Εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της σφαγής της Δράμας

Ολοκληρώθηκαν σήμερα, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη σφαγή της Δράμας στις 29 Σεπτεμβρίου 1941 από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Καράογλου, ενώ παρόντες ήταν ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. κ. Μπλούχος, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος και οι αρχές τόπου.

Στις 10.00 το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, ενώ στη συνέχεια, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε στεφάνι από όλους τους παραπάνω, στην προτομή του Θ. Αθανασιάδη.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο σφαγιασθέντων, όπου επίσης κατατέθηκαν στέφανα από τους παρευρισκόμενους, ενώ δεν υπήρχε κόσμος. Η τελετή έγινε με τηρούμενες τις αποστάσεις και μάσκες από τους παρευρισκόμενους.

Ο Δήμαρχος Δράμας, κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δήλωσε:

«Η ιστορική Δράμα αποτελεί μια από τις μαρτυρικότερες περιοχές της Ελλάδας. Κατά τη μακραίωνη ιστορία της γνώρισε πολλούς κατακτητές που άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Η Δράμα ξεκληρίστηκε από τους εκάστοτε επιδρομείς και το αίμα των Δραμινών μαρτύρων πότισε βαθιά τη γη μας.

Ξεχωριστό σημείο, όμως, στην ιστορία της περιοχής μας, αποτελεί η σφαγή που τελέστηκε πριν από περίπου 76 χρόνια. Εμείς δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Η μνήμη παίρνει το λόγο και οι πολλαπλές μαρτυρίες συνεχίζουν να ακούγονται και να μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Κανένας δεν μπορεί να κλέψει τη μνήμη του λαού μας, γιατί η βαρβαρότητα του χθες στοιχειώνει ακόμη την περιοχή μας. Η σκιά του κάθε Δραμινού κρύβει και ένα κομμάτι των προγόνων μας που αγωνίστηκαν, που υπέφεραν.

Στη διάρκεια της αποτρόπαιας εκείνης στιγμής θανάτου σφαγιάστηκε πλήθος αθώων συμπολιτών μας. Η Δράμα μετατράπηκε σε μια τεράστια λίμνη αίματος, σε ένα ανθρώπινο θυσιαστήριο, σε ένα κολαστήριο. Πλήθος αθώων συμπολιτών μας βρήκε τραγικό θάνατο, γιατί ήταν Έλληνες.

Οι υπερήφανοι πρόγονοι μας και η ένδοξη πόλη μας πλήρωσαν ακριβά την δική τους αντίσταση στις κατοχικές δυνάμεις. Οι Δραμινοί υπήρξαν σύγχρονα παραδείγματα πατριωτών, αγωνιστών, ηρώων. Οι πρόγονοί μας απέδειξαν ότι η ελευθερία είναι το ύψιστο αγαθό, για το οποίο αξίζει κάθε θυσία.

Σήμερα όλοι εμείς οι αποδέκτες αυτής της ανυπέρβλητης θυσίας των προγόνων μας, έχουμε μια διπλή υποχρέωση: να μη σταματήσουμε να θυμόμαστε και να διασφαλίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον, όπου δεν θα ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο με αυτό που έζησαν οι προγονοί μας και η περιοχή μας. Οφείλουμε να εμπνευστούμε από τα μηνύματα που μας κληροδότησε με τόση γενναιοδωρία το παρελθόν, στις μελλοντικές μας επιλογές. Οφείλουμε να τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας και διατηρούμε τις αξίες που με αγώνα και θυσία διατήρησαν και μας κληροδότησαν. Με αυτές, λοιπόν, τις λιγοστές σκέψεις, ευχόμαστε και φροντίζουμε όλοι να παραμείνει η μνήμη τους αιώνια».

Δελτίο Τύπου

Περισσότερα σε Ειδήσεις