδειοδότηση του χώρου όσο και για τη νομιμοποίηση του Φαραγγιού. Περιμένουμε τις εξελίξεις» εξήγησε ο κ. Ηλιάδης. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι για την επίλυση του θέματος υπάρχει κινητικότητα σε παράλληλο χρόνο από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλο και από τον Βουλευτή της ΝΔ κ. Κ. Μπλούχο.

Ο κ. Ηλιάδης επεσήμανε ότι το Φαράγγι της Πετρούσας θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι, εάν υπήρχε αδειοδότηση του Δήμου Προσοτσάνης, συμπληρώνοντας ότι τα αιτήματα των θεατρικών εταιριών για θερινές παραστάσεις είναι συνεχείς προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Πετρούσας, ο οποίος διαχειρίζεται κάθε χρόνο το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις