Δήμος Δράμας: Καλλιτεχνικός «πόλεμος» για τον τοίχο των Ηρώων - Αιχμές για τον ρόλο της ΔΕΚΠΟΤΑ

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κοινότητα της Δράμας έπειτα από την αντικατάσταση έργου γκραφίτι που κοσμούσε για χρόνια κεντρικό δρόμο της πόλης με αυτό των Ηρώων του 1821

Φαίνεται πως η απόφαση της δημοτικής αρχής, χωρίς να θέσει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μερίδα πολιτών. Ερωτήματα εγείρει η χρονική σύμπτωση αγοράς πινάκων από τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής Και Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας (ΔΕΚΠΟΤΑ) του καλλιτέχνη που επιμελήθηκε τον τοίχο των Ηρώων ’21.

Ο τοίχος των Ηρώων

Τα τελευταία χρόνια ομάδα καλλιτεχνών της Δράμας με παρεμβάσεις τους σε δημόσιες τοποθεσίες φιλοτεχνούσαν τα έργα τους, με τη συναίνεση των Αρχών.

Πριν από λίγες ημέρες διαπιστώθηκε ότι το γκραφίτι της οδού Αγ. Βαρβάρας αντικαταστάθηκε με τους Ήρωες του 1821. Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής δυσαρέστησε τους καλλιτέχνες της πόλης, που με δελτίο Τύπου εξέφρασαν κατ’ αρχάς την απογοήτευσή τους για την καταστροφή του δικού τους έργου, χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση, ούτε καν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν: «Αποφασίστηκε η καταστροφή των έργων για να διατεθεί ο τοίχος προς εκμετάλλευση στο Κέντρο Νεότητας Δράμας, με σκοπό την απεικόνιση ηρώων του 1821, λόγω του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση».

γκράφιτι στον τοίχο της Αγίας Βαρβάρας

Και συνέχισαν τονίζοντας: «Η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου προδίδει την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της δημοτικής αρχής και αποτελεί προσβολή για τους Δραμινούς καλλιτέχνες, που επί τρεις δεκαετίες δημιουργούμε και ομορφαίνουμε την πόλη μας», καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή ότι «στην πόλη με μια από τις σημαντικότερες παραδόσεις στην τέχνη στον δημόσιο χώρο (graffiti, street art) και με πλήθος ταλαντούχων δημιουργών, φτάσαμε στο σημείο ο βανδαλισμός των τοιχογραφιών να γίνεται πλέον από τον επίσημο φορέα της πόλης».

Υπάρχει εμπλοκή της ΔΕΚΠΟΤΑ;

Ωστόσο, ο βανδαλισμός του τοίχου των Ηρώων από αγνώστους πυροδότησε νέα ένταση στην πόλη, καθώς από συγκεκριμένους κύκλους αφηνόταν να εννοηθεί ότι πίσω από την αποτρόπαια πράξη του βανδαλισμού κρύβεται η ομάδα δημιουργών των γκραφίτι της πόλης, με τους ίδιους να το διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Ωστόσο, το θέμα περιπλέκεται περισσότερο, καθώς έγγραφο της «Διαύγειας» παραθέτει δαπάνη ύψους 5.000 ευρώ με αγορά πινάκων από τη ΔΕΚΠΟΤΑ από τον καλλιτέχνη που ανέλαβε την επιμέλεια του τοίχου των Ηρώων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ «κλείνει» οριστικά στις 31 Μαρτίου και, όπως καταγγέλλει και η αντιπολίτευση, προχωρά τον τελευταίο καιρό σε άσκοπες δαπάνες, ενώ πολύ σύντομα δεν θα υφίσταται ως επιχείρηση.

Ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ, Λ. Καλλινικίδης, απάντησε μέσα από το kedenews.gr στις κατηγορίες για άσκοπες αγορές, και ειδικότερα για τους πίνακες που προμηθεύτηκε από τον ζωγράφο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως οι πίνακες αγοράστηκαν για τον εμπλουτισμό της πολιτισμικής κληρονομιάς που πρόσφερε στον τόπο ο ζωγράφος αλλά και την αρωγή του στην υλοποίηση της «Ονειρούπολης». Όσον αφορά τον ισχυρισμό για τις ύποπτες δαπάνες που πραγματοποιούνται τον τελευταίο καιρό από την επιχείρηση, ο κ. Καλλινικίδης δήλωσε πως εάν κάποιος έχει αποδείξεις για δραστηριότητες που καταχρώνται το δημόσιο χρήμα, τότε, αντί να προσφεύγει σε συνεχείς κατηγορίες, μπορεί να απευθυνθεί στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Περισσότερα σε Ειδήσεις