Συνεχίζεται η συγκομιδή πατάτας στο Νευροκόπι - Χωρίς εργάτες από τη Βουλγαρία λόγω κλειστών συνόρων

Ξεκίνησε ήδη τις προηγούμενες ημέρες, η πολυπόθητη όπως κάθε χρόνο, συγκομιδή της πατάτας στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου. Η πατάτα για το Κάτω Νευροκόπι είναι μονοκαλλιέργεια στην περιοχή, ενώ πρόκειται για την καλύτερη ποικιλία του συγκεκριμένου προϊόντος ανά την Ελλάδα.

Κάθε χρόνο, η συγκομιδή της αποτελεί ένα ξεχωριστό ζήτημα, καθώς απ’ αυτήν εξαρτάται η οικονομία χιλιάδων αγροτών που έχουν την πατάτα ως μοναδικό έσοδο. Εξαιτίας των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως είναι γνωστό, τα σύνορα με τη Βουλγαρία από την πλευρά του Τελωνείου Εξοχής παραμένουν κλειστά. Για το λόγο αυτό φέτος, δεν μπορούν να έρθουν στο Νευροκόπι εργάτες από τη Βουλγαρία, προκειμένου να εργαστούν στην πατάτα. Η συνήθης πρακτική κάθε χρόνο, ήταν ότι οι Βούλγαροι εργάτες από την περιοχή του Γκότσε Ντέλτσεφ κυρίως, περνούσαν το πρωί στο Νευροκόπι και το απόγευμα γυρνούσαν και πάλι στα σπίτια τους.

Τα κλειστά σύνορα ανάγκασαν τους πατατοπαραγωγούς να βρουν νέα διέξοδο, καθώς ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς δεν έδωσε τελικά την ειδική άδεια που ζητούνταν, προκειμένου να ερχόντουσαν συγκεκριμένα άτομα στην περιοχή από τη Βουλγαρία.

Τελικά, η λύση που επιλέχθηκε, είναι ότι οι πατατοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να ενοικιάσουν αλλοδαπούς εργάτες που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, μέσω ιδιωτικού γραφείου ευρέσεως εργασίας. Η ενοικίαση για την περίοδο της συγκομιδής κοστίζει 50 ευρώ κατ’ άτομο, ενώ περιλαμβάνεται και φιλοξενία τους σε χώρο που διαθέτουν οι καλλιεργητές.

Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε χθες με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας –Θράκης Αγροτικής Οικονομίας κ. Γιώργο Ζιμπίδη, ο οποίος έχει καταγωγή από την περιοχή του λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου και γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής.

Όπως τονίζει αρχικά, «είμαστε στις πρώτες μέρες της συγκομιδής της πατάτας και ήδη έχουν ανέβει οι έμποροι από την Αθήνα για να κλείσουν ποσότητες. Ακόμα υπάρχουν οι πατάτες της Κοζάνης που δεν έχουν εξαντληθεί και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθεί η ζήτηση».

Αναφορικά με τους εργάτες γης, η πλειοψηφία των καλλιεργητών έχει έρθει σε επαφή με ένα ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας από τη Θεσσαλονίκη, το οποίο διαθέτει αλλοδαπούς εργάτες που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα με 50 ευρώ κατ’ άτομο.

Όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, «η συγκομιδή φέτος αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον τις 60.000 με 80.000 τόνους. Αναμένεται μια καλή χρονιά όσον αφορά την τιμή, η οποία αυτές τις μέρες, μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 0,32 λεπτά τις κίτρινες, και οι λευκές περίπου στα 0,25 λεπτά. Τις τιμές αυτές έχει πετύχει η Ομάδα Παραγωγών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Δράμας».

Γεγονός είναι πάντως, ότι, πρόκειται για μια καλλιέργεια, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα με έναν ιό που είχε πλήξει την πατάτα, και πολλές εκτάσεις είχαν μπει σε σχετική καραντίνα.

Σήμερα, αν και με διάφορα προβλήματα, οι καλλιεργητές πατάτας στο Νευροκόπι, έχουν να αντιμετωπίσουν κυρίως τη λαθραία πατάτα που βαπτίζεται Νευροκοπίου και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ονομασία προέλευσης του προϊόντος.

Η συνέχεια της συγκομιδής τις επόμενες ημέρες, θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τα ζητήματα με την τιμή τα πατάτας, και θα δείξει αν πέρα από μια καλή χρονιά για την παραγωγή, θα είναι και μια καλή τιμή για την πώλησή της.

 

Πηγή: proinos-typos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις