Στον εορτασμό των Ελευθερίων της Δράμας ο Θεόδωρος Καράογλου

Καράογλου

Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστου Μέτιου και με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων, πραγματοποιήθηκαν, την Τετάρτη, οι εκδηλώσεις για την 107η επέτειο απελευθέρωσης της Δράμας από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής την 1η Ιουλίου 1913.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Δράμας Παύλου, ενώ αμέσως μετά εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο και έγινε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσαν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Υφυπουργός κ. Θ. Καράογλου και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, οι τρεις Βουλευτές του Νομού κ.κ. Κώστας Μπλούχος (ΝΔ), Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Χαρά Κεφαλίδου (ΚΙΝΑΛ), ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρ. Μέτιος, ο Δήμαρχος Δράμας Χρ. Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και πολιτειακών αρχών.

Λόγω των έκτακτων μέτρων που εφαρμόζονται δεν πραγματοποιήθηκε στην πόλη η καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Σε δηλώσεις του για την 107η επέτειο απελευθέρωσης της Δράμας, ο κ. Καράογλου τόνισε: «η 1η Ιουλίου 1913 σηματοδότησε μια από τις σπουδαιότερες στιγμές των Βαλκανικών Πολέμων. Η απελευθέρωση της μαρτυρικής Δράμας έπειτα από 529 χρόνια σκλαβιάς επισφράγισε την απελευθέρωση της ανατολικής Μακεδονίας. Στη δίνη της ιστορίας, οι Δραμινοί έχουν υποστεί τα πάνδεινα, με αποκορύφωμα την πυρπόληση του Δοξάτου και τη σφαγή των κατοίκων του στις 30 Ιουνίου 1913».

«Με αφορμή τα 107 χρόνια», συνέχισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, «από τη στιγμή που ο αέρας της ελευθερίας φύσηξε και πάλι στην πόλη της Δράμας, οφείλουμε να διατηρούμε αναλλοίωτο το δεσμό χρόνου και μνήμης. Να τιμούμε τους ήρωες που προσέφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα και να τους ευγνωμονούμε για τους αγώνες που έδωσαν και τις νίκες που πέτυχαν».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ανέφερε πως η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τη Δραμινή γη: «Η 1η Ιουλίου 1913 είναι ημέρα σύμβολο και ορόσημο για τη Δραμινή γη και τους ανθρώπους της. Σε κάθε σημείο της είναι χαραγμένοι οι αγώνες και οι θυσίες των προγόνων μας για την απελευθέρωση της Δράμας. Είναι ευλογία που γεννηθήκαμε και ζούμε σ’ αυτόν τον τόπο, που η ιστορία του αποτελεί τον οδηγό, για να πορευόμαστε ξέροντας να συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνούμε. Τιμή και δόξα στους ένδοξους προγόνους μας».

 

Πηγή: thracenews.gr