Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο στην ανέγερση του Μουσείου Κρόκου

Το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης εξουσιοδότησε το Δήμαρχο Κοζάνης για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Δήμου Κοζάνης – Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Ανέγερση Μουσείου Κρόκου και Γραφείων Διοίκησης».

Το θέμα, που δεν περιλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου , συζητήθηκε ως κατεπείγον μετά από έγγραφο του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Δ/νσης Τεχνικών έργων Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης , το οποίο ζητούσε νέα απόφαση Δ.Σ. λόγω αλλαγής της Δημοτικής Αρχής.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ. περίπου με υπόγειο, μοντέρνο με ρίζες παραδοσιακές, αφού διατηρεί το σαχνισί, την προεξοχή του πάνω ορόφου σε σχέση με τον κάτω. Περιλαμβάνει χώρο μουσείου με φωτεινή οροφή, γραφεία διοίκησης, εστιατόριο, αναψυκτήριο, μονάδα συσκευασίας, αλλά και ζωντανή γνωριμία την ιστορία του κρόκου και της παραγωγικής του διαδικασίας.

Οι δύο (2) όροφοι είναι συνολικού ύψους 6,95 μ, ο πρώτος 415 τ.μ. και ο δεύτερος 278 τ.μ. Το όλο κτίσμα που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του Συνεταιρισμού σέβεται το φυσικό περιβάλλον και μάλιστα αξιοποιώντας το νερό των πηγών θα γίνουν καναλάκια με καταρράκτες και λιμνούλες.

Στην ανατολική πτέρυγα στο ισόγειο του κτιρίου βρίσκονται το γραφείο διοίκησης το εστιατόριο ,το αναψυκτήριο και ο διάδρομος με την σκάλα καθόδου προς το υπόγειο. Στη δυτική πτέρυγα αναπτύσσεται το κυρίως μουσείο σε δυο ορόφους με υπόγειο.

Το μουσείο αποτελείται από ανοικτό αίθριο διαστάσεων 25τ.μ. ο χώρος του οποίου θα χρησιμοποιείται και για εκδηλώσεις. Επίσης περιλαμβάνει χώρο εκθέσεων( συνολικού εμβαδού 217.0μ2) γύρω από το αίθριο σχετικό με την ιστορία του κρόκου(φωτογραφικό υλικό, μαγνητοφωνημένη ενημέρωση, καθώς και μονάδα πωλήσεως κρόκου), υπόγειο αποθηκευτικό χώρο συνολικού εμβαδού 506,11μ2.Στο υπόγειο κάτω από την δυτική πτέρυγα θα τοποθετηθεί μονάδα συσκευασίας κρόκου και θα υπάρχει δυνατότητα οι επισκέπτες να παρακολουθούν την διαδικασία παραγωγής.

Ο όροφος θα περιλαμβάνει τον κύριο εκθεσιακό χώρο με ανάλογη κατασκευή προθηκών, όπου θα φαίνεται ο τρόπος καλλιέργειας του φυτού και ο τρόπος επεξεργασίας του κρόκου από το χωράφι στην αγορά.

Επίσης εκμεταλλευόμενοι το πηγαίο νερό που είναι χαρακτηριστικό της περιοχής, κατασκευάζονται κανάλια με μικρούς καταρράκτες και σύστημα αβαθών λιμνών.

Πηγή: prologos.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις