Αναβιώνει το άναμμα της Κούπας στην Κ. Βρύση

Την Κυριακή της Τυρινής στην Καλή Βρύση ένα πατροπαράδοτο έθιμο αναβιώνει ως τις μέρες μας και είναι ‘το έθιμο της κούπας’, το άναμμα κλαδιών από δέντρα.

Όπως σημείωσε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ η γραμματέας του ΠΣ Καλής Βρύσης κα Ελισάβετ Χαριζάνη περιγράφοντας το έθιμο: "αφού πέσει η νύχτα και το κέφι έχει ανέβει, δίνεται το σύνθημα και όλοι οι πρωτεργάτες κρατώντας δάδες φωτιάς κάνουν τρεις φορές τον γύρο της κούπας. Έπειτα ο καθένας από τη δική του πλευρά ανάβει την κούπα. Η φωτιά πάντοτε είχε το νόημα της κάθαρσης της φύσης από τα κακά πνεύματα και βέβαια την κάθαρση των ανθρώπων από τα διάφορα παραπτώματα, έτσι ώστε η αρχή της Σαρακοστής ανάβοντας και πηδώντας από τη φωτιά να τους βρει με καθαρή τη ψυχή και το πνεύμα ώστε να είναι έτοιμοι να υποδεχτούν το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Π.Σ Καλής Βρύσης έχει δώσει νέα πνοή στο έθιμο, καθώς τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου στήνουν ένα μικρό γλέντι και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν χορούς και τραγούδια του τόπου, καθώς και τα τοπικά εδέσματα που προσφέρονται".

 

Πηγή:xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις