Προϋπολογισμός ύψους 980.000 ευρώ για το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού

Είναι πλέον θέμα ημερών να προχωρήσει η διακήρυξη του έργου για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού. Τους όρους της σχετικής διακήρυξης και μάλιστα για δυο έτη, δηλαδή για τις χιονοδρομικές περιόδους 2020-2021 και 2021-2022 προϋπολογισμού 980.000,00 ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, σημείωσε στα «Χ» ότι η σύμβαση πλέον είναι διετής, προκειμένου να μην επαναλαμβάνεται η διαδικασία του διαγωνισμού κάθε χρόνο. Όπως είπε, η διετής σύμβαση επιτρέπει στις υπηρεσίες να ασχοληθούν περισσότερο και με τις υποδομές, πέρα από τη λειτουργία του κέντρου.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και υποδομών του χιονοδρομικού κέντρου, η Π.Ε. Δράμας σκοπεύει να διαθέσει άμεσα μέσω των ΚΑΠ για την περίοδο 2020 -2021 κονδύλια της τάξης των 150.000 ευρώ για την υδροδότηση των κτιρίων του κέντρου, τις δεξαμενές υποστήριξης υδροδότησης, την αύξηση της ομβροπλατείας για την υποδοχή περισσότερου νερού, τη βελτίωση και τον καθαρισμό τους στις πίστες από τα βράχια και τις πέτρες που υπάρχουν, καθώς επίσης και για την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου που φιλοξενεί όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό του κέντρου.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον το χιονοδρομικό κέντρο έχει λάβει άδεια από το Υπουργείο Τουρισμού ως τουριστικό θέρετρο, ενώ για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από την Π.Ε. Δράμας βοηθά το γεγονός ότι έχει εξασφαλιστεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση του κέντρου από τις 24 Δεκεμβρίου του 2019. Ειδικά, η εξασφάλιση της τελευταίας, επιτρέπει στην Π.Ε. Δράμας να υλοποιήσει τα έργα που σχεδιάζει για το χιονοδρομικό κέντρο.

Στον σχεδιασμό της Π.Ε. Δράμας, εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται, όπως έχει εξαγγελθεί, και η τεχνητή χιόνωση. «Το γεγονός ότι μεγαλώνουμε την ομβροπλατεία σχετίζεται με τη συγκομιδή περισσότερου νερού. Για το έργο αυτό διαθέτουμε περίπου 100.000 ευρώ. Επίσης, μπαίνουμε στη διαδικασία να διπλασιάσουμε τον όγκο νερού των υφιστάμενων δεξαμενών. Ωστόσο, το έργο της τεχνητής χιόνωσης συνολικά απαιτεί μεγάλο οικονομικό κόστος. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε διαβούλευση, προκειμένου να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης) ανάλογες με αυτές που έχουν γίνει σε άλλα χιονοδρομικά κέντρα. Τα μηνύματα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι θετικά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, εάν δεν εξασφαλιστούν χρηματοδοτήσεις μέσω των συναρμοδίων υπουργείων, θα προχωρήσουμε επιδιώκοντας χρηματοδότηση από την Περιφέρεια ΑΜΘ» επισημαίνει στα «Χ» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλος.

Αυτή τη στιγμή, στη Βόρεια Ελλάδα η λειτουργία των περισσότερων χιονοδρομικών κέντρων εξαρτάται από το ύψος των χιονοπτώσεων και τις καιρικές συνθήκες, ενώ μόνο τρία από αυτά διαθέτουν τεχνητή χιόνωση. Πρόκειται για τα χιονοδρομικά κέντρα στις περιοχές 3-5 Πηγάδια, στο Καϊμακτσαλάν και στο Πισοδέρι. Εάν το χιονοδρομικό κέντρο της Δράμας αποκτήσει τελικά τεχνητή χιόνωση, θα έχει μπορέσει να επιτύχει ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αναβάθμιση της λειτουργίας του, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται τις καιρικές συνθήκες, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο τα τελευταία χρόνια.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις