«Τέλος» οι μάσκες στα φαρμακεία – Ψυχραιμία συνιστά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, προς το ευρύ κοινό, με αφορμή την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Οι μάσκες έγιναν ανάρπαστες από τα φαρμακεία του Νομού Κοζάνης, τόσο στην Κοζάνη, όσο και στην Πτολεμαΐδα αλλά και αλλού, ωστόσο την Τετάρτη έφτασε ένα φορτίο με μάσκες και μοιράστηκαν κάποιες στα φαρμακεία, οι οποίες αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε σημαντικά η τιμή πώλησής τους.

Οι μάσκες έχουν εξαπλάσια τιμή πώλησης

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δαϊρούσης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κοζάνης, μέχρι την Τετάρτη δεν υπήρχαν μάσκες για είκοσι ημέρες τουλάχιστον, γιατί δεν είχαν οι προμηθευτές. Ωστόσο, επειδή οι φαρμακοποιοί είχαν κάνει μια παραγγελία από τις 25 Ιανουαρίου ήδη, έφτασε ένα κοντέϊνερ με μάσκες από Μαλαισία και λόγω προκράτησης έφτασαν κάποιες και μοιράστηκαν στα φαρμακεία της περιοχής.

Φυσικά, οι μάσκες αυτές έχουν εξαπλάσια τιμή πώλησης, τονίζει ο ίδιος, αφού από 0.10 – 0.15 λεπτά κόστος, τώρα πωλείται η κάθε μια στα 0.80 λεπτά. «Μιλάμε για μετρημένη ποσότητα μασκών, ίσως κάποια κομμάτια», τονίζει ο ίδιος, προσθέτοντας πως υπάρχουν και μάσκες διπλής στρώσης, με έλασμα, που παρέχουν μεγαλύτερη προστασία, αξίας 5 ευρώ η μία.

Ψυχραιμία

«Δεν σκοτώνει παρά κάποιους με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό»

Ο κ. Δαϊρούσης συνιστά ψυχραιμία και όχι πανικό στο κοινό, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση ούτε των μασκών, ούτε και γενικά. «Μάσκα φοράει όπως έχει ίωση και επίσης στα νοσοκομεία, οι συνοδοί. Η μάσκα δεν παρέχει απόλυτη προστασία, αυτό είναι σαφές. Προσθέτει προστασία από την κοινή γρίπη, ωστόσο εφέτος είχαμε πολύ καλά ποσοστά εμβολιασμού, 37% επιπλέον στην περιοχή μας, σε σχέση με πέρυσι και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Επίσης, εμβολιάστηκε, σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία, για τη γρίπη, μεγάλο μέρος του ιατρικού προσωπικού», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον κορωναϊό, δεν σκοτώνει παρά κάποιους με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, υψηλού κινδύνου, με π.χ. διαβήτη, καρδιακά και άλλα νοσήματα, που επιβαρύνουν τον οργανισμό του ασθενούς.

Τέλος, ο κ. Δαϊρούσης ξεκαθαρίζει πως στα φαρμακεία δεν υπάρχει έλλειψη από αντισηπτικά, και συνιστά στον κόσμο να φροντίζει την ατομική υγιεινή, να πλέκει καλά τα χέρια του με σαπούνι και χρήση αντισηπτικών τζελ ή αλκοολούχων λοσιόν.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις