Επιστημονική έρευνα για τον ορθολογικό σχεδιασμό της κτηνοτροφίας στο Κ. Νευροκόπι

Στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας προχωρά ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου με στόχο τον ορθολογικό σχεδιασμό της κτηνοτροφίας και την αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού των λιβαδιών της περιοχής.

Η σύμβαση που εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου αφορά την πραγματοποίηση επιστημονικής έρευνας με στόχο το σχεδιασμό της ορθολογικής βάσης της κτηνοτροφίας και αξιοποίησης του παραγωγικού δυναμικού των λιβαδιών σε αρμονία με τις άλλες χρήσεις γης, ιδιαίτερα τα δάση και τις γεωργικές εκτάσεις.

Επιδίωξη της έρευνας που θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2021 είναι η ρύθμιση σχετικά με τη βόσκηση των ζώων. Συγκεκριμένα, αφορά τη βελτίωση της βλάστησης για την αύξηση της ικανότητας βοσκής. Ο προσδιορισμός, η χωροθέτηση και η προμελέτη, με όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά χαρακτηριστικά των απαραίτητων έργων υποδομής για την αξιοποίηση των λιβαδιών, η αξιοποίηση των άλλων πηγών τροφής κ.ά.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας θα παραδώσει ως τις 20 Φεβρουαρίου του 2021 στον Δήμο Νευροκοπίου τα αποτελέσματα ανάλυσης των υπαρχόντων υποδομών (οδικό δίκτυο, ποτίστρες, θέσεις ομβροδεξαμενών) συνοδευόμενα από χαρτογραφικό υπόβαθρο. Επίσης, τα αποτελέσματα ανάλυσης ζωικού κεφαλαίου με εκτίμηση της ασκούμενης “βοσκοφόρτωσης” θα περιλαμβάνουν και τις κινήσεις του ζωικού κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της περιόδου βόσκησης, αλλά και τα αποτελέσματα ανάλυσης κόστους ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση ανά είδος ζώου και ανά ζωική μονάδα.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις