Ξεκινάει διανομή συσσιτίου ο Δήμος

Την Πέμπτη κατά τις μεσημβρινές ώρες ο Δήμος Δράμας με την ομόφωνη απόφαση όλων των δημοτικών παρατάξεων ξεκίνησε διανομή κατ’ οίκον συσσιτίου σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως αποφασίστηκε σε συνεδρίαση της Οικονομική Επιτροπή.

Πρόκειται για συνολικά 8.400 γεύματα, τα οποία θα διανεμηθούν έως 31/5/2020. Τα γεύματα θα διατεθούν για τη σίτιση ευπαθών ομάδων πληθυσμού του Δήμου Δράμας στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 συνολικής προεκτιμώμενης αξίας 49.924,92 ευρώ.

Αρχικά θα σιτιστούν 80 συμπολίτες μας που έχουν καταθέσει ήδη αιτήσεις, από τους 150 συνολικά, στους οποίους θα μπορεί να γίνει σίτιση σε πρώτη φάση. Όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2521351125 και 2521351130 της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν πλήρες μεσημεριανό γεύμα για πενήντα έξι μέρες. Στην συνέχεια θα αξιολογηθεί από τον Δήμο Δράμας κατά πόσο το συσσίτιο θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι, σε συνάρτηση και με την εξέλιξη που θα έχει η πανδημία.

Ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Δράμας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, είπε ότι η αξιολόγηση των 150 δικαιούχων έγινε αφού λήφθηκαν υπόψη τα στοιχεία που δόθηκαν για τους μέχρι πρόσφατα σιτιζομένους της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, παρότι, όπως εξήγησε, τα στοιχεία αυτά αφορούσαν το έτος 2016.

Οι υπηρεσίες, όπως σημείωσε, αναμένουν αιτήσεις και από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, για τους οποίους θα γίνει αξιολόγηση και έρευνα από τους κοινωνικούς λειτουργούς των υπηρεσιών του Δήμου Δράμας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δικαιούνται τη δωρεάν σίτιση κατ’ οίκον.

Ο κ. Παναγιωτίδης εξήγησε ακόμη ότι τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν είναι το έντυπο Ε1, το εκκαθαριστικό της εφορίας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ και η ταυτότητά τους. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας, ωφελούμενοι των υπηρεσιών σίτισης είναι μεμονωμένα άτομα και νοικοκυριά τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια, άστεγοι, διαμένοντες σε ακατάλληλα καταλύματα, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι (άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στον Δήμο Δράμας, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμα διαμενόντων) και δεν μπορούν να παρασκευάσουν φαγητό και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες καθημερινής διατροφής τους, με προτεραιότητα στα υποσιτιζόμενα παιδιά.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται υποχρεωτικά όλες οι εξαιρετικές περιπτώσεις που παρακολουθούνται από τις κοινωνικές υπηρεσίες όλων των κοινωνικών δομών του Δήμου Δράμας κατόπιν εισήγησης Κοινωνικού Λειτουργού δίχως δικαιολογητικά. Ωφελούμενοι από άλλα προγράμματα υλικής ενίσχυσης δεν θα επιλέγονται, ενώ θα υπάρξει διασταύρωση δεδομένων από άλλα προγράμματα (π.χ. ΚΕΑ, ΤΕΒΑ/FEAD, Κοινωνικό Παντοπωλείο, από άλλες ΜΚΟ κτλ).

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε ο κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, μπορεί να υπάρξουν και εξαιρέσεις εάν ο κοινωνικός λειτουργός της υπηρεσίας του δήμου καταρτίσει σχετική έκθεση, με βάση την οποία θα προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος δικαιούται σίτισης παρότι μπορεί να είναι και δικαιούχος κάποιων από τις παραπάνω υπηρεσίες.

Απόλυτα ικανοποιημένοι που η Δημοτική Αρχή δέχτηκε τις προτάσεις της παράταξής μας δηλώνει η «Πόλη+Ζωή» σχετικά με την έναρξη του συσσιτίου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ομόφωνα έγιναν δεκτές οι προτάσεις μας για παροχή συσσιτίου από τον Δήμο Δράμας στις ευπαθείς ομάδες λαμβάνοντας υπόψη τα νέα κοινωνικά δεδομένα.

Από αύριο και μέχρι τις 31/5 θα σιτίζονται περίπου 150 συνδημότες μας με πλήρες γεύμα. Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι που η Δημοτική Αρχή δέχτηκε τις προτάσεις της παράταξής μας:

α) να αυξηθεί το ποσό και φυσικά τα γεύματα, εφόσον παραστεί ανάγκη,

β) να μην αποκλείονται οι δικαιούχοι περιοδικών ενισχύσεων, όπως του ΤΕΒΑ και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, αφού πρόκειται για περιοδικές και δεν καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες, και

γ) να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή οικονομική κατάσταση και να μην αποκλείεται κανένας με βάση το εισόδημα προηγούμενων ετών.

Αυτό που όμως μας λυπεί είναι οι 15 μέρες που χάθηκαν και ενώ υπήρχαν συνδημότες μας που είχαν άμεση ανάγκη παροχής γεύματος, έμειναν χωρίς φαγητό μέχρι να αποφασίσει η δημοτική αρχή να φέρει το θέμα για έναρξη της σίτισης. Αποδεδειγμένα πλέον, η παροχή συσσιτίου δεν αφορούσε μόνο 15-20 άτομα όπως μας έλεγαν αρχικά, αλλά τουλάχιστον 150 συνανθρώπους μας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ».

Για την απόφαση διανομής συσσιτίου η δημοτική παράταξη Project σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήταν η πρώτη δημοτική παράταξη που ζήτησε από τη δημοτική αρχή να μη μείνει κανείς συμπολίτης μας αβοήθητος σε αυτές τις έκτακτες στιγμές που ζούμε παγκοσμίως. «Δίχως πολιτική εκμετάλλευση και με απόλυτη σοβαρότητα ήρθαμε σε επικοινωνία με τη δημοτική αρχή και καταφέραμε όλες οι δημοτικές παρατάξεις να καταλήξουμε σε έναν εφικτό τρόπο δημιουργίας συσσιτίου. Για όσους συνδημότες μας υπάρχει ανάγκη ένταξης στη λίστα των δικαιούχων, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση από πλευράς δήμου Δράμας για τις προϋποθέσεις και τον τρόπο.

Από την πλευρά μας εκφράσαμε τη βεβαιότητα ότι συνδημότες μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη, ακόμη και αν δεν τηρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να ενταχθούν στο συσσίτιο έπειτα από έλεγχο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου, η οποία εδώ και μέρες δούλεψε ώστε να ετοιμαστεί άμεσα το πλαίσιο για τη δημιουργία του συσσιτίου».

Σημειώνεται ότι η εξυπηρέτηση των ωφελούμενων θα γίνεται κάθε μέρα από Δευτέρα έως και Κυριακή με ένα γεύμα την ημέρα μέσω από εταιρία catering που θα ετοιμάζει το φαγητό και θα το διανέμει.

 

Πηγή: xronikadramas.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις